ZZŠ: Zašto se vlast u Kragujevcu plaši sednica Skupštine 1Foto: Z. S. M.

 

Kragujevačka vlast u liku Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i 300 Kragujevčana očigledno ima opravdani strah od narednih zasedanja Skupštine grada Kragujevca, tvrde iz Zajedno za Šumadiju.

Naime, po njihovom mišljenju, naviknuti na „pozorišni” tip zasedanja kakav smo imali u prethodnom mandatu, sadašnji sastav parlamenta očito nije po ukusu vladajuće većine.

– Zato smo od izbora imali samo dve sednice po hitnom postupku organizovane navrat-nanos, na kome su izabrani gradonačelnik i izvršna vlast, kao i budžet za 2024. godinu. Od usvajanja budžeta prošlo je skoro mesec dana a zasedanja Skupštine grada ni na vidiku, ističu iz ZZŠ.

U svom obraćanju javnosti i medijima oni podsećaju da kragujevačka Skupština još uvek nije u potpunosti konstituisana, jer nisu izabrana stalna radna tela među kojima za odbor budžet i finansije, odbor za propise, za komunalne delatnosti, koji su statutarna obaveza i koji su potrebni da bi se sednice Skupštine grada po redovnom postupku uopšte održavale i odluke donosile.

– Takođe nije izabran novi saziv Gradske izborne komisije koji odslikava odnos u parlamentu, kao i da nisu usvojene izmene programa poslovanja javnih i javno – komunalnih preduzeća koji moraju biti usklađeni sa novim budžetom. Kašnjenje donošenja ovih odluka negativno utiče funkcionisanje javnog sektora, koji se ionako prouzrokovan nedomaćinskom ekonomskom politikom grada nalazi u nezavidnom položaju, tvrde u Zajedno za Šumadiju.

Po njihovim rečima jedinstvo cele opozicije, angažovanje svih odbornika kako Zajedno za Šumadiju tako i ostalih koalicionih partnera duguju građanima Kragujevca koji su ih birali da postavljaju pitanja i traže odgovore.

– Razumemo da odbornici vladajuće većine beže od sednice po hitnom postupku koju smo inicirali o zloupotrebi oko zamljišta na lokaciji „Servis”, jer ne mogu da brane neodbranjivo a to je da su zavukli ruku u džep građanima Kragujevca i 296 miliona dinara poklonili privatniku za zemljište koje je već bilo u vlasništvu grada. Ali ne razumemo zašto beže od razgovora po drugim, bitnim temama koje su od vitalnog značaja za funkcionisanje grada, pitaju se u oni.

Ako se predsednik Skupštine, smatraju oni, prevario što je prihvatio ovu funkciju, pozivaju ga da istu vrati, jer jedino što u ime Zajedno za Šumadiju i u ime cele opozicije oni mogu da obećaju, je to da će svaka sledeća sednica biti zanimljivija, duža i energičnija od prethodne, sve do rušenja ove ovakve vlasti.

– A možda i svi ubrzo sačekamo taj lex specijalis koji će odrediti i termin novih izbora u Kragujevcu, navode iz ZZŠ.

Da podsetimo, kao što je Danas već više puta pisao, pre desetak dana na zahtev svih 36 opozcionih odbornika u lokalnom parlamentu da puta je sazivana sednica Skupštine grada po hitnom postupku o „slučaju Servis” (po lokaciji nazvanoj Zastavin servis) koja je oba puta odlagana zbog nedostatka kvoruma jer se na njima nisu pojavili odbornici vladajuće koalicije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari