Site name

Vladimir Pavićević u trećem “Danasovom” intervjuu na Fejsbuku

Pavićević: Đilas može da pobedi u Beogradu

Ne vraća se u srpsku politiku, već će raditi na osnaživanju Crnogorske partije

Moje mišljenje je da bi opozicioni blok koji obuhvata proevropske političke stranke u Srbiji, a čiji bi nosilac bio gospodin (Dragan) Đilas, mogao da pobedi SNS u Beogradu.

22

Piše: Marija Janković

Beograd 11. novembar 2017. 08:00

Foto: Marija Janković

Ovako je za “Danasov” novi “intervju na mreži” komentarisao Vladimir Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka i nekadašnji poslanik Nove stranke, potencijale opozicije na predstojećim izborima.

U ovom intervjuu, u kojem sagovornik praktično odgovara na pitanja građana preko Fejsbuk stranice “Danasa”, jedan od autentičnih govornika iz skupštinske klupe rekao je i da bi on opoziciji svakako dao šansu i da je protiv bojkota izbora.

“Mislim da bojkot treba da bude poslednja, poslednja opcija”, kaže profesor FPN. “Uvek sam pre za učestvovanje, čak i u uslovima kada nismo sigurni da li je sve pošteno. U septembru 2000. godine, opozicija je učestovala na izborima protiv Slobodana Miloševića i opozicioni kandidat je pobedio, iako je bilo očigledno da uslovi oganizovanja izbora nisu bili pošteni. Tačno je da je ta pobeda morala da bude zaokružena i na ulici 5. oktobra, ali je izborna pobeda bio važan korak ka pobedi tadađšnje opozicije”.

Beli listići

Profesor FPN pozvao je i jednog od građana kojeg je interesovalo Pavićevićevo mišljenje o izlasku na nove izbore, da se dnevno uključi u politiku.

“To može da znači i snažnije angažovanje u političkim strankama, što postojećih što novih, ali i učešće u aktivnostima pokreta, akcija ili komentarisanju aktuelnosti”, dodao je on i odgovorio da se ipak ne kaje što je 2012. godine zagovarao poziciju “belih listića” jer kaže da je tadašnja vlast zaslužila da izgubi, kao što ni Vučić i Nikolić nisu bili zaslužili pobedu.

Mnogima, koji su se interesovali na koji način da se bore protiv smanjenja plata i penzija na institucionalnom i međunarodnom nivou, odgovorio je da “pitanje smanjenja, povećanja ili održanja penzija može da bude jedan kriterijum na osnovu kojeg će građani da glasaju na izborima. Ako je nekoliko nezadovoljan odlukom te vlasti, neka ne glasa za nju.”

Vraćanje u politiku

Veliki broj pitanja stiglo je i na temu Pavićevićevog vraćanja u srpsku skupštinu. On kaže da je već nekoliko puta rekao da se od srpske stranačke politike – oprostio. Ali i da se “prešaltao” u crnogorsku političku arenu.

“Već neko vreme sam angažovan kao politički savetnik predsednika jedne stranke u Crnoj Gori (Dragana Ivančevića)”, piše bivši sprski parlamentarac. “Zajedno smo već radillii na jednim lokalnim izborima tamo, ostvarili dobar rezultat i sada je ideja da politička stranka koja promoviše koncepciju ustavnog patriotizma i radi na jačanju građanskih sentimenata u CG dobije šansu za snažniji uticaj. Ime stranke je – Crnogorska.”

Jednog čitaoca je interesovalo da li je lakše planinarenje, jer je Pavićević poznat kao planinar i maratonac, ili pak politički maraton.

"Nije bilo te planinarske staze niti maratona koji su teži od borbe za priliku da slobodno kažem šta mislim i u Skupštini Srbije kada je nasuprot nas delovala orgomna većina od 200 ljudi", odgovorio je on. "Ali, u tim uslovima smo se isto borili i ja verujem da smo ipak uspevali da se izborima. Ma koliko to teško bilo, a nekada skoro nemoguće, da saopštimo i kritiku i predlog kako neko pitanje ili problem da bude bolje rešen. Skupština je uvek mesto prožimanja različitih ideja i pristupa i ako bi neko pokušavao da u nju unosi jednoumlje, onda bi takva situacija za mene uvek bila podrstrek za još znažniju borbu - očuvanje parlamentarizma."

Pavićević još dodaje i da ima državljanstvo i Crne Gore i Srbije i da je oba dobio “po zakonima i jedne i druge države”.

Na pitanje da se izjasni između Rusije i Zapada, profesor istorije političkih teorija odgovorio je da Srbija treba “izađe iz ruskog filma”. “U Skupštini sam često govorio o tome da što se tiče načelne političke orijentacije, Srbija treba da se usmeri ka Zapadu. Očigledno je da je Srbija geografski na Zapadu, a moje mišljenje je da ona to treba da postane i vrednosno. Smatram da treba da se izađe iz ruskog filma i da u kontekstu savremenih međunarodnih prilika i determinanti Srbija treba jasno da se pozicionira na Zapadu. Verujem da to građanima Srbije može da pomogne u ostvarivanju njihovih interesa, kao i u ostvarivanju interesa države", dodao je on.

Gojković i Šutanovac

On je dao svoje mišljenje i o Maji Gojković. “Postoji jedna razlika u odnosu na saziv skupštinski kada sam ja bio poslanik, a kada je reč o Maji Gojković. U prethodnom sazivu, gospođa Gojković, skoro da nijednom nije govorila u raspravi povodom bilo kojeg zakonodavnog projekta, a vidim da u ovom sazivu skoro da ne prođe sednica, a da gospođa Gojković ne bude jedan od važnijih diskutanata”, rekao je Pavićević. “Moj utisak je da autoritetom koji joj daje institucija predsednice Skupštine pokušava da osnaži argumentaciju vladajuće koalicije. To može da bude dobro ako argumentacija ima snagu.”

Pavićević je još pohvalio Dragana Šutanovca, u radu na poziciji predsednika Demokratske stranke.

povezane vesti

komentari (22)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

M.Popović

11. novembar 2017.

Videćete da NEĆE pobediti u Beogradu. Ovaj narod pamti. Da ne nabrajam ispašću pristrasan, što nije tačno ali taj lik je po tro šen.

Ivana

11. novembar 2017.

Djilas se pokazao, gradjani Beograda su imali prilike da vide njegovu vladavinu. Zato ga nece izabrati.

Marija

11. novembar 2017.

Daleko je Djilas od pobede.

milan

11. novembar 2017.

Kakva smejurija ... Djilas je istroseni politicar koji se obogatio na kontu politike ... umesto da istrazite lopovluke djilasa vi ga kandidujete za gradoacelnika ...

Milos

11. novembar 2017.

Kaze profesor nismo sigurni da li je sve posteno,ako nisu sigurni kako mogu da optuzuju nekog o izbornoj kradji,to nije posteno!

dragisa68

11. novembar 2017.

Spajaju se oni koji se međusobno ne podnose samo zarad ličnog interesa i da ponovo zaduže Beograd, ali građani to neće dozvoliti.

Milenko Turanjanin

11. novembar 2017.

Pavicevic ne bi trebalo zbog nas Srba da ispašta. Predlažem da se odmah vrati u domovinu koja je vec na zapadu i neka tamo uživa...Srbi ce odlučiti sami kome jatu su bliži. Stav prof...je sigurno u manjini...zato daleko mu lepa kuca

Velimir

11. novembar 2017.

Ja bih voleo da se svi oni kandiduju,svi koji najavljuju kandidature.Reči bez pokrića su kao blanko menice,izbori će na svakoj od njih da upišu visinu iznosa.

Stanislava

11. novembar 2017.

Jasne prozapadne stavove opozicije se vode još od onomad prizivanja intenzivnijih napada na našu decu pri NATO bombardovanju..nisu to bila njihova deca..Njima naša deca treba da služe kao topovsko meso, a onaj ostali deo da bi konzumirao "preparate" koje u državu dovlače oni i njihovi prijatelji iz "poštenog" podzemlja..Našoj deci takav Beograd i takva Srbija ne trebaju..

ccccc

11. novembar 2017.

Pohvalio Šutanovca, koji ga je na jednim od izbora stavio na šurnaesto mesto na izbornoj listi, pa je tako i završio svoju političku karijeru. Eto šta ti je zahvalnost.

Er

11. novembar 2017.

Najvaznije je da se prociste biracki spiskovi te da se posteno prebroje glasovi. Da li je to moguce u Srbiji?

dusko

11. novembar 2017.

Dobar poslanik, pametan, elokventan, principijelan, takoreći osiromašena skupština bez njegovih nastupa. Ali odluka da se vreti crnogorskoj političkoj sceni, kao Crnogorac još više govori o kvalitetnom čoveku. I mislim da je pravo takvo ponašanje. Svako svome stadu. Kad bi ga još poslušali i tako se poneli i ovi "okupatori" Srbije iz BiH i Hrvatske, Kosmeta, počev od Vučića, Šešelja, Martinovića, Atlagića, Mirčića, Šarovića, Rističevića, V. Radete, i..... i još mnogih koji zasedaju mesta u skupštini Srbije ili razmešteni po oštinama širom Srbije pa otišli da tamo u svojim krajevima pokažu hrabrost političkog delanja kao što ga kažu u Beogradu, i donesu im željeni prosperitet! Njihove rabote su Srbiju u crno zavili a svoje sunarodnike doveli do istrebljenja! Ovakvu pljačku Srbija nije doživela ni pod Turcima niti Austrougarima!

Simakosmos

11. novembar 2017.

Ja pojedem masno ćebe, ako Đilas pobedi. Ne znam u kom svetu vi živite, da li mislite da je SNS pobedio zato što su bili zadovoljni Đilasom?

Samoubilacki nagon

11. novembar 2017.

Djilas je katastrofalan izbor za opoziciju. Ali odlican za vlast, koja ga ocigledno u potaji podrzava i igra na njegovu sujetu i pohlepu. Zagarantovana propast za protivnike vlasti

Fotopress

11. novembar 2017.

Dragan Djilas je dokazani politicar i takav treba Srbiji

Velibor

11. novembar 2017.

Đilas je i pao sa vlasti zbog brojnih afera koje su bile vezane za njega. Mislim da on u ovom trenutku nema šanse da se uključi u ozbiljnu trku na izborima.

Pera

11. novembar 2017.

Mišljenja su različita, i samo su mišljenja. Beograd je specifičan grad, tu ima mnogo onih koji ne rade ništa a mnogo lepo žive, mnogi imaju debelu zaleđinu, pa im rad dođe kao nedaj Bože, tu je svaka opcija moguća, ali u ostalom delu Srbije gde se hleb zarađuje znojem lica svoga, pobediće oni koji svojim delom stoje ispred svog imena.

Miki

11. novembar 2017.

Mislim da je Pavićević digao ruke od srpske politike kada je video s kim radi i kako ga je olako Živković pustio niz vodu, ali to je i bilo sasvim očekivano od Živkovića. Objektivno, Pavićević je sjajan govornik i zdravo je imati takvu opoziciju u parlamentu, ali kada je njegov predsednik stranke ljubomoran na njega, onda ni čudo što je em napustio stranku em državu.

Dushan

11. novembar 2017.

Bilo bi odlicno da pobedi Djilas u njegovo vreme nije bilo poklanjanja najvaznijeg dela grada arapima (da tamo grade). U Djilasovo vreme Skadarlija je bila istorijska ulica sada je eto jedna uredjenija strma ulica sa kafanama. U Djilasovo vreme grad je bio uredjeniji cistiji i vladao je veci optimizam. Sada imamo jednu vlast vec 5 godina koja tvrdi za sebe da je najbolja i da niko im nije ravan i da su svi drugi lopovi a oni jedini zasluzuju da sede u udobnim koznim foteljima rukovodilaca. To se mora promeniti i neki drugi ljudi dovesti za promenu i radi balansa snaga u Beogradu i SRbiji. Nista ne valja da jedna organizacija ima celu drzavu pod kontrolom - oni su tada paralelna vlast koja cini mahinacije mnogo lakse negoi ako ima i drugih organizacija u vlasti suprotstavljenih. I naravno - koliko god da je neko dobar )kao hleb) nakon 6 godina razvije se jaka korupcija i nerad, nema ideja vise i zasluzuje da bude zamanjen sa drugim . Uopste po definiciji menadzment se menja svakih 4-6 godina ako se zeli da preduzece (srbija) bude uspesno. Da dodju nove ideje sa novim ljudima. Kradja i prevara uvek je bilo i bice i zato su tu sudovi policija i opozicija da nadziru - mnogo lakse ako su promene moguce i desavaju se.

I ja mislim tako

11. novembar 2017.

Da moze da pobedi, ali na maratonu! Nisam ga video odavno, mozda se covek spremao!

mika

11. novembar 2017.

Zamislite,DS ce kandidovati coveka kojeg je smenila na mestu predsednika te stranke,pa oni nisu ni svesni koliko su smesni,e to bi bas voleo da vidim,to ce biti takav debakl i Dragana Djilasa a i Demokratske stranke.Bas me zanima kako bi se ta komedija zavrsila...

petar

12. novembar 2017.

Vlada nije profesor nego docent. Sigurno nije "propali" kako kaze Zivkovic ali nije profesor i to bi mogli da naucite vec jednom...