Site name

Doktori nauka, naučnici, profesori univerziteta podneli Skupštini, SANU i senatima univerziteta peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u nastavnom programu

Dekan Biološkog fakulteta: Potpuno anahrone i nenaučne ideje

*Zukorlić: Iako nisam imao još prilike da se upoznam sa sadržajem peticije, ne bih unapred isključio njeno razmatranje na Odboru za nauku u Skupštini Srbije *Turajlić: Ovako formulisana peticija sa apriornim napadom na globaliste i ateiste i izvore finansiranja meni liči na pamflet *Korać: Povratak u doba inkvizicije *Jerkov: Neverovatno je da se danas u Srbiji bavimo ovom temom

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Odboru za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Skupštine Srbije, Predsedništvu Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i...

48

Piše: V. Andrić, L. Valtner, S. Čongradin

Beograd 05. maj 2017. 13:00

Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

... senatima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Banjaluci dostavljena je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, saznaje Danas. Peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisala su 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka, pedeset lekara specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Uz peticiju, u koju je Danas imao uvid, navedena je molba da institucije kojima je dostavljena ozbiljno razmotre činjenice navedene u objašnjenju peticije i, kako piše, "srazmerno vašoj značajnoj ulozi u našoj državi i društvu doprinesete realnom sagledavanju i usaglašavanju navedenih činjenica".

Za profesora Željka Tomanovića, dekana Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, peticija ne predstavlja novinu.

- Radi se o starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne. Ne postoji nijedno naučno saznanje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Kreacionističke ideje su potekle od kvazireligijskih organizacija iz SAD-a i ostalih zapadnih zemalja, a danas su raširene svuda. Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i naučne ustanove reagovati kod nadležnih - kaže Tomanović za Danas.

Ipak, Muamer Zukorlić, predsednik Odbora za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj, ocenjuje za Danas da unapred ne isključuje nijednu inicijativu.

- Iako nisam imao još prilike da se upoznam sa sadržajem peticije, ne bih unapred isključio njeno razmatranje na Odboru za nauku u Skupštini Srbije. Ja predsedavam telu ne jednog lica, već kolektivnog, i sve što stavim na dnevni red je predmet glasanja i argumentovane rasprave. Ono što principijelno, pre uvida u sadržaj peticije, mogu da kažem jeste da sam ja slobodouman čovek i da se zalažem za to da svako može da delegira svoje mišljenje i kroz nadležne institucije. Svaka isključivost je štetna - ističe Zukorlić za Danas.

Upitan da li to znači da će ovu peticiju uključiti u dnevni red naredne sednice Odbora za nauku, Zukorlić kaže da unapred ne može ništa sa sigurnošću da tvrdi, i ponavlja reči o sopstvenom zalaganju za ravnopravnost mišljenja i njihovo argumentovano sagledavanje.

Srbijanka Turajlić, profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji i bivša pomoćnica ministra prosvete u vladi Zorana Đinđića, za naš list kaže da bi imala daleko više razumevanja da su neki od potpisnika peticije, koji verovatno imaju stručna znanja o evoluciji, pokrenuli ozbiljnu raspravu na tu temu koja argumente ne bi crpela iz titula već iz svetski poznatih i priznatih naučnih rezultata.

- Ja svakako nisam kvalifikovana da raspravljam o tome kako treba da izgleda nastava evolucije, sasvim sigurna da se pitanje sadržaja bilo koje nastavne jedinice ne može rešavati peticijom koju potpisuju razni ljudi, zvučnih titula koje izvesno svedoče o njihovoj kvalifikovanosti da daju relevantno mišljenje o oblastima na koje se te titule odnose, ali ni na koji način ne ukazuju na to da su se potpisnici ikada bavili pitanjima evolucije, odnosno da su zaista stručni da o tome meritorno govore - navodi ona.

Kako dodaje, "ovako formulisana sa apriornim napadom na globaliste i ateiste i izvore finansiranja, meni peticija liči na pamflet".

- Koliko god da svedočimo urušavanju obrazovnog sistema u našoj zemlji, iskreno se nadam da on još uvek nije došao do tačke kada će se o sadržaju nastave odlučivati pamfletskim nadglasavanjem - naglašava ona.

Prema rečima Žarka Koraća, člana Odbora za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj i samostalnog poslanika na listi Liberalno-demokratske partije, napad na teoriju evolucije sa klerikalnog stanovišta koje samo maskira pseudonaučnim argumentima je povratak u doba inkvizicije koja je određivala šta je javno prihvatljivo, a šta ne.

- Ne postoji savremena biologija bez teorije evolucije koja je njena osnova. Srbija je sekularna država i sadržaj njenih školskih programa određuju stručnjaci a ne skupina klerikalnih lekara prema svojim političkim ubeđenjima. Ovaj apel odgovara iranskoj teokratiji a ne modernoj državi. I uzgred, naučno je potpuno besmislen - zaključuje Žarko Korać za Danas.

Članica Odbora za nauku i poslanica Demokratske stranke Aleksandar Jerkov za Danas kaže da škole, nastavni planovi, standardi, obrazovanje u Srbiji je na početku 20. veka, a da oni ovakvom inicijativom žele da ga vrate na početak 19. veka.

- Neverovatno da se danas u Srbiji bavimo ovom temom pored toliko gorućih problema srpskog obrazovanja i ujedno mi je žao što se potpisnici ovog dopisa nisu zauzeli i angažovali povodom rešavanja zaista važnih problema u obrazovanju od kojih zavisi budućnost naše zemlje - ukazuje Jerkov.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa iz Ministarstva prosvete nismo dobili komentar.

Ljiljana Čolić: Darvinova teorija me vređa

- Nisam aktivno učestvovala u sastavljanju ove peticije, ali sam je sa zadovoljstvom potpisala i slažem se apsolutno sa svime što u njoj piše - ocenjuje za Danas LJiljana Čolić, profesorka Univerziteta u Beogradu i ministarka prosvete u vladi Vojislava Koštunice, koja je zbog pokušaja da ukine teoriju evolucije u nastavnom programu bila, kako i sama kaže za naš list, prinuđena da 2004. godine podnese ostavku na tu funkciju. Čolić ističe da od 2004. godine do danas nije revidirala svoja stanovišta o nastanku čoveka. "Darvinova teorija vređa vernike Srpske pravoslavne crkve i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnog programa", kaže Ljiljana Čolić za Danas.

Upitana da li je ona predstavnik SPC ili profesor Univerziteta i naučnica, Čolić kaže da je ona pre svega pravoslavna vernica. "I da vam kažem, teorija evolucije i tvrđenja da je čovek nastao od majmuna vređa sve vernike, a ne samo pravoslavne", zaključuje za Danas bivša ministarka prosvete u vladi Vojislava Koštunice.

Obrazloženje peticije

"Kroz nastavu biologije, teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove. Globalisti i ateisti, koji danas u svetu zauzimaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije. Danas se u celom svetu javljaju brojni poznati i priznat naučnici, među kojima ima i značajan broj ateista, koji upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku sveta, života i čoveka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama", piše, između ostalog, u obrazloženju peticije.

povezane vesti

komentari (48)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Prof. dr Predrag Gavrilovic

05. maj 2017.

Ako su zaista akademici potpisali ovo cudo, onda SANU treba da postane ANUS.

mike mladenovich

05. maj 2017.

Blago siromasnima duhom, njihovo je carstvo nebesko.

Ljuti Prebranac

05. maj 2017.

Ovo se sasvim uklapa u jadnu sliku Srbije. Kada se diplome kupuju na kilo, kada se funkcije i položaji dobijaju poslušničkom odanošću, dođe vreme da i takvi "stručnjaci" postanu profesori, asistenti, akademici. Jadna nam majka.

Zubz

05. maj 2017.

Ima nade za Srbiju! Bravo ljudi!

zmijkoe

05. maj 2017.

"... ja sam pre svega pravoslavna vernica". Pa izvoli onda u manastir, šta ti tražiš na BU?

Anica

05. maj 2017.

Ja sam zapanjena! Ma srednji vek da nam vrate, mi ni do njega se nismo razvili, da ne kazem slucajno evoluirali, posto mi se cini da cu biti prognana kao jeretik u tom slucaju. Sta vi ljudi sebi dajete za pravo???

Ljiljana Čović

05. maj 2017.

Isprani mozogovi. "Moj pradeda nije bio majmum" i to valjda znaci da je Darvinova teorija pogresna?? I jos mi ne ide u glavu da profesor biologije potpise ovu peticiju.

Zoran

05. maj 2017.

Možemo li videti tu peticiju?

Aca pecaroš

05. maj 2017.

Ako bi među potpisnicima bilo i pravih akademika, kao i profesora na zvaničnim univerzitetima, to bi bilo baš onako... zastrašujuće. Treba da se zna da postoji i jedan paralelni svet pseudouniverziteta i akademija "nauka", gde do zvučnih titula dolaze rašljari, travari i sličan neki polusvet.

TamanTako

05. maj 2017.

Ako ćemo tom linijom "nije potvrđeno", izbacite veronauku. Ona sigurno nema šta da traži u školskim ustanovama. Svako ko hoće da mu dete sluša bajke iz Biblije - crkva mu je verovatno na 500m od kuće.

Petar

05. maj 2017.

Naprednoj državi su potrebni napredni stavovi. Tipa kreacionizam.

Ostap Bender

05. maj 2017.

Ova peticija nije potpuna bez ostalih, oko 650 intelektualaca, umetnika, sportista i javnih ličnosti potpisalo je Proglas podrške

sasa

05. maj 2017.

Katastrofa....Srbija je definitivno zemlja idiota. Iz ove usrane zemlje treba otici sto pre

Peter Kel(N)er

05. maj 2017.

Ovi potpisnici peticije su trebali prethodno da ponište svoje diplome i daju neopozive otkaze na radna mesta pa da onda "pametuju".

Miodrag

05. maj 2017.

Rimokatolička crkva u svojim školama u Americi podučava teoriju evolucije. https://en.wikipedia.org/wiki/Science_and_the_Catholic_Church#Evolution Papa Franja je izjavio da teorija evolucije nije suprotstavljena hrišćanskom učenju. https://www.usatoday.com/story/news/world/2014/10/28/pope-francis-evolution-big-bang/18053509/ Nesretni Papa je pokušao da apeluje na neznalice da ne brukaju više ni sebe ni Crkvu.

Ledeni

05. maj 2017.

Podrzavam potpisnike peticije. Vreme je da pseudonaucna teorija evolucije nestane iz obrazovnih programa. Dosta je bilo lazi.

Danilo Tomix

05. maj 2017.

Bas nepristrasno izvestavanje neka vam sluzi na cast.... Bravo

Zrenjaninac

05. maj 2017.

Svojevremeno je legendarni Mladen Delic prilikom prenosenja neke fudbalske utakmice uzviknuo:" ljudi ma jeli to moguuuceee " ???? Evo i ja to isto vicem:" ljudi,ma jeli to moguceeeee" ??????

mmm

05. maj 2017.

Najrazvijenija drzava na Svetu SAD svojim ucenicima prezentuje obe ove TEORIJE pa neka ucenici izaberu onu u koju veruju. Darvin nije dokazao najvazniji detalj, a to je kako je nastao zivon na nasoj planeti. Znaci najbolje resenje je deci predociti i Darvinove pretpostavke i Prvu Mojsijevu knjigu. Nisu Ameri slucajno napravili skracenicu NASA jer to na Jevrejskom jeziku znaci PUTOVANJE, a poznato je iz Mijsijeve knjige da je BOG deset zapovesti pisao na jevrejskom jeziku.

Мiloš J. Kosovac

05. maj 2017.

Prvo nas vratiše u srednji vek, pa hop skaču u šesti vek pre nove ere. Jer, još u šestom veku pre n.e. Heraklit Efeski je otkrio da “Kosmos nije stvoren ni od bogova ni od čoveka, nego je uvek bio, jeste i biće večita vatra”, što je kasnije potvrdila savremena nauka.

Vladan Đurić

05. maj 2017.

Kakva država, takva i vlast, a bogami i Akademija... Nego da predložim, da ove potpisnike pošaljemo o trošku, nas, budžetskih korisnika na Svetu goru, na doživotno letovanje sa all inclusive tihovonjem. Bolje to, nego da crvenimo zbog i umesto njih. Ovo je pravi transfer blama.

anonymus

05. maj 2017.

U vezi citata:"nastanku sveta, života i čoveka".Treba razdvojiti temu o nastanku Kosmosa, nase planete-Zemlje, zacetke zivota na nasoj planeti, pojavi coveka na zemlji!To su sve velike vremenske i prostorne udaljenosti(periodizacije) nase sveukupne proslosti i ne treba ih mesati.Dovolno je pogledati dela Ruskog fizicara Genadija Sipova pa videti greske u tretiranju ovih tema.Za krace upoznavanje on je dao jedan clanak za" Vecernje novosti" decembra 1998.godine.

Aleksandar

05. maj 2017.

Zanima me lista tih "strucnjaka", "doktora nauka", "akademika","profesora"...ne bih se nimalo zacudio da su sve to novokomponovani eksperti sa kupljenim diplomama i titulama, mnogi sa segamega fakulteta,na partijskim mestima...danasnja elita ukratko,cija rec medju pravim strucnjacima vredi koliko i iskoriscen toalet papir u solji. Doslo vreme da pametan zacuti a budala progovori, rece neko nekada davno...kad je ovde i bilo razuma.

VB

05. maj 2017.

A ako premijer kaze da Putin nije sklon evolucionizmu,sta cemo onda? Kako smo radili,tako nam se vraca! Gdja Colic je takodje autoritet iza koga bi i majka crkva zalegla... Anahronizmi su in,mozemo i zar i feredzu da vratimo,zakonsko pravo muzeva da biju zene i decu jer je to tradicionalno a mi samo to ljubimo?!

NSrdjan

05. maj 2017.

U nauci nema da li neka teorija vredja ili ne vredja. Moraju da se iznesu argumenti, naucno zasnovani, za svaku tvrdnju. Nauka ne prepoznaje emocije, samo cinjenice.

Đinđić

05. maj 2017.

Planeta Zemlja je "ravna ploča", a akademici potpisnici su još u fazi primata. Molim vas prihvatite moju teoriju ona je 100%tačna,a prikupili u međuvremenu i milijardu potpisa najmanje.

Mirko Karanović

05. maj 2017.

Čovek je postao od majmuna. Izgleda da su neki Srbi ipak ostali na nivou majmuna.

Marko

05. maj 2017.

Nerazumem zasto se prof Turajlic buni ovo je njena vlast njena i njene drugarice Vesne Pesic koja je rekla da sada vladaju u Srbiji Cercil i DeGol i vlast svih belih listica, ocigledno apstinencija vodi u katastrofu.

Мирослав

05. maj 2017.

У скоро свим коментарима се провлачи једна, наизглед неважна али веома битна погрешка, да је човек настао од мајмуна. Није тако, већ човек и мајмун имају заједничког претка. Веома важна разлика!

žoržo

05. maj 2017.

Optimistićnije je, bona, da smo postali od majmuna no od Zuka ili Volkan beja.

Frenki

05. maj 2017.

Hahaha, akademici dižu glas! Biće opet neki memorandum...blago njima

Bona fide

05. maj 2017.

Teorija evolucije jeste samo teorija. A apsolutno negiranje svake verovatnoce da je ona mozda tacna, uglavnom cujem od ljudi, koji mi se svojim postupcima i izjavama, cesto ucine kao dokaz iste. Nas obrazovni sistem ima vec dovoljno vaznijih problema i poslednje sto mu treba je jos jedna besmislena kreaciono/darvinisticka rasprava.

Marko

05. maj 2017.

Ljiljana Colic:''''''''Tvrdjenja da je covek nastao od majmuna vredja sve vernike..."Doticna osoba da poznaje Darvinovu teoriju ne bi izgovorula ovakvu glupost.Ni Darvin,kao ni jedan evolucioni biolog ne tvrdi da je covek(Homo sapiens) nastao od majmuna,vec da su imali zajednickog pretka.S''''toga bi doticna osoba kao i nekolicina potpisanika ove budalastine trebalo da malo prouci temu protiv koje pisu peticiju.Ko danas sve predaje na Univerzitetu nije ni cudo da je ovakvo stanje u drzavi

irena

06. maj 2017.

Ako su ćovek i majmun imali zajedničkog pretka zašto njegov fosil i ostaci nisu nikada pronađeni. Isto važi i za ostale vrste. Pčela je bila pčela uvek ista je sada i u fosilnim ostacima, manje razlike su posledica prirodnih mutacija iste vrste koje se dešavaju i danas.

Elf

06. maj 2017.

Zabluda je osnovni uzrok svih zala. Religija je najkrupnija zabluda. Svjetlost nauke i zdravog razuma dužna je da rastjera kužnu magluštinu svih predrasuda. .

Živoslav

06. maj 2017.

Kud i kamo mi je draže što sam imao zajedničkog pretka sa majmunima, nego da sam ga imao sa volovima.

LOL

06. maj 2017.

Jednog profesora vredja Darvinova teorija ? Pa i mene vredja hriscanska teorija da smo svi produkt incesta!

"мали филозоф"

06. maj 2017.

Ваздух (УДАХ-ДАХ-ИЗДАХ), Вода (ПАРА-ТЕЧНОСТ-ЛЕД), Ватра (ТЕМПЕРАТУРА-ОГАЊ-НУКЛЕАРНА) на планети ЗЕМЉИ нуди (Р)еволуционо РАЗМНОЖАВАЊЕ до ИСТРЕБЉЕЊА. . . Следи (пра)ПОЧЕТАК !

Diogen

06. maj 2017.

Da nema pouzdanih dokaza kako smo nastali je izvesno. A da ćemo biti "sistematski uništeni od idiota" je još izvesnije. Taj proces se nezaustavljivo ubrzava.

Goran

06. maj 2017.

Darvinova teorija o evoluciji je sa naučne strane veoma sporna, pre svega zbog prelaznih oblika. Ne postoje materijalni dokazi ili ih ima u malom broju što je neprihvatljivo da se uzima kao validan dokaz.

Marko Stojković

06. maj 2017.

Kako sam ja razumeo ne traži se da se teorija evolucije ne izučava u školama,već da se uzme kao jedna od mogućnosti.To znači dodati u program i razmatranje i druge mogućnosti o nastanku sveta.

Sasko

06. maj 2017.

Ok ali kako nisu svi majmuni postali ljudi,mada ima medju ljudima ima dosta maj....j...vas darvin.

Paulo Vich

07. maj 2017.

Svaka cast za Pretsednicu Hrvatske, cak i nju vise volim od novog( a i odlazeceg, starog)Srpskog pretsednika,ali po onoj narodnoj: cast svakome poverenje nikome......

Vlada s kraja sveta

07. maj 2017.

Pravoslavna Crkva, Rimokatolicka, kao i vecina protestantskih crkava smatraju kreacionizam za glupost. Inace, jos je pre nekoliko decenija profesor Kalezic u udzbeniku za Bogosloviju SPC napisao, parafraziram: "Niko zdrave pameti ne moze da odbaci naucnu vrednost teorije evolucije." Prema tome, da mesamo ozbiljne religije u ovu pricu jer to nije njihov stav. Uostalom, ovu peticiju je potpusalo mnogo vise lekara nego svestenika; razni akademici, ali ni jedan episkop ili biskup.

Neko IzMase

08. maj 2017.

Ovo je samo prvi korak ka uvodjenju teorije da je sve na svetu, ukljucujuci i ljudsku vrstu, stvorio mali Alek.

Prof. dr mr spec akademik Petar

09. maj 2017.

Dati otkaz lekarima specijalistima koji su potpisali ovo smeće i zatvoriti što dalje od pacijenata. U slučaju bolesti lečiti ih molitvom, greota da se čeprka po božijoj kreaciji.

Samy Zoo

09. maj 2017.

Neki od nas se sećaju Stevke Božurevke i njene izreke: "Di si Bože, pucaj odozgo!"

seka

10. maj 2017.

"Darvinova teorija vređa vernike Srpske pravoslavne crkve i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnog programa", kaže Ljiljana Čolić za Danas. Upitana da li je ona predstavnik SPC ili profesor Univerziteta i naučnica, Čolić kaže da je ona pre svega pravoslavna vernica. "I da vam kažem, teorija evolucije i tvrđenja da je čovek nastao od majmuna vređa sve vernike, a ne samo pravoslavne" Niste Vi draga profesorka ni Vama slicni postali od majmuna( vredjamo majmnune)... nego od muva govnara