Prekinuta dostava humanitarne pomoći 1Foto: Fonet/AP

Ujedinjene nacije odlučile su da zaustave sve konvoje za dostavu humanitarne pomoći Siriji posle napada u ponedeljak u kojem je ubijeno 12 humanitarnih radnika.

Dvanaest humanitaraca poginulo je u bombardovanju konvoja humanitarne pomoći u blizini Alepa samo nekoliko sati pošto je sirijska vojska proglasila kraj jednonedeljnog prekida vatre, izvestili su posmatrači za ljudska prava i UN. Uništeno je najmanje 18 kamiona iz konvoja koji je prevozio hranu i lekove u odsečeni grad Orum el-Kubra u pokrajini Alepo, javili su sirijski posmatrači za ljudska prava, ali oni nisu mogli da potvrde da su bombardovanje izveli sirijski i ruski borbeni avioni, kako je prethodno objavljeno.

Humanitarni konvoj UN-a i sirijskog Arapskog Crvenog polumeseca nastojao je da iskoristi prekid vatre kako bi dostavio hranu i lekove za 78.000 ljudi u teško dostupnom području. Ali, na putu ih je zatekao prekid primirja, posle kojeg je u ponedeljak uveče počelo žestoko bombardovanje Alepa i okoline, prenosi Dnevni avaz. Posmatrači javljaju da je poginulo ukupno 36 osoba u okolini i u samom Alepu, u kojem ne prestaje bombardovanje.

Sirijska vojska objavila je kraj primirja u ponedeljak, optužujući pobunjenike za više od 300 prekršaja primirja, koje je stupilo na snagu 12. septembra. Američki državni sekretar DŽon Keri upozorio je da je to primirje moglo da bude „poslednja šansa“ za spas Sirije.
Posle izučavanja video-snimka nije primećeno da je na jugozapadu Alepa humanitarni konvoj bio pogođen, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov, prenosi Sputnjik.

Konašenkov je podsetio da su militanti terorističke organizacije Nusra front u ponedeljak počeli veliku ofanzivu na Alepo uz upotrebu tenkova, artiljerijskog oružja i različitih sistema.

„Pažljivo smo proučili video-snimke takozvanih aktivista sa mesta događaja i nismo pronašli nikakve naznake o pogađanju konvoja. Automobili nemaju fizička oštećenja niti uništenja konstrukcije od detonacije avionskih bombi. Sve što je prikazano na video-snimku je direktna posledica požara tereta koji je na neki čudan način izveden istovremeno sa izvođenjem velike ofanzive militanata u Alepu“, rekao je Konašenkov.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu smatra da je u Siriji za pobedu nad terorističkom organizacijom DAEŠ (Islamska država) potrebna kopnena operacija, prenosi Sputnjik. Čavušoglu je rekao da Turska pruža podršku Sirijskoj slobodnoj armiji u borbi protiv terorizma i smatra neophodnim izvođenje kopnene operacije. On je optužio sirijski režim za kršenje primirja. Turski ministar inostranih poslova je nazvao operaciju „Štit Eufrata“ – formiranje zone bezbednosti na severu Sirije u takozvanom džepu Manbidža i gradu Babu.

Operacija „Štit Eufrata“ je počela u Siriji 24. avgusta. Za to vreme Sirijska slobodna armija uz podršku turske oslobodila je od odreda DAEŠ-a devedesetokilometarski deo teritorije između DŽarablusa i Azaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari