Vučić: Srbija nije u stanju da upravlja velikim sistemima, ima prostora za francuske kompanije 1Foto: Instagram budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nije u stanju da upravlja velikim sistemima, poput metroa u Beogradu i da se tu otvara prostor za francuske kompanije.

On je u Parizu na poslovnom savetu Francuska – Srbija istakao da je Srbiji potrebna i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i u drugim oblastima, sa kojima se sklapaju veliki ugovori na dugi niz godina.

„Radujemo se i budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije, a juče smo počeli da razgovaramo sa Francuskom elektroprivredom (EDF) o nuklearnoj energiji, o nuklearnim reaktorima, to je zelena energija, energija koja će stvoriti održiv sistem za Srbiju. U suprotnom, za 20 godina nećemo moći da snabdevamo dovoljno električne energije ne samo našu industriju, već i naše stanovništvo“, kazao je Vučić.

Dodao je da su to velike investicije, ali da je Srbija spremna da blisko sarađuje sa Francuskom.

Vučić je francuskim privrednicima predočio da Srbija ima dobre javne finansije i makroekonomske pokazatelje.

On je na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International rekao da je Srbija kod agencije Standard end Purs unapredila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bi ga verovatno i dobili da je članica NATO ili EU.

Kako je naveo, poslednjih godina uvećana je trgovinska razmena Srbije i Francuske, ali da je moguće da ona bude još veća.

Po rečima Vučića, Srbija je sprovela mnoge reforme, pre svega državnih preduzeća, ali, kako je dodao, ima mnogo drugih stvari u drugim oblastima, uključujući vladavinu prava, koje treba da poboljšati.

„U Srbiji 11.125 ljudi radi u 339 francuskih preduzeća koja posluju u našoj zemlji“, rekao je Vučić.

Podsetio da će Srbija biti domaćin specijalizovane međunarodne izložbe Ekspa 2027. godine.

„Tu izložbu koristimo kao kišobran da izgradimo čitavu državu, da gradimo nove autoputeve. Srbija gradi brzu prugu i mala Srbija je država sa najvećim brojem kilometara u izgradnji brze pruge u celoj Evropi. To pokazuje koliko smo posvećeni tome da postignemo najbolje rezultate do 2027. i postoji ogroman prostor za mnoge francuske kompanije da učestvuju u tome“, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari