Štajnmajer novi predsednik Nemačke 1Foto: EPA/ OLIVER WEIKEN

Frank-Valter Štajnmajer izabran je za novog predsednika Nemačke.

Štajnmajer, donedavno šef nemačke diplomatije, na tom mestu će zameniti Joahima Gauka, kojem mandat ističe 18. marta. Nemački predsednik se bira u parlamentu, a za Štajnmajera je glasala velika većina poslanika Bundestaga, prenosi Sputnjik.

Dojče vele piše da je predsednik Savezne Republike Nemačke poglavar države, ali ne i najmoćnija ličnost u zemlji. Njegova funkcija i zadaci znatno su redukovani zbog iskustava iz nacističke Nemačke.

Nikada više najviši predstavnik Nemačke neće imati svu moć u svojim rukama – i to je razlika između funkcije predsednika SR Nemačke i njegovih prethodnika u Vajmarskoj Republici (1918-1933) koji su imali funkciju „zamenika cara“, da bi onda, na kraju, sva moć u državi bila prebačena na – Adolfa Hitlera, piše Dojče vele, prenosi FoNet.

Današnji predsednik Nemačke ne vlada – on reprezentuje zemlju. U državničkim posetama u inostranstvu on je „lik i glas Nemačke“. Na unutrašnjem planu, on simbolizuje „jedinstvo države“, kako je to Savezni ustavni sud potvrdio 2014. godine.

Da bi se garantovalo jedinstvo, predsednik mora da deluje nepristrasno, a u svojim govorima da izražava stav koji se ogleda u vrednostima nemačkog ustava. Zato nemački predsjednik tokom svog mandata zamrzava članstvo u partiji čiji je član.

U državnim strukturama moći ugrađena je i funkcija predsednika, osim u izvršnoj, sudskoj i parlamentarnoj vlasti. Zato onaj ko je na funkciji predsednika može da, i van političke svakodnevice, daje impulse za dalji razvoj demokratije i pravne države. To je doživeo i odlazeći predsednik Joahim Gauk.

Predsednička funkcija mu je dala „zdravo samopouzdanje“ u kombinaciji sa saznanjem da ne snosi za sve političku odgovornost, navodi Dojče vele, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari