Igre prestola u dinastiji Karađorđević: Princ Filip otkrio probleme u odnosima sa prestolonaslenikom Aleksandrom 1Foto: Twitter / @PrincFilip1

Princ Filip Karađorđević, koji odnedavno nosi i titulu naslednika „krune“ Karađorđevića, u svom poslednjem intervjuu otkrio je da njegov otac prestolonaslenik Aleksandar Karađorđević svog unuka Stefana nije video skoro tri godine, kao i da je odbio susret sa majkom svoje dece princezom Marijom da Glorijom od Orleana i Braganse, tokom njene nedavne posete Srbiji.

Princ Filip time je donekle potvrdio spekulacije o problemima u odnosima u okviru dinastije Karađorđević, koji su kulminirali abdikcijom njegovog starijeg brata Petra Karađorđevića.

U intervjuu za magazin „Hello“, princ Filip je po prvi put iskreno govorio o onome što se i u domaćoj javnosti spekulisalo neko vreme unazad – da postoji razdor u dinastiji, a i da je po sredi upravo uticaj iz daleke Španije.

U poseti Srbiji nedavno je boravila princeza Marija da Glorija od Orleana i Braganse, majka princa Filipa, i prva supruga prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

Nju su u našoj zemlji ugostili sin Filip, njegova supruga Danica i unuk Stefan Karađorđević, o čemu su redovno izveštavali javnost putem društvenih mreža na kojima su Filip i Danica veoma aktivni.

Posle posete, Filip je sa javnošću i podelio detalje koje kraljevske porodice retko iznose a koji najviše intrigiraju javnost – one o odnosima koji nisu tako idealni.

„Mami je bilo važno da zajedno sa Danicom, Stefanom i sa mnom ode na dvor i poseti mog oca, kako bismo svi proveli prijatno popodne. Međutim, on nas nije primio. To je za nju bilo potpuno neočekivano i stvorilo je veliku neprijatnost, pa i razočaranje. Nije uspela da spoji mog oca, prestolonaslednika Aleksandra, sa unukom, koga nije video skoro tri godine, a na njegovom rođenju je zaplakao“, rekao je Filip za magazin Hello.

U nastavku intervjua Filip je rekao i da ne može da razume ovakav odnos njegovog oca prema svom unuku, i da takva situacija traje već duže vreme.

‒ Ne mogu ni ja da razumem da je svaki naš pokušaj da se sretne sa unukom, da zajedno pojedu sladoled u parku, bio neuspešan ‒ konstatuje princ Filip.

On se posebno prisetio i tuge njegove majke dok se rastajala od svojih sinova koji su odrastali sa ocem u Londonu posle razvoda roditelja.

Filip je naglasio da je princeza Marija sada „rešena“ da se „za porodicu još jače bori“, i vratio se na odnose sa svojim ocem.

„Vođeni optimizmom, ostavljamo prostor za nadu da će se moj otac istrgnuti iz jakih mentalnih okova koji su mu nametnuti i koji mu onemogućavaju da javno iskaže ljubav prema svojoj primarnoj porodici“, rekao je on.

Da su odnosi između princa Filipa i njegovog oca poljuljani bilo je jasno iz reakcija prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića na abdikciju starijeg sina Petra u korist Filipa.

Prestolonaslednik Aleksandar tada je poželeo sve najbolje najstarijem sinu Petru, ali mlađem sinu Princu Filipu nije uputio čestitike već je naglasio da postupak „nije sproveden u skladu sa tradicijom kraljevske porodice“.

„Ovaj događaj i prateća procedura se nisu odigrali u kraljevskom dvoru, u Srbiji, uz moje prisustvo i autoritet kao starešine porodice, uz blagoslov naše svete crkve i uz učešće Krunskog saveta u procesu, nego se sve desilo u inostranstvu, bez valjanog razloga za obavljanje tako važne stvari daleko od naše otadžbine“, kazao je on.

Tada se posebno komentarisala činjenica da se abdikcija odigrala u Španiji, u prisustvu upravo majke prinčeva princeze Marije od Orleana i Braganse, te se tumačilo da je ona vršila presudni uticaj na starijeg sina da svoja prava prenese na brata, koji ima veće pretenzije na krunu i ispunjavanje kraljevske uloge.

Uz to se govorilo i da je uticaj princeze Marije uneo razdor među Karađorđeviće, s ozbirom da postoji ne tako skrivena netrpeljivost sadašnje supruge prestolonaslenika, princeze Katarine Karađorćević, prema njoj ali i prema princu Filipu i njegovoj porodici.

O svemu ovome govorila je i sama princeza Marija da Glorija, u intervju koji je dala za Kurir tokom boravka u Srbiji.

„Bivšem mužu, prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću, rekla sam da sam ovde, volela sam da odem u dvor, ali ne – nije me pozvao, kao ni Filipa, ni Danicu. Pokušaj da budemo kao porodica, da Stefan bude sa dedom, koji ga praktično i ne zna, nije uspeo. Sve me to mnogo povređuje, jer porodica je najvažnija stvar“, rekla je princeza, dodaviši da je uverena da „Filip i Danica „rade pravu stvar“ za Srbiju.

Na pitanje da li je „seme razdora“ princeza Katarina, ona je naglasila da „to treba pitati princa Aleksandra“ a ne nju, i istakla da joj je žao što unuk Stefan ne provodi vreme sa dedom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari