OEBS Trampu: Ne napadajte medije 1

Aktuelne izjave o medijima Predsednika SAD Donalda Trampa izazivaju duboku zabrinutost, navodi se u pismu Harlema Desira predstvanika za medije OEBS, upućenog državnom sektretaru SAD Reksu Tilersonu.

Povodom protesta u Finiksu, 22 avgusta, predsednik Tramp je optužio medije da su istinski nepošteni, lažni, loši i nepošteni, da izmišljaju piče i produbljuju podele u društvu.

Tražim od administracije da se uzdrži od takvih napada na medije. Izjave predsednika SAD duboko su problematične, naglašava u pismu Harlem Desir.

One degradiraju esencijalnu ulogu koj mediji imaju u svakom demokratskom društvu prisiljavalići vlade da razvijaju i nude platformu za različite glasove , rekao je Desir.

Pored podrivanja kredibiliteta medija, takve izjave, a posebno one koje identifikuju medije kao neprijatelje naroda, takođe bi mogle da učine do novinare ranjivim i metama nasilja i zlostavljanja, dodao je on.

Desir je dalje naglasio da su izjave posebno zabrinjavajuće, imajući u vidu dugogodišnju poziciju Sjedinjenih Država kao jednog od svetskih lidera u odbrani slobode govora i slobode štampe.

Predstavnik OEBS-a, naglasio je da takve izjave mogu imati širi međunarodni uticaj, s obzirom na sve veće pretnje za slobodu medija u čitavom regionu OEBS-a i šire.

Désir also noted that the President’s statements conflict with the United States’ international commitments on media freedom, as well as with the protections under the US Constitution’s First Amendment.

Desir je, u pismu upućenom državnom sekretaru Tilersonu, takođe primetio da su izjave predsednika Trampa u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Sjedinjenih Država o slobodi medija, kao i sa zaštitom u skladu sa Prvim amandmanom američkog Ustava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari