Kako to izgleda kad mačka načulji uši 1

Kako izgleda kad cevi “propevaju”, kako moždani talasi pokreću mačje uši, kako izgledaju kosti konja i žirafe, samo su neki od eksperimenata koji će moći da se vide, osete i isprobaju na desetom Festivalu nauke koji se održava od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu.

Prema rečima Aleksandre Patenković, programske koordinatorke nauka će biti objašnjena na zanimljiv način. Među više od 50 naučnih postavki, radionica i eksperimenata naći će se i “Inteligencija biljaka” Centra za promociju nauke.

„Ideja postavke je da savremenu problematiku približimo ljudima i pokažemo da postoji analogija između ljudskih čula i čula biljaka, da možete da budete veoma inteligentni ako nemate mozak, pod uslovom da ste biljka“, objasnila je predstavnica Centra Tanja Adnađević.

Novina ovogodišnjeg festivala je zona posvećena naučniku Nikoli Tesli – „EPS Tesla zona“, smeštena u hali 3a u kojoj će biti predstavljeni neki od njegovih najpoznatijih izuma – transformator, asinhroni i sinhroni motor, magnentno polje, muzika koja nastaje kad se pleše kroz laserske zrake, kao i raspevane PVC cevi.

Na ovogodišnjem Festivalu učestvovaće i Hemijski fakultet iz Beograda. Kako je objasnio Nenad Zarić sa ovog fakulteta na štandu „Hemija i njene čarolije“ biće organizovano niz demonstracija i radionica koje su prilagođene svim uzrastima bez obzira na predznanje.

Kako to izgleda kad mačka načulji uši 2

Tokom Festivala čitava hala 11 rezervisana je za naučno-fantastičnu binu koju će pored gostiju iz Estonije, Francuske, Švedske i Slovenije okupirati i učenici Prve kragujevačke gimnazije koji će performansom objasniti kako se razvijala hemija kroz vreme.

Vatru na sceni pokazaće i ekipa AHHAA teatra iz Estonije sa eksperimentom zvanim “kiša vatre”. Uz podršku Francuskog instituta Fabien Dekamp, iz trupe „Les Atomes Crochus“, otkriće posetiocima kako najprostije da naprave raketu, od materijala koje svako od nas može da priušti i to u šou “Šta leti i kako se razbije?”.

Ovogodišnji Festival nauke održava se pod sloganom “Čista desetka”.

 
Karte

Festivalske ulaznice, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima, a tokom trajanja manifestacije, karte će moći da se kupe na Beogradskom sajmu. Prva dva dana Festivala nauke, četvrtak i petak, namenjeni su prvenstveno školskim posetama, dok su subota i nedelja porodični dani. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A i 11. Doplatna ulaznica potrebna je samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, po ceni od 100 dinara i kupovaće se na blagajni na licu mesta. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Festval na društvenim mrežama’]

Za četiri dana Festival nauke okupiće više od 600 naučnika i naučnih demonstratora koji će predstaviti 53 premijerne naučne postavke, šest gostujućih trupa iz inostranstva i 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije. Detaljan program može se naći na sajtu kao i na društvenim mrežama Fejsbuku, Tviteru i Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari