Site name

Stručnjaci za evropska pitanja o ključnom preduslovu za članstvo Srbije u EU

Beograd da ispuni i tehničke i političke uslove

* Erki Bahovski: Najvažnije uspostaviti vladavinu prava * Sena Marić: Manji broj država EU jako brinu naši odnosi sa Rusijom * Naim Leo Beširi: Vučić da ostavi po strani geopolitičke zablude

Teško je reći šta je glavni uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji - uspostavljanje vladavine prava, kako apostrofira izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, ili rešavanje kosovskog pitanja i odnos prema Rusiji, kako tvrdi srpski predsednik Aleksandar Vučić, ocenjuju za Danas stručnjaci za evropska pitanja.

15

Piše: M. Stojanović

Beograd 15. avgust 2017. 12:30

Foto: Fonet

Naši sagovornici ističu da situaciju dodatno otežava činjenica da ni sve članice EU nemaju jedinstven stav u vezi sa "ključnim zahtevom", budući da neke od njih akcenat stavljaju na normalizaciju odnosa sa Prištinom i usaglašavanje sa spoljnopolitičkim kursom Unije, dok je drugima najvažnija vladavina prava.

Podsetimo, Vučić je prošlog vikenda nakon sastanka sa Mekalisterom u Beogradu kazao da se ne slaže sa njim da su ključne oblasti za ulazak u EU vladavina prava i borba protiv korupcije. "Ključno pitanje je Kosovo, na drugom mestu je odnos Srbije prema Rusiji, a vladavina prava tek na trećem", smatra predsednik Srbije.

Estonski diplomata Erki Bahovski, čija država trenutno predsedava EU, kaže za Danas da bi se "kladio na vladavinu prava", kao glavni preduslov za pridruživanje Srbije Uniji.

- EU i dalje doživljava proces pridruživanja kao tehničko, uglavnom "nepolitičko" pitanje. Kosovo i odnosi sa Rusijom su političke teme. Ne mogu da dam "recept" kako da Srbija da reši kosovsko pitanje, ali želeo bih da vas podsetim da nerešeno granično pitanje sa Rusijom nije sprečilo Estoniju da se pridruži EU. EU je smatrala da je to bilateralno pitanje i uprkos nadanjima Rusije da zbog graničnog spora neće biti dozvoljeno Estoniji da bude članica EU, naša država se pridružila Uniji 2004. Stoga, naše iskustvo govori da je bolje fokusirati se na vladavinu prava. U svakom slučaju, pitanje usaglašavanja sa spoljnom politikom EU možda je i nepotrebno, budući da niko ne zna kakva je zapravo spoljna politika EU. Naravno, EU je uvela sankcije Rusiji, ali kada je reč o drugim temama, ne postoji "ujedinjeni front", što pokazuju razmimoilaženja mnogih država članica u vezi sa pitanjima kao što su "Severni tok dva" ili Kosovo, smatra Bahovski.

Sena Marić, viša istraživačica Centra za evropske politike, ocenjuje za Danas da je "to pitanje od milion dolara, budući da ni države članice nemaju jedinstven stav - neke bi da u budućem procesu pristupanja Srbije EU fokus stave na normalizaciju odnosa sa Prištinom, drugima je prioritet vladavina prava, dok manji broj država jako brinu naši odnosi sa Rusijom".

- Zvaničan stav koji proističe iz dokumenata EU jeste da su poglavlja 23, 24 i 35 podjednako bitna, međutim kapaciteti i sredstva na raspolaganju EU kojima bi motivisala srpske vlasti da sprovedu u delo zahteve u ovim poglavljima su dosta jači kada je pitanju "kosovsko pitanje" u odnosu na vladavinu prava. Iz tog razloga mislim da će u trenutnim okolnostima, ukoliko se ništa ne bude promenilo u pristupu EU, prevagu nažalost odneti politički uslovi, ukazuje Marić.

Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, komentariše za Danas da "pre nego što se fokusiramo na odnos Beograda i Prištine, a onda i da ocenimo odnos sa Moskvom, predsednik Vučić bi morao da da odgovor na sledeća pitanja: Da li Srbija ima stabilne institucije koje garantuju demokratiju, vladavinu prava i zaštitu ljudskih i manjinskih prava? Zatim, da li imamo funkcionalnu tržišnu ekonomiju koja može da parira ekonomiji EU ? I na kraju, da li je Srbija u stanju da primeni sve pravne aspekte učlanjenja uključujući političke, ekonomske i monetarne obaveze".

- Stabilne institucije, funkcionalna ekonomija i mogućnost da preuzmete obaveze iz članstva su uslovi bez kojih Srbija ne može postati članica Unije. Međutim, za razliku od Češke i Slovačke, koje su se razišle rukovanjem, zemlje bivše Jugoslavije, na čelu sa našim institucijama, upustile su se u najkrvaviji rat na prostoru Evrope od Drugog svetskog rata. Kako se sukobi ne bi ponovili sve zemlje Zapadnog Balkana pravno se obavezuju da će negovati dobrosusedske odnose i da će sarađivati na različitim poljima. Prvi i jedini pravno-obavezujući ugovor koji Srbija ima sa EU je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i upravo taj dokument Srbiju obavezuje na dobre odnose sa susedima uključujući i Prištinu. Dok čekamo odgovor predsednika Vučića valja napomenuti da ne postoji iole jedan stručnjak u Srbiji, i šire, koji bi rekao da Srbija ispunjava i minimum od prve tri grupe uslova za članstvo, dok se o regionalnoj saradnji vodi debata. Sudstvo je u vazalnom odnosu u odnosu na političare, Romi i drugi se i dalje suočavaju sa sistemskom diskriminacijom, osobe sa invaliditetom ne mogu da pristupe gotovo nijednoj državnoj instituciji, a LGBT rizikuju da dobiju batine ukoliko se javno deklarišu, konstatuje Beširi.

Naš sagovornik ističe i da "javna preduzeća uništavaju standard građana", kao i da "državna administracija nema kapaciteta da primeni naše zakone, a kamoli i zakone EU".

- Drugim rečima predsedniku Vučiću bih poručio sledeće: ostavite sa strane geopolitičke pobude i fokusirajte sebe i svoju administraciju kako bi građanima efikasno sudstvo bilo na raspolaganju, ekonomija bila lišena uticaja državne pomoći i kartela i državna uprava bila u službi građana. I na kraju, predsedniče Vučiću, prestanite da populizmom ugrožavate standard građana, jer zaštita potrošača, zaštita zdravlja i zaštita životne sredine, poglavlja koja još nisu otvorena jer Srbija nije usvojila odgovarajuće zakone i podzakonske akte, nemaju nikakve veze sa Rusijom i Kosovom, zaključuje Beširi.

"Glas za stolom"

Naim Leo Beširi napominje da će se od Srbije očekivati da bude na strani EU u svim pitanjima koja se tiču globalnih odnosa. " Istovremeno, Srbija će imati svoj glas za stolom, suprotno dosadašnjoj praksi da se o nama odlučuje bez nas. Srbija i njeni građani mogu biti samo dobitnici ovakve konstelacije odnosa, budući da će mala zemlja Evrope biti u mogućnosti da doprinosi globalnom miru umesto da ga narušava", smatra on.

povezane vesti

komentari (15)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vladimir Krstičević

15. avgust 2017.

Vučić je pogodio u sredinu i to posred srede.Bugarska, Rumunija, Mađarska ,Slovačkas su ušle a da nije bila vladavina prava, U Rumuniji i Bugarskoj ni sada nešto baš ne vlaa pravo, aMađarska što mi se sviđa tera po svom ignorišući to EU pravo.I ko nas to može ubediti da bar Rumunija i Bugarska nisu ušle u EU zbog geoploitike.Samo ako jetako ,onda neka vlada i presednik to iskoriste za nas.

Kika

15. avgust 2017.

Jedino šta se sa sigurnošću može reći, a tiče se uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju, da je ključno pitanje Kosovo, potom odnos Srbije prema Rusiji, a i tek na kraju vladavina prava.

milanaleksandra

15. avgust 2017.

"Успех може да уследи само ако наше виђење успемо да у континуираној дипломатској и политичкој иницијативи приближимо довољном броју оних који учествују у доношењу одлука.

fani

15. avgust 2017.

Naši državnici, funcioneri, se zaista duži niz godina, otkad je SNS-a, na vlasti, bore protiv kurupcije, i raznoraznih malverzacija, koje je sprovodila predhodna vlast! Što je dobar preduslov za ispunjavanje svih uslova za ulazak u EU!

Драган Пик-лон

15. avgust 2017.

Видимо овде да наш драги инаугурант трчи од Јанка до Марка да би обмануо српску јавност.Јер он и нема своје мишљеље.Преовладало је мишљење Тони Блера.Сада је у фази да то докаже и својим вазалима.Из текста се јасно види да се разилазе амерички и европски захтеве за улазак Србије у ЕУ.Преседник Вучић је подценио највећу грану која држи све ове Дарвинове рођаке на окупу.Подценио је владавину права.Чак ста више он брише своје енглеске ципеле у љу,као најгору балканску крпу,коју ће бацити(случај Савамала).Испаде да две савамалске"шупе"више вреде од владавине права.Зато је и отворио дијалог-да докаже да је КиМ-ја важнија тема.Скретање теме са владавине права,он жели европу да прави лудом док нас,грађане и рођаке ставља у балкански затвор.То чини да би заштитио интересе своје мале привилеговане групе.Који су му важнији од Србије.Зато је изузетно храбар па се усуђује да је "воли".Приближавамо се тачки кад ће се јасно знати чији су опанци а чији су обојци.Што се тиче нашег драгог инаугуранта он је обоје дао Бајдену!Остаће бос!!!

Marija

15. avgust 2017.

I kad bi Kosovo resili EU bi trazili ko zna koje zahteve Srbi jer i sama EU nije slozna.

aleksandra60

15. avgust 2017.

Nasa Srbija ima da ispuni mnogo vise uslova za ulazak u UN nego sve zemlje koje su usle pre nje u tu Uniju.

Eva

15. avgust 2017.

Samo ce reci da je Srpski narod u zabludi, i vuce ga eussr za nos vec 17 godina, a jos ce barem 13. Prekinite vise da zamajavate ovaj narod i ovu zemlju, jer ta eussr ne donosi nista dobro. Taraju vas da se odreknete nacionalnog identiteta, i teritorijalnog integriteta, da bi vam posle dovodili strance, i islamiste u zemlju, da bi unistili homogenost naroda. Pogledajte samo zapadnu evropu, sistematski im unistavaju narod, a oni i dalje cute, i glasaju za istu "regresivnu levicu". Zar to zelite? Da ugrozimo bezbednost nase dece, i da se jednog dana probude kao manjina u svojoj zemlji. Da se odreknete dela teritorije zarad nekog nedemokratskog, i neliberalnog, Marksistickog carstva, da Srbija postane jos jedna provincija, Nemackog carstva? To je plan Gija Verhofstata, da evropu pretvore u super drzavu, i da svi govorimo jednim jezikom, Nemackim, i da automatski postanemo Nemci. Da dozvolimo ono sto Hitler nije uspeo, da pokori celu evropu? Salim se to nikad nece da se desi jer ce zapadna evropa mnogo ranije da postsne islamski kalifat.

mmm

15. avgust 2017.

politički uslovi zapada i Evropske Unije su takvi da se apsolutno krše sa našim načelima i principima. Kosovsko pitanje će uvek biti broj 1., kako god okrenuli i koje god uslove nam postavljali.

Branko Kostic

15. avgust 2017.

Mi cemo svoje uraditi, a Evropa neka se smisli sta hoce.

Branko Kostic

15. avgust 2017.

Traze nam normalizaciju odnosa sa Pristinom, a oni odlazu pregovore. Opet smo mi krivi za sve.

Stevan

15. avgust 2017.

Ja mislim da je glavni uslov najverovatnije Kosovo.

Vladavina prava ne vlada nigde, u EUi članicama psoebno ne,

16. avgust 2017.

ono što vlada jeste manji ili veći stepen funkcionisanja sistema primene strogog pravnog formalizma sa manjim ili većim stepenom političke pozadine i time realnim diskriminatorskim odnosno protekcionističkim položajem pred zakonom i pravdom. EU i članice nisu nikakvi bastioni demokratije, slobode i sistemi uređene vladavine prava - idealne pravne države, više se može govoriti o tržišno-komfrnoj demokratiji i sistemu različitih vrsta preraspodela, a koje stoje pod velikim znakom pitanja. Najnovija vest je da je namački ustavni sud odkup vrednosnih papira od strane ECBa ocenio kao moguće protivno ugovoru prikriveno refinasiranje dugova zemalja i zamolio EU-sud da da svoje mišljenje. Što se tiče političkog odlučivanja i progona nevinih iz političkih razloga, često nepostojećih i potpuno stranih, treba pogledati crnu listu slučajeva koji stoje pod različitim tajnostima i zabranama istražnih radnji i iznošenja dokaza pred sudovima. Sve na zakonskoj osnovi, tako da nepravda ima svoju kompleksnu i funkcionalnu - realnu primenu na osnovu zakona.

Јован Београд

16. avgust 2017.

Клика на власти зарад опстанка игра игрицу између грађана и ЕУ. Једина корист грађана од приступања и уласка у ЕУ је владавина права, борба против криминала и корупциј и успостављање стандарда одговорности појединаца који раде јавне послове. Политичарима се такав сценарио не свиђа и због тога себе приказују као жртве администрације ЕУ и грађана СРбије, измишљају разне опасности по државу а опзицију и критичне медије проглашавају издајничком Наравно да им не смета да још више, брже и боље пљачкају грађане односно Србију. Грађанима се не свиђа што су нас земље наводне демократије са запада предале једној мафијашкој клики а све због глобалног надгорњавања. Шта ће нам ЕУ када иста сада толерише недемократски систем који постоји захваљујући и њиховој подршци. Све говори да постојећи систем не нуди излаз из највеће друштвене беде.

Silvester

16. avgust 2017.

Ja ne bih želeo da Srbija ode u EU, jer je necivilizovana i kriminalna do krajnjih granica, i da sam Evropljanin - gadio bi se i na pomisao da Srbija bude među civilizovanim državama. Srbiju treba izolovati, po mogućstvu staviti pod protektorat UN-a i ovde uvesti Interpol i Plave šlemove. Ovu zemlju treba žestoko počistiti od hiljada i hiljada ološa, kriminalaca, zločinaca i karakternih pacova. Kao denacifikacija u Nemačkoj od 1945. godine. U normalnim zemljama ono što šeta po institucijama i medijima u Srbiji - tamo bi čistilo ulice ili bilo na višegodišnjim robijama. U javnom životu svakako ne. Nikada.