Šezdesetak starih i iznemoglih sa područja novovaroške opštine moći će od prvog jula ponovo da računaju na uslugu pomoći u kući koju su do nedavno dobijali posredstvom Centra za socijalni rad. Deset gerontodomaćica negovaće ih ovog puta zahvaljujući projektu lokalnog Udruženja građana „Plenum“, koji je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja podržano sa oko 1,2 miliona dinara.


Projektom je predviđeno da pomoć u kući do kraja ove godine dobija 60 korisnika iz Nove Varoši, Rutoša, Radoinje, Bistice, Božetića, Bukovika, Vilova, Drmanovića, Akmačića, Seništa i Vraneša. Uslugu će pružati licencirane gerontodomaćice uz mesečnu novčanu nadoknadu od oko 17.000 dinara. Svaka od negovateljica brinuće o pet korisnika. U obavezi su da im radnim danima nabavljaju osnovne životne namirnice, lekove, pomažu u održavanju lične higijene, kao i obavljanju elementarnih kučnih poslova.

– Pomoć u kući za starije osobe je usluga iz oblasti socijalne zaštite koju je opština Nova Varoš definisala kao jednu od prioritetnih. Zato smo se i opredelili za projekat čiji je cilj da se pomogne upravo ovoj kategoriji stanovništva jer su to uglavnom lica koja žive sama i nisu u stanju da se o sebi brinu bez podrške drugih. Uslugom pomoći u kući se takođe podstiče zapošljavanje jer je negovateljicama omogućeno da bar kratkoročno dođu do posla, ističe Bogdan Jelić, koordinator na projektu „Pomoć u kući starijim osobama“.

Partner „Plenumu“ na projektu je opštinski Centar za socijalni rad, kojem je nastavak ove usluge veoma značajan jer postoji veliko interesovanje i korisnika i gerontodomaćica, a ustanova nije dobila potrebnu saglasnost resornog ministarstva da pruža pomoć u kući starim licima zbog nemogućnosti regulisanja radno-pravnog statusa negovateljica.

– Sa lokalnim Udruženjem smo razmotrili priličnu dugu listu korisnika tako da ćemo se pre svega fokusirati na stare i iznemogle kojima je ovakva vrsta pomoći najpotrebnija. Posao gerontodomaćice dobiće naše sugrađanke koje su lane učestvovale u projektu „Mi brinemo o starima“ i u okviru njega prošle obuku i dobile sertifikate, kaže direktorka CSR Jelena Leković, podsetivši na značaj usluge pomoći u kući čiji su efekti u prethodnom periodu bili više nego zadovoljavajući, uz ispunjenje krajnjeg cilja da stara lica, posebno ona bez srodnika, ostaju da žive na mestu gde se osećaju najsigurnije – u vlastitom domu.

Trim staza na Zlataru

Udruženje „Plenum“ dobilo je „zeleno svetlo“ i Ministarstva omladine i sporta i to za realizaciju projekta izgradnje trim staze na Zlataru. Staza će biti izgrađena na kružnom potezu u blizini hotela „Panorama“, a duž obeležene i osvetljene trase, duge oko jedan kilometar, biće postavljene sprave za vežbanje (prepone, vratila, razboji, horizontalne grede), kao i panoi sa planom staze i kutak za osveženje. Projekat je vredan 781.000 dinara, a njegova realizacija počinje uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari