Princ Aleksandar Karađorđević priznao Filipa za prestolonaslednika, princezu Mariju krstiće patrijarh Porfirije 1foto: Antonio Ahel/ATAImages

Princ Aleksandar Karađorđević, posle izvesne krize u porodičnim i dinastičkim odnosima, i nakon pomirenja koje je usledilo, priznao je srednjeg sina Filipa Karađorđevića za prestolonaslednika.

Ovo proizilazi iz objave za za javnost kabineta Filipa Karađorđevića u kome se navodi da je on „pozdravio je odluke svog oca i starešine Kraljevskog doma Srbije, prestolonaslednika Aleksandra, koje su juče i zvanično saopštene javnosti u saopštenju za javnost članova Krunskog veća i Krunskog saveta“.

Dalje se prenosi u saopštenju da je Aleksandar Karađorđević „na osnovu odredbi Porodičnog pravilnika i drugih važećih zakonskih akata, doneo odluku da se zgrada Slamnate kuće u Dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu koristi isključivo za stanovanje njegovih sinova, princa-naslednika Filipa, princa Petra i princa Aleksandra, sa članovima njihovih najbližih porodica.

Članovi Krunskog saveta takođe su informisali javnost da je konstatovana promena u liniji nasleđivanja Kraljevske porodice Srbije, dodaje se.

„Krunski savet i Krunsko veće primili su k znanju da je kao posledica voljne abdikacije princa-naslednika Petra, njegov brat kraljević Filip po osnovu načela primogeniture, Ustava Kraljevine Jugoslavije i Porodičnog Pravilnika za članove Kraljevskog Doma Karađorđevog nesporni Princ Naslednik”, citira se.

Savetnici Krune takođe su obavešteni i o predstojećem krštenju princeze Marije, ćerke princa-naslednika Filipa i princeze Danice, koje će uskoro biti održano u Dvorskoj crkvi Svetog Andreja Prvozvanog, sa pratećim svečanim prijemom u Kraljevskom dvoru. Malu Princezu će krstiti Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari