Site name

Srbija dobila prvu ženu premijera - Anu Brnabić

Mandatar nove, petnaeste po redu vlade od uvođenja višestranačja biće Ana Brnabić, koja je ujedno i prva žena u istoriji Srbije na toj funkciji i prva sa gej opredeljenjem.

17

Piše: M. R. M. - J. L.

Beograd 15. jun 2017. 18:25

Foto: Fonet/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas na pres-konferenciji po podne njeno ime, rekavši da ga je Brnabićeva obavestila da može da obezbedi većinu u parlamentu, ali i da je reč o vrednoj osobi koja poseduje stručne kvalitete.

Pojedini diplomatski izvori Danasa pozdravili su ovu odluku. Oni tvrde da izbor Brnabićeve znači modernizaciju Srbije. Kako nam je rečeno, ona uživa veliki ugled u diplomatskim krugovima. Njen izbor se doživljava kao jasan znak evroatlantskog opredeljenja Srbije, i donekle kontinuiteta, gde će predsednik može imati širi spoljnopolitički zahvat i prema Rusiji, dok će Brnabićeva voditi poslove oko evrointegracije i sprovođenja dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine.

Zanimljivo je da je Vučić više puta istakao da će lider socijalista Ivica Dačić voditi politički deo Vlade, i da uživa njegovo ogromno poverenje, a Brnabićeva ekonomski i oblastima poput digitalizacije.

Novinare je zanimalo kako je Brnabićeva reagovala kada joj je saopštio da će biti mandatar, a Vučić je odgovorio - "valjda mi je zahvalila, ne znam. Donela mi je neki poklon sa puta, ali ne nešto vredan".

"Nije bilo lako doneti tu odluku i to nije poraz ni za SNS, ali ni za bilo koga dugog. Ideja je bila da se pronađe najbolje rešenje. Iako je SNS dominantnija, SPS će imati značajniju ulogu u novoj vladi", rekao je Vučić, dodajući da budući premijer mora obezbediti dalje jačanje ugleda zemlje i dalje reforme i kontinuitet u politici.

Vučić je izrazio uverenje da je u narednom periodu važno obezbediti jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na Zapadu, tako i Istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim zemljama i drugim zemljama. Prema Vučićevim rečima, budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti, a neophodno je završiti objekte javne namene, za koje je pokrenuto javnih nabavki za 297 objekata. Predsednik Srbije je najavio i da će 16. jula otputovati u posetu Vašingtonu, gde će se sresti sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom.

Na pitanje novinara da li je tačno da će budući mandatar biti njegova marioneta, predsednik Srbije je odgovorio da će njegovi politički protivnici uvek naći razloga za kritiku, ali da njega zanima šta građani kažu.

"Da sam rekao danas drugo ime, rekli bi da sam izabrao najgoreg, ovako kažu da sam izabrao marionetu. Ne zanima me šta oni imaju da kažu, već me zanima šta imaju da kažu građani Srbije", poručio je Vučić, negirajući kritike političkih protivnika da je odugovlačio sa saopštavanjem imena mandatara, jer, kako je naveo, nije prošlo ni polovina zakonskog vremena u kome je mogao da saopšti svoju odluku. "To sam mogao da uradim i krajem ovog meseca. Nisam to uradio, već posle posete Kazahstanu, kao što sam i rekao", naveo je predsednik Srbije. Na pitanje da li je tačno da je Brnabićeva prelazno rešenje i da će parlamentarni izbori biti održani kada i gradski, on je naveo da je borac koji se ne bavi kalkulacijama.

Objasnio je da je tačno da bi SNS-u zasigurno bilo lakše da se održe parlamentarni sa beogradskim izborima, ali i da ih on ne planira. Naveo je i da će možda "snažna opozicija" da izbori novu vladu, nove predsedničke izbore.

Brnabić se danas zahvalila predsedniku na ukazanom ogromnom poverenju da vodi Vladu Srbije i nastavi reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom.

Podsetimo, list Danas je još u februaru ove godine među prvima prepoznao Anu Brnabić kao potencijalnog kandidata za predsednika vlade, a za koju su sagovornici našeg lista ocenili da ima najviše šansi da se nađe na tom mestu.

Brnabić je u dosadašnjoj Vladi bila ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.Ima dugogodišnje iskustvo u rukovođenju projektima, i radila je na USAID-ovom projektu reforme državne uprave u Rumuniji.

U Srbiji je bila uposlena u kompaniji "Kontinental vind" na projektu vetroparka vrednom više stotina miliona evra. Takođe je bila i jedan od ključnih ljudi u NALED-u.

Nakon što je Vučić saopštio novog mandatara sledi procedura izbora nove vlade i premijera u Skupštini Srbije, odnosno biće održana sednica na kojoj će novi mandatar predstaviti članove svog kabineta i podneti ekspoze u kome će izneti ciljeve i program vlade.

Vlada je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Nakon izbora predsednik vlade i njeni članovi polažu zakletvu pred poslanicima, čime počinje da teče njihov četvorogodišnji mandat.

povezane vesti

komentari (17)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

sto za jednog

15. jun 2017.

Ovaj je totalno poludio,opet ga je ponelo,gubi se,nepovezano priča,masno laže,obmanjuje,fantazira,preti i celo vreme se sam sa sobom svađa. Prisustvujete još jednom nervnom slomu umno poremećenog diktatora na javnoj sceni! Misim da će se opeći s ovim izborom novog mandatara jer bi se Ana ipak mogla otrgnuti kontroli. A možda je diktatoru i cilj da se tako nešto desi,kako bi raspustio vladu i raspisao nove parlamentarne izbore. To će mu dati opravdanje za novo glumatanje,nove laži,obećanja,patetiku,demagogiju,izigravanje nevine žrtve,junaka koji se nikoga ne plaši,poštenjačine koja radi 18 sati dnevno za dobrobit svih nas,udaranje novih kamena temeljaca za fabrike koje se nikada neće graditi...,Jer on je ionako non-stop u kampanji i drugačije jednostavno ne zna i ne može da funkcioniše.

Nora

15. jun 2017.

Znači, premijera odredili zapadni ambasadori, aRusima utešna nagrada - diplomatski status Ruskog centra. a Vučić je samo skretničar.

Zena

15. jun 2017.

Prvi put u istoriji da imamo ženu premijera...svaka čast.

Aca-manipulant!

15. jun 2017.

Da bi začepio usta Dačiću,izabrao je prvu ženu,usto lgbt orijentacije!Jednim potezom,dve muve!-A sam će nadalje sve kontrolisati i diktirati!-Narciosidni apsolutista,diktator par excellence!!!Uspeo je da uništi sve demokratske pokušaje manjinskih grupacija!

kole

15. jun 2017.

Ovo ce biti premijer-ka sa najkracim mandatom u istoriji Srbije. Ne zato sto ne zasluzuje da radi taj posao, vec zato sto je Dacic nezadovoljan i sto ce ubrzo krenuti miniranje vlade. Ocekujem parlamentarne izbore do kraja godine.

Miloš

16. jun 2017.

E, isto tako je i Sanader izabrao Jadranku Kosor.

Milka Karanovuč

16. jun 2017.

Konačno, školovana, mlada i poštovana u svetu. Srećno- S poštovanjem

Abe

16. jun 2017.

Srbija ovo nije ničim zaslužila. Ana Brnabić za sve što je postigla, i u poli,tici treba da bude zahvalna zapadu, odnosno SAD i kako od takve osobe očekivati objektivnost. Da ne govorim da u Srbiji nije vreme da njom vladaju osobe LGBT sklonosti. Uostalom i u američkom zakonu jedan od osnova da se može kandidovati za predsednika jeste da ima porodicu i decu. Međutim, u Srbiji, kojom Vučić vlada ko svojim dvorištem, sve može, jer je on tako rekao, doduše, nije rekao ko mu je to neredio.

Ilija Tomow

16. jun 2017.

Podseća me na ANu Pauker predsadnika CKSK Rumunije 1948

Hamo

16. jun 2017.

Sigurno ne može biti gad, kao Vučić. Možda se on i pokaje, jer opasna je žena kad ima vlast.

vlada

16. jun 2017.

Istorija Srbije i njeno nasledje ne pocinju od juce.G-dja Milka Planinc i SFRJ je takodje deo istorije koju priznajemo.

***

16. jun 2017.

Bravo za Anu. Neće joj biti lako, jer srbija i Danas podržavaju homofobe, a ostale cenzurišu! Užas.

Iz Čudne zemlje

16. jun 2017.

Drago nam je sto smo sa nasim dnevnim listom pogodili . Nismo botovi i volimo svoje komsije iz Čudne zemlje .

Нићифор

16. jun 2017.

Невероватно је,у борби против Вучића бирате само коментаре против Вучића.Где је ваша новинарска објективност,етика и ,нарочито,западна "демократија" Да ли ће Danas престати да излази када Вучић не буде више на власти

Marko Miletić

16. jun 2017.

Vučić reče da ga interesuje šta građani kažu-a da li su i njegovi protivnici građani?Izgleda ko god se ne slaže sa njim da nije građanin Srbije.

Vlad The Impatient

16. jun 2017.

Biti "gej" nije opredeljenje vec urodjeni i neotudjivi deo licnosti. Svaka implikacija o "opredeljenju" u krajnjoj konsekvenci neminovno vodi do pokusaja "lecenja" nekonvencionalnih seksualnih "opredeljenja". List kao Danas, bi to morao da zna.

iva

17. jun 2017.

Gej nije "opredeljenje", jer ta reč implicira izbor. Malo malo pa neki homofobni gaf iz Danasa. Jeste sigurni da ste progresivna novina?