Za Trampa i zeta ne važi zakon protiv nepotizma? 1Foto: Justin Line/Epa

– Džared Kušner, zet novog predsednika SAD Donalda Trampa, imenovan je za njegovog visokog savetnika, što je u analitičkim krugovima ocenjeno kao još jedan primer nepozitma i nagoveštaj sukoba interesa u okvirima nove američke administracije.

Kušner zajedno sa svojom suprugom Ivankom i još dvoje predsednikove dece Donaldom Juniorom i Erikom već mesecima nezvanično obavlja ulogu Trampovog savetnika. Trampov tranzicioni tim je saopštio da je Kušner „formirao efikasan tim rukovodstva“, u kojem je Rajns Pribus šef kabineta Bele kuće, a Stiv Benon glavni strateg.

Kušner (35) će morati da objasni kako se federalni zakon o antinepotizmu ne odnosi na njegov slučaj. Zakon koji je donet šezdesetih godina pošto je tadašnji predsednik Džon Kenedi imenovao brata za državnog pravobranioca, zabranjuje da federalni zvaničnik postavi srodnika na poziciju u agenciji ili kabinetu koji je pod njegovim rukovodstvom. Zakon, međutim, ima rupe, te analitičari ukazuju da bi Kušner mogao da zadrži nezvaničnu ulogu, na primer „konsultanta“, da bi izbegao zakon. Trampov tranzicioni tim je saopštio da je Kušner „odlučio da se odrekne plate člana administracije“.

Argument Kušnerovih advokata navodno glasi da Bela kuća tehnički nije isto što i agencija, te za Trampa i njegovog zeta ne važe pravila o nepotizmu. Trampov tranzicioni tim takođe tvrdi da će zahvaljujući toj rupi u zakonu Tramp izbeći mogući sukob interesa. Vilmer-Hejl, advokatska firma koja radi za Kušnera, navela je u saopštenju da „on poštuje federalne zakone o etici“ i da sarađuje s Kancelarijom za etiku Vlade SAD. Tramp bi kao argument mogao da iznese i to da ima široka ovlašćenja za odabir svojih savetnika i da se pozove na rad Hilari Klinton u Beloj kući 1990-ih kao presedan. U to vreme, podseća Gardijan, apelacioni sud je doneo presudu da Klintonova može da radi u Vladi jer već ima zvaničnu titulu, odnosno titulu prve dame.

Kušner je glavni akter u svetu nekretnina u NJujorku. Potiče iz izuzetno bogate porodice koja ima poslovne aranžmane širom sveta. U poslednjih deset godina Kušnerove kompanije su investirale milijarde u nekretnine u SAD i u velikoj meri se uzdaju u strane investitore i zajmodavce.
Stručnjaci ukazuju da će Kušner morati da objavi podatke o svojim finansijama.
Porodica Kušner ima široku mrežu kompanija i kreditora, a među njenim poveriocima su Goldman saks, Blekstoun i Dojče banka. Kušner ima udeo u firmama s privatnim i preduzetničkim kapitalom, čiji je suosnivač njegov brat, kao i u tehnološkoj kompaniji čiji su investitori ruski i kineski milijarderi. Takođe je vlasnik malog njujorškog lista NJujork obzerver.

Trampov zet je imao važnu ulogu u predizbornoj kampanji. Izbacio je iz Trampovog tima Krisa Kristija, guvernera NJu Džersija, koji je poslao njegovog oca u zatvor pod optužbom za utaju poreza i nelegalne donacije kampanji dok je bio tužilac. Kušner je savetovao svog tasta da u svoj tim dovede veterane Volstrita, a Tramp je rekao da bi njegov zet, inače Jevrejin, mogao da pomogne da se „uspostavi mir na Bliskom istoku“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari