Ribočuvar uhvaćen u krivolovu na Oreovičkom kanalu 1Miroslav Milojević

Predsednik ribolovačkog udruženja Miroslav Milojević (64) iz Aleksandrovca kod Žabara, uhvaćen je početkom avgusta na Oreovačkom kanalu, da je na nedozvoljeni način košarom ili kako je neki nazivaju pletarom hvatao ribu.

Tog dana, nešto posle 19  časova, Darko Đokić (43) iz Oreovice koji je izašao da prošeta svoje pse, a koje obično šeta pored Oreovačkog kanala, naišao je na osobe koje lično poznaje, i kako nam je rekao iste te osobe se već 2-3 godine predstavljaju kao ljubitelji pecanja i zaštitnika i ribljeg fonda.

Miroslav Milojević (64) sa kojim se Darko na snimku prepirao je predsednik ribolovačkog udruženja i već nekoliko godina se u javnosti predstavlja kao ribočuvar, u skladu sa tim, on već nekoliko godina vrši kontrolu pecaroša na ovom kanalu, prodaje dozvole za pecanje i svađa se sa svima koji nemaju ribolavačku dozvolu za pecanje.

– Najviše mi je u tom periodu smetalo što je sa kanala jurio decu koja realno nisu mogla da nanesu štetu ribljem fondu . Elem, kada sam naišao i kada sam ih video da vrše izlov ribe pletarima i da se izlovljena riba nalazi u torbama koje se nalaze na njihovim ramenima nisam mogao da izdržim a da se ne suprodstavim takvom izlovu ribe. Opšte je poznato da je takav način ribarenja strogo zabranjen. Na moje pitanje zašto to rade, oni su mi rekli da hvataju ribu za potrebe proslave slave njihovog udruženja, ja sam im rekao da bi trebalo da kao i svi ostali odu u ribarnicu i da kupe ribu za slavu. Onda mi je Miroslav Milojević rekao da vrše izlov ribe kako bi ribu prebacili na drugo mesto jer će se u kanalu riba ugušiti zbog niskog vodostaja- kazao nam je Darko i dodao – Mislim, kako će se ugušiti u kanalu a neće se ugušiti u torbama, pa tako se riba prebacuje jedino u zamrzivač .

Nakon žučne rasprave koja je izbila Darko se setio mobilnog telefona koji uvek nosi sa sobom i snimio ribokradice na delu.

Darko je dva puta pozvao policiju koja je došla na lice mesta nakon 20-ak minuta od trenutka kada je ribokradica pobegao. Policija je uzela izjavu od Darka, i 30. avgusta su došli kod njega kući sa molbom i zahtevom da im snimak sa telefona nareže na disk koji je predat tužilaštvu.

Policija je nakon pregledanog snimka načinila izveštaj o tom slučaju koji je predat Osnovnom tužilaštvu u Požarevcu gde će se odlučiti, ako ga ima, o kakvom se krivičnom delu radi i da li će se pokrenuti istraga o ovom događaju. Policija je, takođe, taj izveštaj poslala i JP“Srbija šume“, koje gazduje tim površinima, kako bi i oni podneli adekvatne prijave jer su oni nadležni da reaguja kada se učini neka štata na dobrima pod njihovom ingerencijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari