Tereza Mej najavila izbore za 8. jun 1Foto: FoNet/AP

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je danas da će od parlamenta tražiti da 8. juna budu održani vanredni parlamentarni izbori, jer pred početak pregovora sa Briselom o bregzitu želi da ima jak mandat.

Obraćajući se novinarima ispred sedišta Vlade u Dauning stritu, Mej je rekla da će već sutra tražiti glasanje u Donjem domu britanskog parlamenta.

Da bi bili raspisani vanredni izbori, premijerka mora da dobije podršku dve trećine poslanika.

Otkako su Britanci na referendumu glasali za izlazak iz Evropske unije, država ide zajedno u jednom pravcu, ali to nije slučaj sa Vestminsterom, kazala je Mej, dodavši da nejedinstvo među političarima umanjuje šanse da vlada uspešno okonča pregovore o bregzitu, preneo je AP.

U sadašnjem sazivu parlamenta Konzervativci u Donjem domu imaju tesnu većinu sa 330 od ukupno 650 poslanika.

Naši protivnici veruju da će zbog tako male većine naša odlučnost biti manja i da će nas primorati da menjamo kurs, ali greše, jer smo rešeni da završimo posao, a svavako im neću dopustiti da ugroze milione radnika, kazala je Mej.

Gotovo je izvesno da će premijerka sutra bez problema dobiti podršku parlamenta, jer je lider opozicionih Laburista Džeremi Korbin izjavio da njegovoj stranci odgovaraju vanredni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari