Ukrajinska vojska nastavila je juče ofanzivu prema Donjecku na istoku Ukrajine gde pobunjenici spremaju odbranu. Vlasti u Kijevu su saopštile da je vojska preuzela kontrolu nad još dva grada, Artjomivskim i Družkivkom. Ukrajinske vlasti sada planiraju da opkole regionalne centre Donjeck i Lugansk.


Viši zvaničnik ukrajinske bezbednosti Mihajlo Koval rekao je ukrajinskoj televiziji: „Postoji jasan strateški plan – da se fokusiramo na dva glavna regionalna centra Lugansk i Donjeck. Ovi gradovi će biti potpuno blokirani. Ove mere će dovesti da separatisti, hajde da ih nazovemo banditima, polože oružje“, rekao je on. Podsetimo, ukrajinske snage su u subotu preuzele kontrolu nad pobunjeničkim uporištima Slavanjsk i Kramatorsk.

Iako je u nedelju nekoliko stotina ljudi marširalo Donjeckom, nije jasno koliku podršku imaju pobunjenici u ovog gradu, kao ni u Lugansku. Separatisti su nezavisnost regiona, čiji su centri ova dva grada, proglasili kada je Rusija u martu anektirala ukrajinski Krim. Uprkos porazu u četiri grada u poslednja tri dana, pobunjeničke jedinice organizovale su nekoliko napada na položaje vojske, saopštilo je ministarstvo odbrane u Kijevu. U noći između nedelje i ponedeljka, proruski pobunjenici ispalili su minobacačke granate na kontrolne punktove oko četiri grada, prenela je ukrajinska agencija Interfaks.

Prema rečima dopisnika Bi-Bi-Sija iz Kijeva Dejvida Sterna, gradovi Artjomivsk i Družkivka nisu strateški važni kao Slavjansk, ali preuzimanje kontrole nad njima pokazuje da je prevaga trenutno na strani vladinih snaga. Takođe, guverner Donjecka Sergej Taruta izjavio je da bi ove sedmice struja mogla da bude puštena i omogućeno korišćenje zdravstvenih usluga.

„Sada nam je zadatak da pokrenemo bolnicu, pošto je bez struje, zatim slede voda, kanalizacija, a radićemo i na osposobljavanju svih socijalnih usluga“, rekao je Taruta, preneo Interfaks.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je Vladu Ukrajine da pregovara sa proruskim separatistima, upozorivši da nije moguće isključivo vojno rešenje konflikta. „Iako se situacija na istoku Ukrajine razvija u korist ukrajinskih bezbednosnih snaga, rešenje konflikta ne može biti isključivo vojne prirode, jer se većina separatista preraspodeljuje prema Donjecku“, rekao je Štajnmajer tokom jučerašnje posete Mongoliji.

On je podsetio da sastanku Kontakt grupe, na kojem su se u nedelju okupili predstavnici Ukrajine, Rusije i OEBS-a, ruski separatisti nisu prisustvovali. Kako je rekao, „sve strane“ treba da poštuju deklaraciju donetu u Berlinu prošle sedmice i nastave pregovore sa predstavnicima separatista, dodajući da je najvažniji cilj konačni prestanak vatre.

Ruski dnevnik Komersant je na ukrajinsko preuzimanje Slavjanska ovako reagovao: „U sukobima u istočnoj Ukrajini došlo je do proboja. Zauzimanje Slavjanska, koji je smatran simbolom otpora, predstavlja najveći uspeh vladinih snaga u više od dva meseca borbe. Iako je milicija svoje povlačenje nazvala „taktičkim manevrom“, a Kijev je u velikom iskušenju da se bori do konačne pobede, dve strane će morati da postignu dogovor, ili će u suprotnom ovo biti jedan dug rat“.

Povređeno četvoro na Majdanu

Na centralnom trgu Majdan u Kijevu, tokom sukoba u noći između nedelje i ponedeljka, ranjene su četiri osobe. Kako je saopštila policija, povređeni se nalaze u bolnici, a istraga je u toku. Na glavnom kijevskom trgu, koji je bio centar uporišta protivnika svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, i dalje se okupljaju pripadnici „grupa za samoodbranu“. Njihovo prisustvo predstavlja veliki problem za gradske vlasti, na čijem je čelu bivši bokser Vitalij Kličko, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari