Site name

Studenti u Novom Sadu predložili zahteve protesta

Studenti Univerziteta u Novom Sadu koji učestvuju u seriji demonstacija pod nazivom "Protesti protiv diktature" objavili su da su usaglasili predlog zahteva.

10

Piše: V. A. - M. S.

Beograd, Novi Sad 05. april 2017. 16:04

Foto: Miroslav Dragojević

Oni su na Fejsbuk stranici "Protiv dikature" naveli da očekuju da te zahteve podrže i studenti iz Subotice i sa Univerziteta u Beogradu.

Studenti predlažu da protesti traju do smene članova RIK, "zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda", zatim razrešenje Maje Gojković, "zbog blokade rada Narodne skupštine". Oni zahtevaju i smenu direktora RTS i urednika Informativnog programa RTS, "zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata", kao i smenu članova REM, zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava. Kao dodatak, studenti iz Novog Sada su naveli da će ukoliko se ne ispune zahtevi tražiti vanredne parlamentarne izbore i da će protesti trajati do ispunjena zahteva.

U Studentskom pokretu Novi Sad, koji je prethodnih dana podržao masovne proteste u tom gradu, tvrde da ne znaju ko stoji iza pomenutih zahteva, te da je, po njihovim saznanjima, taj predlog došao iz Subotice.

- Ne stojimo iza toga, mi ćemo naše zahteve tek da formulišemo. Ovo što je objavljeno je u redu, ali to je minimum kojim se ništa ne dobija. Traži se smena nekih ljudi koji su nebitni - kaže za Danas Miran Pogačar, aktivista Studentskog pokreta NS.

On navodi da ta organizacija nije inicijator protesta koji je počeo u ponedeljak, ali da su se priključili sa ciljem da povežu sve ljude koji su nezadovoljni sistemom i ekonomskom situacijom u zemlji.

- Studentski pokret NS ne favorizuje nijednog predsedničkog kandidata ili političara, ovo nije skup podrške za bilo kog političara nego skup podrške osiromašenom narodu. Naši članovi su obični studenti i ne pripadaju nijednoj političkoj partiji - ističe Pogačar.

Grupa beogradskih studenata koji su prošle sedmice pokrenuli peticiju za odbranu akademske čestitosti, kao odgovor na 650 potpisa podrške Aleksandru Vučiću, pozvala je danas sve akademce da podrže zahteve studenata Novosadskog univerziteta, putem društvene mreže Fejsbuk. Kao dodatni zahtev oni traže da se uradi sređivanje birčkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača i nakon toga uvođenje elektronskog glasanja.

Savez studenata Beograda, Studentski parlament Beogradskog univerziteta i nekoliko najvećih studentskih organizacija koje su aktivne na pojedinim fakultetima nisu među organizatorima protesta koji je prethodnih dana okupio veliki broj mladih.

Mladi su se okupili na protestima i u Nišu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Subotici, Kraljevu, Boru, Leskovcu, Vranju, Čačku... Novi protesti najavljeni su i za danas.

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom toga da u Srbiji svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje. "Mi smo demokratska zemlja i svako ima pravo da bude srećan ili nesrećan zbog izbornih rezultata. Zamislite kada bih ja pozvao sve svoje pristalice da idemo da slavimo", rekao je Vučić novinarima. On je rekao da "nema vremena" za proteste jer treba da se "radi i bude još marljiviji".

I predsednički kandidati Saša Janković, Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) i Boško Obradović oglasili su se povodom protesta.

Oštećeno umetničko delo

Tokom protesta koji je u utorak održan ispred Skupštine Srbije oštećena su umetnička dela ispisivanjem grafita autolakovima na delu skulpture "Igrali se konji vrani", autora Tome Rosandića, saopštila je predsednica Skupštine Maja Gojković. Srbija je demokratska država u kojoj svaki građanin ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo mirnim protestom, poručila je Gojković. Apelujem na sve učesnike protesta da ni na koji način ne uništavaju spomenika od velike istorijske i kulturne vrednosti, istakla je Gojković.

Uz pomoć istoričara umetnosti i stručnjaka za restauriranje i konzervaciju umetničkih dela utvrdićemo kolika je šteta do sada načinjena i pokušati da preduzmemo sve neophodne mere da, koliko je moguće, uklonimo tragove oštećenja, kazala je Gojković. Ona je navela da je zadatak svih građana da čuvaju zdanje Doma Narodne skupštine, koje je 1984. godine proglašeno za spomenik kulture. 

povezane vesti

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Irena

05. april 2017.

Draga Majo, mozda da odete korak dalje od Skupstine i konacno otvorite Narodni muzej, a?

sto za jednog

05. april 2017.

Ovome treba dodati : 1. ostavke i procesuiranje svih političara (bez obzira kojoj stranci pripadaju) s kupljenim diplomama i falsifikovanim doktoratima.2.trenutna smena svih direktora JP i raspisivanje fer i poštenih konkursa gde će se odabrati najkvalifikovaniji i najstručniji koji će svojom imovinom odgovarati za poslovanje istih. 3. Smenu i procesuiranje javnih tužioca i ostalih pojedinaca u državnim organima i institucijama koji ćute o aferama helikopter i Savamala. Ove kriminalne radnje istražiti što pre,a odgovorne sudski procesuirati. 4.Hitno donošenje Zakona o poreklu imovine. Političare i funkcionere ,kako bivše tako i aktualne,na svim nivoima (od opštinskih do republičkih) prve "pročešljati". Zatim "bizmismene" poput raznih Karića,Peconija,Mitrovića,Mutavih, Balavih i njima sličnih.Da se ovoj nedodirljivoj kasti oduzme sve što su nam opljačkali, kriminalom i prevarama stekli u proteklih 30 godina,budite uvereni da bismo od tog novca vratili sve naše dugove,a decu ne bismo lečili SMS porukama. 5.Uvesti potpunu transparentnost u tzv. pregovorima "Prištine i Beograda"(podlo pokušavaju da maskiraju činjenicu da pregovara Srbija i Kosovo). Javno objaviti sve što su do sada diktator i njegove marinete prihvatili i potpisali. Ovo su neki od predloga zahteva koji se trebaju postaviti kao cilj protesta. Ima ih još,ali od mene za ovaj put dovoljno. Bilo bi dobro da se iznese još ideja pa da se to sve uobliči u jedinstven zahtev. Ipak,osnovni preduslov za sve ovo i za početak nekog normalnog života i funkcionisanja pravne države je rušenje diktatorskog režima AV-a.

Natasa

05. april 2017.

Zahtevi su sasvim razumni, ja bih Bogami trazila jos

Gagi

05. april 2017.

E Majo d kako ste ti i bratija usli u skupstinu to vise nije spomenik kulture vec je to bastion prostakluka ,primitivizmà ibezobrazluka

koke

05. april 2017.

Imaju pravo da protestuju, zahtevi ce im biti ispunjeni ako su realni

Aleksandar Janković

05. april 2017.

Nastupajuća diktatura lumpenproletarijata pod nazivom "studentski protest", usaglasila je njihove zahteve usmerene na destabilizaciju države u kojoj su upravo završeni demokratski predsednički izbori, na koje nisu imali prigovora ni međunarodni posmatrači, ni "kibiceri" stranih ambasada.

Nada

05. april 2017.

A gde su bili pre izbora? Većina nije glasala, a sada traže smenu Dragana Bujoševića, najnormalnijeg generalnog direktora u poslednjih trideset godina. Neverovatno. Imam primedbe na izveštavanje RTS-a povodom izbora ali smeniti čoveka, koji stručno obavlja svoj posao samo liči na ovo naše ludilo. A šta sa Pinkom i ostalim rijalitinesnosnim televizijama? Oni su izveštavali kako treba? Na kraju će od svih zahteva studenata ispuniti samo onaj za smenu Dragana Bujoševića jer to vlasti odgovara. Ko je organizovao te proteste? Mnogo pitanja bez odgovora.

Lola Ilić

05. april 2017.

Većina je odlučila.

Profke

05. april 2017.

Kolege proci ce vam aprilski ispitni rok .

Празилук земља:

06. april 2017.

На немачкој тв ударна вест,а на ртс-у ни речи!-Лонци и поклопци,па као код Слобе!