Jedan od derbija prvog kola na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Brazilu nije bio uzbudljiv kao što se očekivalo jer je Nemačka deklasirala Portugal u okviru grupe G sa 4:0 (3:0).

Najbolji na meču bio je Tomas Miler koji je postigao tri pogotka, a srpski sudija Milorad Mažić bio je više puta „na meti“ nezadovoljnih Portugalaca – prvo zbog penala kad su Nemci poveli, a potom i zbog crvenog kartona za Pepea.

Izabranici Joakima Leva delovali su od samog starta organizovanije na terenu od ekipe kojoj je kapiten jedna od najvećih zvezda Mundijala, Kristijano Ronaldo. Već u 12. minutu Portugalci su pobesneli na srpskog sudiju Milorada Mažića, iako je on opravdano pokazao na belu tačku nakon što je Žoao Pereira povukao Marija Gecea i oborio ga na zemlju. Tomas Miler je bio precizan i doveo u vođstvo svoj tim što je samo bio početak njegovog sjajnog izdanja na startu Mundijala, a „pancere“ je bodrila i kancelarka Angela Merkel. Drugi gol postigao je Mats Humels (32. minut), debitant na SP, posle kornera Tonija Krosa i ispostavilo se da je to bio početak kraja za Portugalce. Pet minuta kasnije došlo je do sukoba između Milera i Pepea jer je Nemac reagovao kao da ga je fudbaler Real Madrida mnogo jače odgurnuo što je temperamentnog Portugalca razljutilo pa je prislonio svoju glavu na njegovu, a Mažić je ekspresno pokazao crveni karton. U nadoknadi vremena prvog poluveremna postignut je i treći gol kada je Kros centrirao a lopta se odbila o Alveša do Milera koji je bio precizan. U 78. minutu igrač Bajerna došao je na čelo liste strelaca u dosadašnjem toku prvenstva kada je postavio konačan rezultat. Tri minuta ranije Mažić nije dosudio penal za poraženi tim kada je Hovedes oborio Edera u kaznenom prostoru, a Ronaldo je bio uporan u raspravi sa srpskim arbitrom. Prva zvezda Portugala nije prikazao najsjajniju partiju na ovom meču, a u finišu je uputio snažan udarac ka Manuelu Nojeru koji je bio siguran u odbrani. Na ovom meču viđene tri povrede zbog kojih su zamenjeni strelac Humels i sa druge strane Koentrao i Ugo Almeida, koji neće nastupati više u grupnoj fazi kako je najavio lekar portugalskog tima.

Nemačka – Portugal 4:0 (3:0)

Miler 12 (p), 45+1, 78, Humels 32

Grad: Salvador. Stadion: Fonte Nova. Gledalaca: 51.708. Sudija: Milorad Mažić (Srbija). Žuti karton: Pereira (Portugal). Crveni karton: Pepe (Portugal).

Nemačka: Nojer, Hevedes, Humels (od 73. Mustafi), Mertesaker, Boateng, Kros, Lam, Kedira, Gece, Ozil (od 62. Širle), Miler (od 82. Podolski).

Portugal: Patrisio, Koentrao (od 65 A. Almeida), Pepe, Alveš, Pereira, Veloso (od 46. Košta), Meireleš, Mutinjo, Ronaldo, H. Almeida (od 28. Eder), Nani.

Iran i Nigerija bez golova

U okviru grupe F sinoć su se sastale Nigerija i Iran i odigrali utakmicu bez golova. U noći između ponedeljka i utorka na Mundijalu startovale su Gana i Sjedinjene Američke Države a ta dva tima nastupaju u grupi sa Nemačkom i Portugalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari