Saudijska Arabija dobila novog prestolonaslednika 1Foto: Jomal Nasrallah/EPA

Kralj Saudijske Arabije je postavio svog sina Mohameda bin Salmana za krunisanog princa – čime je zamenio njegovog nećaka, Mohameda bin Najefa, koji je bio prvi u redu za preuzimanje prestola.

Dekret kralja Salmana znači i da će princ Mohamed bin Salman, star 31 godinu, preuzeti dužnost zamenika premijera, kao i da će ostati na mestu ministra odbrane. Mohamed bin Najef, star 57 godina, uklonjen je sa svih funkcija na kojima je do sada bio i zavetovao se na vernost novokrunisanom princu, javlja Bi-Bi-Si.

Bin Najef je na funkciji šefa državne bezbednosti proveo dugi niz godina i bio je poznat po svom čvrstom stavu protiv džihadističkih militanata. Kao zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova on je bio usmeren na borbu protiv terorizma, a imao je i dobre odnose sa zapadnim saveznicima Saudijske Arabije. Državni mediji emitovali su snimak Bin Najefa koji se sastao sa Bin Salmanom nakon što je proglašen za princa. Bivši krunisani princ je izjavio: “Zadovoljan sam, sada ću se odmoriti, neka ti bog pomogne”, dok je novi naslednik odgovorio: “Neka je bog i tebi u pomoći, nikada neću ništa činiti bez tvog saveta”.

Saudijskom Arabijom uglavnom vladaju kraljevi koji imaju između 70 i 80 godina. Zbog toga brz uspon princa Mohameda bin Salmana mlađa generacija ljudi vidi kao znak da se stvari menjaju. Pre nego što je promovisan u princa, on je bio odgovoran za vođenje rata Saudijske Arabije u Jemenu, za nadgledanje energetske politike u kraljevstvu i za ekonomske reforme. NJegov otac, kralj Salman ima 81 godinu i nije najboljeg zdravlja, tako da bi novoizabrani princ mogao da vodi Saudijsku Arabiju decenijama. Jedan od dopisnika Bi-Bi-Sija opisuje meteorski uspon Mohameda bin Salmana ovim rečima: “Kada sam ga upoznao 2013. godine za sebe je jednostavno rekao da je advokat, a danas je na samo jedan korak do toga da vlada najmoćnijom zemljom u arapskom svetu”. Uprkos tome što rukovodi štetnom vojnom kampanjom u Jemenu, piše Bi-Bi-Si, veoma je popularan u svojoj zemlji, naročito među mladim Saudijcima. On je mnoge starije neefikasne članove osoblja u vladi zamenio mlađim tehnokratama obrazovanim na Zapadu. Izneo je možda preambiciozan plan razvoja nazvan “Vizija 2030” i najavio planove da privatizuje državnu naftnu kompaniju Saudi Aramco. Novi princ je unapredio i veze sa Vašingtonom i Trampovom administracijom. Ali njegov najveći i najriskantniji potez će možda biti pokušaj da ograniči moć konzervativnog religijskog establišmenta, što je stav koji Vašington odobrava, ali nema podršku u zemlji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari