Turski tenkovi u Siriji 1Foto: FreeImages

Turski tenkovi su ušli u Siriju da iz pograćničnog područja izbace borce organizacije Islamska država, javio je AP pozivajući se na turske medije.

Turska državna agencija Anadolu je javila da oklopne jedinice učestvuju u operaciji oslobađanje sirijskog pograničnog grada koji je pod kontrolom boraca Islamske drzave, dodajući da su potvrdu da je operacija u toku dobili od neimenovanih zvaničnika vlade.

TV stanica NTV je javila da je oko 20 tenkova prešlo granicu i da se vode borbe u pograničnom pojasu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je javila da su sirijske pobunjeničke snage prešle granicu odmah posle turskih oklopnih jedinica.

 

Zauzeto selo uz granicu

Sirijski pobunjenici zauzeli su selo koje su kontrolisali borci organizacije Islamska država nedaleko od granice sa Turskom, javio je AP pozivajući se na turske medije.

Neimenovani turski vojni zvaničnici su potvrdili da je selo zauzeto, dodajući da turske snage izvode artiljerijske i vazdušne udare na položaju Islamske države u tom području.

 

Damask osudio Tursku

Vlada Sirije je osudila ulazak turskih snaga u Siriju navodeći da je to otvoreno kršenje suvereniteta te zemlje, javio je AP.

Sirijska državna agencija SANA je javila da je vlada u Damasku pozvala Tursku da prekine agresiju pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Borba protiv terorizma se ne može voditi tako što će Islamska država da bude zamenjena drugom terorističkom organizacijom koju podržava Turska, navodi se u saopštenju sirijske vlade i dodaje da svaka operacija protiv terorista na sirijskoj teritoriji mora da bude u koordinaciji sa vladom i vojskom.

Sirijska vlada navodi da su turski tenkovi i oklopna vozila prešla granicu Sirije pod zaštitom savezničkih vazdušnih snaga koje predvode SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari