Recept nedelje: Hleb sa semenkama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Verovatno ste do sada već svi primetili da uživam dok pripremam hlebove i peciva. Imam zaista puno recepata, ali nisam uspela sve da objavim do sada.

Za ovaj hleb sam iskombinovala sastojke koje sam imala. Posebno mislim na semenke i pahuljice.

Sastojci:

100 g mešavine suncokreta, lana i susama

2,5 dl mlake vode (može i gazirana voda)

30 g pšeničnih klica

2 kašike ovsenih pahuljica

2 kašičice šećera

1 kašičica soli

1 kašičica suvog kvasca

350 g brašna tip 500.

Recept nedelje: Hleb sa semenkama 2

Priprema:

U blenderu (ili štapnim mikserom) sjedinite semenke i vodu – procesirajte, sameljite semenke.  U posudu za mešenje sipajte sve suve sastojke, dodajte izblendiranu smesu i umesite testo. Dobro ga upakujte i ostavite da se udvostruči. Modlu za hleb obložite papirom za pečenje.

Testo premesite, oblikujte hleb, stavite ga u pleh, zasecite po želji i pospite semenkama. Ostavite ga da se udvostruči. Pecite ga 30 minuta u zagrejanoj rerni na 170-200 stepeni.

Hleb pripremljen sa mlevenim semenkama ima drugačiju strukturu, ali i ukus u odnosu na hleb koji se priprema sa celim semenkama. Takođe, hleb pripremljen na ovaj način duže ostaje svež. Svežinu mu daju masnoće iz semenki. Ukoliko niste u mogućnosti da sameljete semenke, stavite ih cele, ali povećajte količinu brašna za 50 g.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari