KONUS: Zukorlić zloupotrebljava funkciju 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Krajnje je neprimereno da predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić, zbog problema oko akreditacije Univerziteta čiji je vlasnik, a zloupotrebljavajući funkciju predsednika Odbora, napada sistem visokog obrazovanja Srbije, saopštio je Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije.

U toku rasprave o Predlogu Zakona o visokom obrazovanju, na sastanku Odbora, čuli su se neutemeljeni i neprimereni komentari na račun Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), koje je izrekao Zukorlić, navodi se u saopštenju.

Članovi Rektorskog saveta KONUS sa iznenađenjem konstatuju da se na osnovu diskusije Zukorlića može zaključiti da on, iako rukovodi jednim od najvažnijih skupštinskih odbora, nije upućen u strukturu sistema visokog obrazovanja Srbije, kao i o ulozi KONUS u tom sistemu i njegovom radu, ističe se u saopštenju.

Konferenciju čini osam državnih i devet privatnih akreditovanih univerziteta u Srbiji, i rektori ovih univerziteta konsenzusom donose odluke iz Zakonom predviđene nadležnosti KONUS.

Prema oceni KONUS, Zukorlić potcenjuje rektore ostalih univerziteta u sastavu Konferencije, kao i njihovu stručnost i kompetentnost i etiketira ih kao korumpirane, iako bi za takve tvrdnje bez valjanih dokaza mogao i pravno da odgovara.

Rektorski savet KONUS želi da naglasi da Univerzitet u Beogradu ne sprečava razvoj ostalih univerziteta, već naprotiv podržava njihov napredak i unapređenje kvaliteta kroz intenzivnu i plodonosnu saradnju.

Vezano za sastav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ovom prilikom želimo da informišemo Zukorlića da u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju KONUS sačinjava listu kandidata za članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, na osnovu raspisanog javnog poziva.

To se čini u skladu sa kriterijumima predviđenim Zakonom o visokom obrazovanju koji navodi da članovi Saveta i Komisije moraju biti iz reda redovnih profesora, vrhunskih odnosno istaknutih naučnika, umetnika i stručnjaka sa međunarodno priznatim radovima ili osvedočenim doprinosom nacionalnoj kulturi, dodaje se u saopštenju.

Podsećamo predsednika Odbora da konačnu odluku o izboru članova Saveta donosi Narodna skupština Republike Srbije, koja je najviše predstavničko telo zemlje.

Zukorlić, prema novodima KONUS, tvrdi da postoji „sukob interesa kod akreditiranja univerziteta gdje profesori jednog univerziteta odlučuju o sudbini i postojanju drugog univerziteta i…. da Akreditaciona komisija mora biti nezavisna, u vidu agencije ili nekom drugom obliku“.

Rektorski savet smatra da nacionalno telo za akreditaciju treba da bude nezavisno, ali želimo da istaknemo da je praksa u svetu da o kvalitetu studijskih programa i visokoškolskih ustanova odlučuju članovi akademske zajednice koji su i najkompetentniji da o tome odlučuju.

Drugačija rešenja, za koja se zalaže Muamer Zukorlić, dovode u veliku opasnost kvalitet visokog obrazovanja, jer bi o visokoškolskim institucijama odlučivali ljudi koji nemaju kompetence i neophodna znanja o visokom obrazovanju i nauci.

Kako je Konferencija univerziteta Srbije nacionalno telo, rektori članovi KONUS vrlo pažljivo i temeljno razmatraju sve aspekte koji se odnose na univerzitetsko obrazovanje u Srbiji, obraćajući posebno pažnju na unapređenje njegovog kvaliteta, ukazuje se u saopštenju

Upravo u nameri da pomogne Univerzitetu u Novom Pazaru, čiji je Muamer Zukorlić vlasnik, Rektorski savet je prihvatio da rektor tog univerziteta prisustvuje sednicama KONUS do konačnog razrešenja njegovog statusa akreditacije u nadi da će u skorijem roku ovaj Univerzitet ispuniti standarde akreditacije.

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije izneo je navedene činjenice kako bi Zukorlića uputio u rad i principe postupanja KONUS, a kako bi izbegli buduće nesporazume u diskusijama, kako o samoj Konferenciji tako i o visokom obrazovanju u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari