Jedna od najatraktivnijih destinacija za turiste koji posećuju Braničevski okrug, jeste arheološki park Viminacijum, koji se nalazi u blizini obale Dunava i kostolačkih termoelektrana, na 95 kilometara od Beograda.


U njemu se mogu videti ostaci glavnog grada antičke provincije Gornje Mezije, među kojima su carski mauzolej, rimske terme, deo akvadukta dugog deset kilometara i veliki amfiteatar sa 12.000 mesta. U blizini je i podzemni «Mamut park», površine 1.500 kvadrata, sa ostacima pet mamuta, starih preko milion godina, otkrivenih tokom iskopavanja uglja 2009. i 2012. godine. Mamuti su izloženi u pesku u kojem su i nađeni, u pećini 30 metara pod zemljom, koju podupire devet velikih drvenih lukova.

– Turisti koji nas posete imaju jedinstvenu priliku da u taverni probaju hranu i vino koji su spravljeni po starorimskim recepturama. Pored taverne je i suvenirnica, u kojoj se mogu kupiti replike iskopanih antičkih predmeta i nakita – kažu u arheološkom parku.

U ovom kompleksu nalazi se i rimska vila Domus, u kojoj su prostorije za boravak naučnika i studenata, kao i prostori za kongrese i seminare. Radno vreme Viminacijuma je od 9 do 19 sati, a obilazak se obavlja minibusom na električni pogon, u pratnji vodiča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari