Deo radnika užičkog preduzeća Putevi, koji rade u Užicu, Kosjeriću, Bajinoj Bašti, Prijepolju, na punktovima na Zlatiboru i Mačkatu, od juče je u štrajku. Radnici, koji su se samoorganizovali i nemaju podršku sindikata, zahtevaju da im se isplate dve plate, putni troškovi i dnevnice, ali i da se potpiše novi kolektivni ugovor. S druge strane, poslovodstvo i dva sindikata u tom preduzeću poručuju da štrajk nije zakonit.


U štrajku je dve trećine od ukupno 700 zaposlenih, i jedan od štrajkača kaže za Danas da je 8. aprila zaposlenima isplaćeno pola plate za februar, da putni troškovi nisu izmireni od maja 2013. godine, a da se dnevnice daju samo po rešenju suda, na osnovu tužbe radnika.

– Zbog obustave rada, rukovodioci zovu radnike i prete im otkazima – kaže Miladin Zečević, vozač u Putevima, i dodaje da će štrajk trajati dok poslovodstvo ne ispuni radničke zahteve.

On i njegove kolege tvrde da su razočarani u predstavnike dva sindikata, preko kojih su u nekoliko navrata pokušavali da ostvare svoja prava, ali da su bili izigrani.

– Naši sindikalci dođu i dogovorimo se šta da preduzmemo, a onda odu u Direkciju preduzeća i promene stavove. Oni više rade za poslovodstvo nego za radnike. Ovo je štrajk radnika Puteva, a prikupljamo potpise za smenu rukovodstva oba sindikata, od kojih smo digli ruke. Mi hoćemo da radimo, ali da nam se taj rad plati i tražimo samo ono što je naše – poručio je Zečević, dodavši da su radničke plate u proseku od 25.000 do 26.000 dinara.

On negira tvrdnje poslovodstva i sindikata da štrajk nije zakonit, i kaže da su ga više puta uredno i na vreme najavljivali, ali poslovodstvo je uvek isplaćivalo nešto na kašičicu. Takvo stanje traje dve i po godine, kaže i dodaje da „kad god obustave rad, nešto malo im uplate, ali da više tako ne može”.

Boban Ćaldović, predsednik Samostalnog sindikata, rekao je za Danas da su radnici odbili ponudu da sa sindikatima od ponedeljka pokrenu najpre štrajk upozorenja, a potom i obustavu rada. „Umesto toga, oni su u ponedeljak obavestili poslovodstvo da počinju štrajk u utorak. Nismo protiv njihovih zahteva, ali nismo ga podržali, jer nije po zakonu“, rekao je potvrdivši da je stanje u firmi teško i da su radnici nezadovoljni. Objasnio je da bi u dopisu, koji je trebalo da se dostavi ranije, trebalo da se navede sastav štrajkačkog odbora i pregovaračkog tima, ali i to kada će i kako izgledati štrajkovi upozorenja i datum za generalni štrajk. S druge strane, Miodrag Čeliković, predsednik Nezavisnog sindikata u Putevima, tvrdi da “ništa ne zna o štrajku”, da “nije u firmi” i da je “veoma zauzet”.

Danas isplata za februar

Sabahudin Kozica, generalni direktor preduzeća, kaže za Danas da će zahtevi radnika biti ispunjeni, ali da obustava rada nije bila najavljena po Zakonu o štrajku, jer je dopis o tome podnet dan pre obustave rada. „Sa predstavnicima sindikata je ranije dogovoreno da isplatimo drugi deo plata za februar, koje su kasnile iz tehničkih razloga pre prvomajskih praznika, ali to bi trebalo da bude isplaćeno u toku današnjeg dana“, rekao je direktor. „Poslovodstvo se trudi da u delovima isplaćuje i dugovanja za dnevnice i putne troškove, a uskoro će biti potpisan novi kolektivni ugovor“, obećao je Kozica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari