Imena političara iz Rusije, Ukrajine, Argentine, Saudijske Arabije, Pakistana, sa Islanda pominju se u 11,5 miliona dokumenata vezanih za poslovanje bogatih, slavnih i moćnih osoba, uz izbegavanje plaćanja poreza i finansijskih kontrola, javlja danas AP.


Radi se o istrazi više medija i Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (KRIK), čije je sedište u Vašingtonu.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je izjavio da je šef ruske države Vladimir Putin „glavna meta“ istrage, koja je rezultat „putinofobije“, a cilj joj je nanošenje štete Rusiji pred parlamentarne izbore.

Peskov je rekao da je KRIK povezan sa američkom vladom.

Smatram da je nemoguće govoriti o detaljima tvrdnji da Putinovi prijatelji učestvuju u ofšor prevari, uglavnom jer nema ničeg konkretnog i novog, izjavio je Peskov.

On je dodao da je čelista Sergej Rodulgin iz Sankt Peterburga, koji je navodno umešan u prevaru, Putinov prijatelj, ali je naglasio da predsednik Rusije „ima vrlo mnogo prijatelja“.

Peskov je prošle nedelje najavio „informativni napad“ na Putina.

U Rusiji je izveštaj objavio nezavisni list Novaja Gazeta, ali ga ruska televizija danas nije pomenula.

Protiv više od 800 australijskih bogataša se vodi istraga zbog moguće utaje poreza, povezane sa saradnjom sa panamskom advokatskom firmom Mosak Fonseka.

Novozelandski premijer Džon Ki je odbacio ocenu KRIK da je Novi Zeland jedno od 21 poreskog utočišta koja je Mosak Fonseka koristila za utaju poreza.

U poreskim utočištima nema davanja informacija. Novi Zeland u potpunosti daje informacije, rekao je Ki.

Ramon Fonseka, jedan od osnivača firme Mosak Fonseka, izjavio je da su dokumenti autentični i da su ih ilegalno objavili hakeri.

Prema rečima Fonseke, većina ljudi iz izveštaja nisu bili direktni klijenti njegove firme, već su računi otvoreni uz angažovanje posrednika.

Dokumenti obuhvataju 214.488 kompanija i 14.153 klijenta firme Mosak Fonseka.

Kompletan spisak će biti objavljen početkom maja, najavio je KRIK.

Minhenski list Zidojče Cajtung je naveo da su mu dokumenti ponuđeni pre više od godinu dana, od izvora koji nije tražio novac, da su vezani za period od 1977. do kraja 2015. godine i da su upoređeni sa podacima iz javnih registara i sudskih presuda i izjavama svedoka.

Predsednik Paname Huan Karlos Varela je saopštio da njegova vlada ne toleriše nezakonite finasijske aktivnosti i da će sarađivati u istrazi.

Argentinski predsednik Maurisio Makri je potvrdio da je kompanija čiji je vlasnik njegova porodica osnovala na Bahamima firmu Fleg, ali je dodao da on nije u tom poslu ostvario prihod. (Kraj) is/drp 15:23

Izgradnja tržnog centra

Beograd, 04. april 2016. (FoNet) – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove na izgradnji tržnog centra „Beograd plaza“ na Paliluli, gde će umesto napuštene stare fabrike do kraja maja naredne godine nići jedan od tri najveća tržna centra u Beogradu, saopštila je gradska služba za informisanje.

Politikom otvorenih vrata izlazimo u susret svakom investitoru kako bismo ubrzali gradnju i ulaganje novca u Beograd i kako bismo zaposlili domaće kompanije, rekao je Mali.

On je ocenio da Beograd na taj način podržava i politiku Vlade Srbije za pokretanje građevinske industrije.

U tržni centar na Paliluli biće uloženo 80 miliona evra, a posao će dobiti 1.500 ljudi, naveo je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari