Odbornici vladajuće većine, u opštinskoj Skupštini u Kladovu čine je inače SPS i DS, glasali su za predlog opštinskog budžeta za 2015. godinu koji je usvojen sa 17 glasova za, dok je deset odbornika SNS koja je u opoziciji bili protiv, smatrajući da predloženi budžet nije ni razvojni ni socijalni.

Nasuprot njima, odbornici koalicije na vlasti kažu da je predloženi budžet koji je projektovan na 686,1 miliona dinara i oko deset procenata je manji od ovogodišnjeg, realan. Korekcija odnosno rebalansa će biti već na samom startu najavio je predsednik opštine Radovan Arežina.

-Neminovno je da će predloženi budžet trpeti korekcije jer ne možemo da predvidimo dešavanja. Ali u skladu sa dinamikom, obaveze moramo ispratiti svojim radom – rekao je predsednik opštine Radovan Arežina.

Osim što su ocenili da budžet nije ni razvojni, ni socijalni tokom rasprave od strane opozicionih odbornika čule su se primedbe da je on nerealan i netransparentan, a zamera mu se što njime nisu predviđena sredstva za podsticaj agrara. Opozicija je imala primedbe i kod rasprave o izveštaju o izvršenju budžeta opštine Kladovo za period od devet meseci i svoje neslaganje izrazila je glasavši protiv ovog izveštaja. Odbornik SNS Slaviša Tufajević zamerio je kasno dostavljanje materijala za sednicu lokalnog parlamenta, objašnjavajući da dva dana nisu dovoljna za pripremu za sednicu, a dr Branislav Petrović, takođe iz SNS tražio je pojašnjenje gde ide 10 odsto budžeta odnosno za kakve specijalizovane usluge.

Opštinski budžet je inače od januara do septembra tekuće godine realizovan oko 60 posto, a sredstva sa kojima se do sada raspolagalo od početka 2014. godine iznosila su 719, 6 miliona dinara. Odborničkom većinom podržana i odluka od rebalansu, odnosno o prepakivanju sredstava unutar budžeta kako bi se u roku namirile pristigle obaveze, a ovom su prilikom razmotreni i usvojeni programi javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština Kladovo. Prisutni odbornici jednoglasno su usvojili zahtev meštana naselja Grabovica za angažovanje relevantne institucije kako bi se utvrdile odgovornosti i razlozi poplave koja je to naselje zadesila u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari