Svetske berze porasle na početku 2018. 1Foto: EPA/EFFE/EMILIO MORANJO

Na svetskim su berzama u prvoj nedelji nove godine cene akcija nastavile prošlogodišnji uzlazni trend jer su ulagači optimistični u vezi zarada kompanija i rasta najvećih svetskih zemalja, prenosi HRT.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedelje porastao 2,3%, na 25.295 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,6%, na 2.743 boda, a Nasdaq indeks 3,4%, na 7.136 bodova.

Nakon snažnog rasta u 2017., cene akcija su nastavile da jačaju i u novoj godini, i to snažnim tempom, pa su svakoga dana najvažniji indeksi dosezali nove rekorde.

Pozitivno na tržište uteče i uverenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cena akcija jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite akcije na tržištu.

Iduće nedelje počinje i sezona objava izveštaja američkih kompanija o poslovnim rezultatima u proteklom tromesečju, što bi takođe moglo podržati tržište.

HRT prenosi da su cene akcija porasle i na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks oačao je 0,5%, na rekordna 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,1%, na 13.319 bodova, a snažno je porastao i pariški CAC te dosegnuo 5.470 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 4,2%, na 23.714 bodova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari