Klintonova izgubila devet dana kampanje 1Foto: Fonet-AP

Sajt za statističke analize „FiveThirtyEight“, koji je na američkim predsedničkim izborima 2012. godine predvideo ishod glasanja u svih 50 država, ima ohrabrujuću prognozu za Hilari Klinton.

Klintonova je, prema istraživanju ovog sajta, u prednosti za dva do tri procentna poena u odnosu na kandidata republikanaca Donalda Trampa.

Istovremeno, Kristin Pelosi, politički strateg i članica Demokratskog nacionalnog komiteta, izjavila je da je Hilari Klinton zbog istrage Federalnog istražnog biroa (FBI) o mejlovima sa njenog privatnog servera protraćila devet dana predizborne kampanje. FBI je u nedelju prekinuo istragu ponovivši svoj raniji zaključak da nema dokaza da je Klintonova učinila bilo kakvo krivično delo.

Pelosi, inače ćerka nekadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, izjavila je da je „sramotno“ što su milioni Amerikanaca glasali (na takozvanom ranom glasanju, prim. aut.) dok je nad Klintonovom bio „oblak“. Ona je takođe kazala da su veoma zabrinjavajući izveštaji prema kojima su detalji istrage o mejlovima Hilari Klinton „curili“ u izborni štab Donalda Trampa.

FBI je utvrdio da nova količina mejlova povezanih s privatnim serverom Hilari Klinton „nije promenila naš zaključak“ da ona nije učinila krivično delo, rekao je u nedelju direktor FBI-ja DŽejms Komi.

Klintonovoj je u međuvremenu pristigla dodatna pomoć ličnosti iz javnog života, odnosno ona se u finišu kampanje oslonila na „moć zvezda“ (star power), kako javlja Bi-Bi-Si. Klintonovoj na skupu u Filadelfiji trebalo bi da se pridruži Brus Springstin. Prethodnih dana na njenim mitinzima su se pojavili i DŽej-Zi, Bijonse, Kejti Peri, DŽon Bon DŽovi, Lebron DŽejms…

Na samom kraju predizborne kampanje i Klintonova i Tramp uputili su se u Mičigen, državu za koju su tek malobrojni očekivali da će imati važnu ulogu uoči glasanja. Stanovnici Mičigena od 1988, kada su većinski glasali za DŽordža Buša starijeg, poverenje na izborima poklanjaju kandidatima demokrata. I odlazeći predsednik Barak Obama otišao je tamo da podrži Klintonovu.

Tramp je pak obećao da će Mičigen, koji je pretrpeo ozbiljne posledice ekonomske krize, ponovo učiniti „proizvodnim čvorištem sveta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari