Site name

TRAGOM: Sagovornik Danasa o predlogu za rešavanje kosovske krize Dejvida Filipsa sa Kolumbija univerziteta - priznanje Kosova za članstvo u EU

Visković: Srbija je pre spremna za kompenzaciju teritorijom

*Ne može se očekivati da Srbija prizna Kosovo za tako kratko vreme, u naredne dve godine. Za tako nešto je neophodno mnogo više vremena, kako oni, koji to budu radili, ne budu kažnjeni za takav čin - ističe Ivo Visković

Srbija, u ovom trenutku, nije spremna na priznanje kosovske nezavisnosti, niti na oročavanje tog procesa u narednih godinu i po do dve dana, kako se to predlaže u izveštaju Instituta za studije ljudskih prava američkog Univerziteta Kolumbija, ocenjuje za Danas Ivo Visković, profesor Fakulteta političkih nauka.

8

Piše: S. Čongradin

Beograd 12. septembar 2017. 14:00

Foto: Stefana Savić

On je u izjavi za naš list rekao da je predlog Dejvida Filipsa, direktora Programa za izgradnju mira i prava tog Instituta, koji je autor Izveštaja, da se proces priznavanja oroči na tako kratko vreme jako teško ostvari.

- Ne može se očekivati da Srbija prizna Kosovo u tako kratkom vremenu. Za tako nešto je neophodno mnogo više vremena, kako oni, koji to budu radili, ne budu kažnjeni za takav čin - ističe Ivo Visković za Danas.

Upitan kako ocenjuje navode Filipsa o tome da bi to bio deo "scenarija u kojem svi pobeđuju", a prema kojem bi priznanje kosovske nezavisnosti dovelo do normalizacije svih bilateralnih pitanja i integracije i Srbije i Kosova u evroatlantske institucije, sagovornik našeg lista ističe da se u prozapadnim krugovima procenjuje da Srbija u načelu shvata kosovsku realnost.

- To, međutim, nije sasvim tačno. Ne shvata se, naime, da je ovde značajan deo javnosti i političke elite iskreno nespreman da kompenzuje priznanje Kosova za ulazak u EU. Istraživanja javnog mnjenja to uveliko pokazuju. I nije tu samo reč o nekima koji profitiraju od takvog stava, već o iskrenim uverenjima - napominje Ivo Visković za Danas.

Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši diplomata kaže čak da postoji potreba za nekom drugom vrstom kompenzacije.

- Tu mislim na kompenzaciju teritorijom, da se Srbiji da sever Kosova, recimo. Na to je javno mnjenje spremno, a na priznanje Kosova ulaskom u EU, teško. Da naglasim, govorim o utiscima o aktuelnom trenutku, a ne nekom u daljoj budućnosti - zaključuje sagovornik našeg lista.

U Izveštaju o sprovođenju dijaloga Kosovo-Srbija, čiji je autor Dejvid Filips, direktor Programa za izgradnju mira i prava Instituta za studije ljudskih prava američkog Univerziteta Kolumbija predlaže se da se jasno definišu teme pregovora i postavi rok od najviše dve godine, kao i efikasnije posredovanje međunarodne zajednice, i angažovanje uglednih međunarodnih pregovarača.

- Predlažemo rok od 18 meseci uz mogućnost produžetka tog roka na još šest meseci ali ne više od toga. EU bi trebalo da postavi specijalnog izaslanika za medijaciju. Federika Mogerini i dalje može da igra ceremonijalnu ulogu, ali potreban je iskusni pregovarač da preuzme vodeću ulogu. Preporučujemo da Volfgang Šojble bude ta osoba. Takođe preporučujemo da SAD imenuju specijalnog izaslanika za dijalog, a verujemo da Kondoliza Rajs, koja ima iskustva na Balkanu i vrlo je uvažena - može da efikasno radi u timu sa Šojbleom da se okončaju ti pregovori - kazao je Filips za Glas Amerike.

On je istakao i da ako Srbija želi da uđe u EU, poglavlje 35 je kristalno jasno.

- Beograd neće načiniti napredak ka članstvu u EU dok ne prizna Kosovo, što je osnova za normalizaciju. Kosovo i Srbija treba da pregovaraju s Briselom u pogledu članstva u EU i dve zemlje treba da uđu u EU zajedno, u isto vreme. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe da se suoče sa realnošću i pozabave kosovskom situacijom. Naravno da je teško pregovarati o priznavanju Kosova od strane Srbije ali se to mora dogoditi, jedini put napred je da Srbija prizna Kosovo, to je ključno za napredak - istakao je Dejvid Filips.

Govoreći o razlozima za jače angažovanje SAD i EU u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Filips je rekao da je Rusija trenutno uspostavila novu liniju fronta u hladnom ratu sa Zapadom, kao i da se ona nalazi na Zapadnom Balkanu.

- Prema nekim navodima, uspostavila je obaveštajnu bazu u Nišu i prebacuje sofisticirano oružje u Srbiju. SAD žele da ojačaju partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, kao i sa Srbijom. Ako SAD imaju strateške interese u tom delu sveta, mogu da izvrše svoj uticaj kroz snažniju ulogu u dijalogu Kosovo-Srbija. Samo uz američki angažman, taj će proces krenuti napred - zaključio je direktor Programa za izgradnju mira i prava na Kolumbija Univerzitetu.

 

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Nikola Lugonja

12. septembar 2017.

U tu vodu,ma koliko bils vrela sa verom da se problem MORA resi mora se zagaziti.Cekanje bi Srbi ju odvelo u bedu i propast.Oni ko ji ponavljaju mantru o vecno srp skom Kosovu,ne zele dobro svoj oj deci i potomstvu.Oni koji su za opciju vracanja suvereniteta sil om teraju svoje potomstvo u sm rt.Oni koji bi hteli da Kosovo bu de sastavni deo Srbije,neka zami sle srpsku skupstinu sa 100 Alba naca i Albancem Premijerom.Za vecinu Srba,nezamislivo.I sta ost aje kao resenje.Sami izvedite za kljucak.Bez emocija,molim.Pose bno iskljucite radikalna resenja koja su donela bombardovanje. Rusku propagandu iskljucite kao nevalidnu jer je samo PROPAGAN DA.RAZUM SAMO RAZUM.

sergije miletic

12. septembar 2017.

Najvazniji srpski nacionalni interes vec dugo je priznanje kosovske nezavisnosti.A do toga ne dolazi jer to ne odgovara politickoj eliti iz devedesetih koja je sada na vlasti u Srbiji. Normalizaciji odnosa protivi se i Putin jer je nestabilnost ovog regiona njegov glavni adut(pored Ukrajine,)u obracunu sa zapadom.

eu fatamorgana

12. septembar 2017.

A zasto bi EU bila sargarepa za Srbe kad za Albance na Kosovu nije? Od njih niko ne trazi ustupke u zamenu za clanstvo niti se oni guraju da udju u EU! "Republjika Kosovo" ne moze ni u UN bez srpske overe pa ako se njima nikuda ne zuri zasto bi se zurilo nama.

Petar

12. septembar 2017.

Tako isto su nam servirali da nema napretka dok ne završimo saradnju sa Hagom. Sad ćemo kao ući u EU, ako priznamo da je u redu što su nas bombardovali i oteli deo teritorije koju su naši preci krvlju platili i oslobađali nekoliko puta. Nema nama leba ako to budemo uradili, pamet u glavu i da se latimo ozbiljnog rada i da sami sredimo našu državu kako znamo.

whatever

12. septembar 2017.

@Nikola Lugonja Ma samo ako treba prihvatiti americku propagandu koju pokusavaju da proture ovakvi "instituti" i "strucnjaci" ili nato jugend kroz komentare ili nvo talibani preko novinskih clanaka.

ze

12. septembar 2017.

Slicno ispiranje mozga je bilo prisutno i ranije: "samo uhapsite milosevica, mladica, karadzica... i svetla buducnost je tu". Sta bi se zaista desilo kada bi Srbija priznala velikoalbansku tvorevinu na Kosovu, kada bi dala legimitet nasilnickoj albanizaciji Kosova i kada bi ispunila sva americka naredjenja? Apsolutno nista! Ne bi bilo ni te svetle buducnosti, ni vecih plata, ni brzeg uclanjenja u EU, ni vecih stranih ulaganja nego bi stigla nova ucena u vezi npr. Republike Srpske . Setimo se samo sta je bilo kada je Tadic ispunio naredjenje da se EULEX pusti na Kosovo i da se problem Kosova izmesti iz UN-a? Neki ustupak od strane EU? Vece razumevanje za srpske interese? Ne, nego je EU dala na pravo Hrvatskoj da zaobilazeci sporazume uvozi cigarete u Srbiju cime su budzet Srbije i preduzeca u Srbiji bila ostecena za milione evra.

smarate spineri

12. septembar 2017.

@Nikola Lugonja A sta je tvoj "komentar" nego nabacana americka propaganda u vezi priznavanja Kosova koja se moze procitati na svim portalima svaki put kada je vest u vezi Kosova? Fali jos: 1. Srbi sa Kosova su prodali za milione svoje kuce i imanja i sada zive u vilama po Beogradu; 2. Kako su Srbi dobili Vojvodinu tako su izgubili Kosovo ; 3. Srbi su krsili prava i izvrsili zlocine i izgubili pravo na Kosovo. Nejasno je zasto mislis da je ta vasa propaganda po bilo cemu uverljivija ili bolja od ruske?

protivsfera

12. septembar 2017.

i šta dalje!?