Foto: Matthias Balk EPA

U ovo doba i banke i lizing kuće, ali i proizvođači nude popuste i akcije ne bi li namamili neodlučne. Ove godine banke nisu bile baš darežljive u sajamskim akcijama verovatno zato što su kamatne stope već na minimumu.

Kada već pronađu odgovarajući automobil, oni koji nemaju dovoljno gotovine, treba da izaberu i pravi kredit. Cena kredita zavisi od toga da li se kupuje novo ili polovno vozilo (mi ćemo se baviti kupovinom novih automobila), da li ima Kasko osiguranje, da li klijent prima zaradu preko banke u kojoj uzima kredit, koliko je spreman da plati za učešće, da li uzima kredit u dinarima ili vezan za evre…

Uz to banke su se potrudile da stvar dodatno zakomplikuju ponudom sporednih usluga koje je teško izraziti kamatnom stopom.

Jedna od dve banke koja ima sajamski akciju je Kredi agrikol banka koja je izašla sa autokreditom sa fiksnom dinarskom kamatnom stopom od 5,9 odsto. Za kredite u evrima kamatna stopa je četiri odsto.

Pored toga banka nudi klijentima koji prenesu zaradu u banku da izaberu između Masterkard kreditnu karticu sa limitom od 100.000 dinara na koju se ne plaća kamata i naknada do kraja godine, dozvoljenog minusa do 50.000 dinara bez kamate u sledećih 12 meseci ili dva putna osiguranja.

Inteza banka je druga banka koja je izašla sa sajamskim popustom ove godine. Oni su ponudili fiksnu kamatnu stopu od četiri odsto na kredite indeksirane u evrima za kupovinu novih automobila. Za kupovinu polovnih automobila kamatna stopa je 4,5 odsto godišnje uz najmanje 30 odsto učešća od vrednosti zajma. Zanimljivo je da je maksimalan iznos zajma za kupovinu novog auta 30.000 evra, dok je za kupovinu vozila od fizičkog lica maksimalan iznos kredita 13.400 evra.

Ova banka daje i kredite za kupovinu automobila u dinarima i godišnja kamatna stopa na ove kredite iznosi 8,5 odsto.

Kod drugih banaka koje nisu izašle sa posebnim sajamskim ponudama kamatne stope za autokredite u dinarima idu od osam do 11 odsto, a efektivna kamatna stopa koja u sebi sadrži i provizije i naknade i preko 15 odsto godišnje. Inače neke banke ne naplaćuju jednokratnu proviziju koja se uglavnom kreće oko dva odsto, ali zato naplaćuju proviziju na mesečnom nivou za praćenje kredita.

Takođe učešće kod skoro svih banaka je od 20 do 30 odsto bruto vrednosti kredita, odnosno vrednosti ugovora za kupovinu vozila.