Od 1.492 registrovana domaćinstva samo njih 78 u albanskom selu Veliki Trnovac u opštini Bujanovac redovno izmiruje dugove za električnu energiju, potvrđeno je za Danas u Elektrodistribuciji Vranje.

– Prosečan dug je dostigao 100.000 dinara, zbog čega smo i odlučili da postavimo strujomere van domašaja stanovnika ovog sela koji čine prekršaje manipulišući strujomerima, želeći na taj način da izbegnu plaćanje električne energije – navodi direktor Elektrodistribucije Vranje Zoran Knežević. On je naveo da je uprkos dogovoru sa čelnicima lokalne samouprave u Bujanovcu da se počne sa uvođenjem reda u potrošnju i plaćanje električne energije, došlo do sukoba meštana Velikog Trnovca i stručne ekipe Elektrodistribucije koja je postavljala nove strujomere.

– Mi smo u obavezi i da pod hitno smanjimo gubitke u plasmanu električne energije na ovom području koji su stigli do sume od 140 miliona dinara. To je rekord na području svih pet opština u Pčinjskom okrugu, koje pokriva naše preduzeće koje radi u sastavu Jugoistoka Niš. Otuda moramo da uvedemo standard da ista pravila važe za sve potrošače električne energije – precizirao je Knežević, navodeći kao posebno ilustrativan primer da se u Velikom Trnovcu ukradu dve trećine, a registruje potrošnja samo jedne trećine električne energije.

Predstavnici lokalne samouprave u Bujanovcu nisu bili spremni da zvanično komentarišu ovu činjenicu, uz konstataciju da su u toku pregovori sa Elektrodistribucijom Vranje oko rešavanja ovog problema. Početkom 2000. godine nagomilane troškove za potrošenu električnu energiju u većini sela opštine Bujanovac, gde žive etnički Albanci, finansijski je pokrilo Koordinaciono telo za tri opštine juga Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari