Site name

Opozicioni lideri neće se pridružiti grupi Protiv diktature na današnjem protestu

Na Trgu uz demonstrante samo Nova stranka

*Pokret Saše Jankovića neće učestvovati na skupu, ali pruža podršku, ostali ćute *Aktivisti Preokreta Janka Veselinovića najavili da će deliti dopis za koji tvrde da je poslat i ambasadama

Ni dan pred najavljeni skup grupe grupe Protiv diktature na kojem će se iskazati protest protiv novoizabranog predsednika države a povodom svečanosti zbog stupanja na funkciju Aleksandra Vučića, svi lideri opozicionih stranka i njihovi saradnici nisu imali odgovor na pitanje hoće li danas u 18 sati biti na Trgu republike i iskazati svoje nezadovoljstvo.

2

Piše: L. Valtner

Beograd 23. jun 2017. 09:00

Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Zid ćutanja o svom dolasku juče su podigli u DS, Dverima i bliskom okruženju Vuka Jeremića. Pokret slobodnih građana Saše Jankovića neće učestvovati u okupljanjima protiv "ponovljenog lažnog krunisanja", ali im pruža podršku, saopštio je juče pokret. Oni su pozvali građen da od "lažnog i golog cara okrene glavu, posveti se sebi i oslobodi se diktature".

"Sve što Aleksandru Vučiću treba reći već smo rekli. Umesto toga, pozivamo sve građane da priđu i aktiviraju se u Pokretu slobodnih građana ili nekoj drugoj političkoj organizaciji, koja radi na oslobađanju Srbije od davljenja neoradikalskom diktaturom", navodi se u saopštenju Jankovićevog PGS.

Na Trgu će, kako je već najavljeno, biti Nova stranka Zorana Živkovića, Pokret za preokret Janka Veselinovića i trebalo bi - funkcioneri SDS Borisa Tadića. Kako nam je rečeno u grupi Protiv diktature, na današnjem skupu nije predviđeno da govore političari, a nije predviđena ni šetnja, već se okupljanje bazira na performansima na Trgu.

Nešto aktivniji danas biće aktivisti Pokreta za preokret koji će deliti dopis u kojem se navode činjenice o novom predsedniku i njegovoj vladavini.

- Aktivisti Preokreta će već na aerodromu, ali i na Novom Beogradu van ograđenog prostora oko Palate Srbija, gde se održava svečanost, gostima, prolaznicima i novinarima deliti naš dopis koji je juče preko ambasada poslat svim zvanicama, rekao je Janko Veselinović, lider Preokreta, za Danas.

U dopisu se navodi da "inauguracija na koju su pozvani nije nikakav svečani čin koji bi logično trebalo da usledi nakon pobede na izborima, već trijumf bezakonja i autokratije, korak dalje ka uzurpaciji vlasti nakon nepoštenih i nefer izbora, a svi koji dođu na "inauguraciju" pomoći će u učvršćivanju diktature, odnosno svevlašća jednog čoveka". Napisane su i činjenice koje, kako se navodi, Vučić ne navodi u svojim biografijama a važan su deo njegovog političkog etosa.

 

Tadić ne ide na prijem

Kada je reč o lideru Socijaldemokratske stranke koji je u dva mandata bio predsednik Srbije Borisu Tadiću, prema dosadašnjim informacijama, očekuje se da će on izostati sa svečanog prijema u Palati Srbije. U Tadićevoj stranci su rekli da on nije dobio pozivnicu, dok u protokolu Aleksandra Vučića tvrde suprotno. Bivši predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica navodno putuje u Hilandar. Očekuje se da će doći Milan Milutinović, Zoran Lilić i Tomislav Nikolić. Od opozicionih poslanika koji će se pojaviti na Vučićevom prijemu, iz DJB Saše Radulovića je saopšteno da oni ne idu. Očekuje se dolazak poslaničkih grupa manjina, zatim Čedomira Jovanovića (LDP), Nenada Čanka (LSV), kao i radikala Vojislava Šešelja. Nije izvestan dolazak većine poslanika DS, zatim samostalnih iz kluba "Za spas Srbije" kao i Dveri.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

РЕСТРУКТУРА

23. jun 2017.

Охлократија, владавина некомпетентних, је тријумфовала још једном. То је зло демократије која се не прилагођава реалним потребама, па с е претвара у своју супротност.

Pitanje čovečnosti

23. jun 2017.

Ko god smatra da penzioneri i zaposleni ne treba da budu gladni i jadni, ne treba da ide. I obrnuto, ko ode, daje podršku sramnom maltretiranju penzionera.