Mineralna ishrana stoke 1Foto: FreeImages / sarah joos

Mineralna hraniva su potrebna za zdravlje životinja.

Ta činjenica je odavno poznata. Za važnost obične soli, fosfora i kalcijuma u ishrani stoke zna se još pre mnogo godina. Tek u novije vreme ogledima je otkrivena upotreba obezbeđenja stoke izvesnim „elementima koji se nalaze u tragovima“ kao što su jod, selen, kobalt i bakar. Ova su otkrića izazvala veliki interes u pogledu minerala i dovela su do opsežne upotrebe mineralnih dodataka u ishrani stoke. Obična so je jedini mineral koji se mora dodavati obrocima za domaće životinje. Da bi se izbegli nepotrebni mineralni dodaci, važno je da stočari tačno znaju uslove pod kojima može da postoji nedostatak drugih bitnih minerala i kako će eventualni nedostatak nadoknaditi najmanjim troškom. Upotreba mineralnih dodataka onda kada nisu potrebni u nekim slučajevima može da bude i štetna.

Funkcija minerala – Minerali imaju u telu mnoge vitalne funkcije. Kostur kod kičmenjaka je sastavljen, uglavnom, od minerala (većinom od kalcijuma i fosfora). Oni se nalaze i u sastavu mekanih tkiva i telesnih tečnosti. Evo nekoliko primera koji pokazuju koliko su minerali u telu neophodni. Fosfor je sastavni deo glavnih belančevina u jedrima ili životnim centrima svih telesnih ćelija. Sastavni je deo i važnih belančevina kao što je kazein. Fosfolipidi su supstance slične mastima koje sadrže fosfor, i bitni su delovi svake žive protoplazme. Sposobnost krvi da prenosi kiseonik dolazi od hemoglobina koji je belančevina jedinjenja gvožđa u crvenim krvnim zrncima.

Rastvorljiva mineralna jedinjenja u krvi i drugim telesnim tečnostima su bitna za davanje ovim tečnostima njihovih karakterističnih osobina i za regulisanje životnih procesa. Kiselo stilialkalnost sokova za varenje dolazi od mineralnih jedinjenja. Tako kiselost želudačnog soka, koji je bitan za delovanje encimapepsina, dolazi do hlorovodonične kiseline koja se stvara od natrijum hlorida i drugih hlorida u krvi. Osmotski pritisak, koji omogućava prenošenje hranljivih materija i produkata trošenja kroz zidove ćelija zavisi najviše od koncentracije mineralnih soli u limfi i u ćelijama. Održavanje približne neutralne reakcije u telesnim tkivima ili suzbijanje kiselosti ili alkaličnosti, dolazi, uglavnom, od delikatnog rasporeda mineralnih jedinjenja u telesnim tečnostima.

Ozbiljan nedostatak kalcijuma u krvi, koji se pojavljuje kod mlečne groznice krava, prouzrokuje grčeve i tetaniju. Za raznovrsne životne procese, ne samo da moraju da budu obezbeđene dovoljne količine raznovrsnih minerala, već ne sme da bude velikog viška bilo kog od njih. Tako pravilno kucanje srca zavisi od pravilnog odnosa kalcijuma i kalijuma u krvi. Bubrezi su u stanju da štite životinje protiv viška raznovrsnih minerala u krvi, izlučujući višak u mokraći. Ako hrana ima trajno prekomernu količinu izvesnih minerala, onda telo može da postane nesposobno za održavanje normalnog sastava krvi i onda će kao posledica nastupiti poremećaji.

Natrijum hlor (obična so) – Za život životinja su potrebni i natrijum i hlor, a domaće životinje to ne mogu da obezbede hranom koju jedu. Da bi se zadovoljile ove potrebe treba obezbediti dovoljne količine obične soli, osim u nekim izuzetnim uslovima. Govedima, ovcama i drugim travojedima potrebne su nešto veće količine soli u njihovim obrocima nego svinjama ili živini. Mesojedi dobijaju dovoljno soli u mesu i krvi, pa zbog toga nije potrebno dodavanje soli. Količina potrebne soli može da varira i to zavisi od sadržaja soli u hranivima i da li voda sadrži veću količinu soli ili ne.

So može da se daje u obliku sitne soli, lomljene soli kružaca, a najbolje bi bilo da se obezbedi da stoka so uzima po volji. Natrijum i hlor vrše važne funkcije u održavanju osmotskog pritiska u telesnim ćelijama, od koga zavisi prinos hranljivih sastojaka u ćelijama i uklanjanje potrebnog materijala. Hlor je potreban i za stvaranje hlorovodonične kiseline u želudačnom soku. Krv je mnogo bogatija natrijumom i hlorom nego drugim mineralima.

Autor je dipl. ing. stočarstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari