Vladimir Putin i Aleksandar Vučić su u dobrim odnosima. Srspki predsednik je u januaru dobio ruski orden Aleksandra Nevskog

Reuters
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić održavaju prijateljske odnose. Srpski predsednik je u januaru dobio ruski orden Aleksandra Nevskog.

Ne zna se.

Dok jedni sumnjaju da iza špijunske afere stoje strane obaveštajne agencije koje žele da naškode prijateljskim odnosima Srbije i Rusije, drugi smatraju da objavljivanje ide na ruku vlastima u Beogradu da medijski „pokriju“ domaće političke potrese.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da se na snimku, koji je pokrenuo takozvanu aferu „ruski špijun“, vidi ruski obaveštajac kako daje novac pripadniku Vojske Srbije u penziji.

Snimak je nastao decembra 2019. godine i njegovi glavni akteri su ruski potpukovnik Georgij Kleban i penzionisani potpukovnik Vojske Srbije sa inicijalima Z. K, rekao je Vučić novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u četvrtak.

Ipak, ovaj video nije autorsko delo srpskih bezbednosnih službi, ali je Vojno bezbednosna agencija upoznata s tim, dodao je srpski predsednik.

„Posle konferencije sve je manje-više jasno. To nije sveža stvar, pitanje je samo kuhinje – ko je procenio trenutak kada to treba lansirati“, ocenjuje za BBC na srpskom Andreja Savić, nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti.

Čitav region, a Srbija posebno, tokom dužeg vremenskog perioda izložen je ofanzivnim nastupima obaveštajnih sistema velikih sila, objašnjava on.

„Osim zemalja Kvinte – Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Amerike, tu su i Rusija i Kina. Oni u arsenalu instrumenata spoljne politike angažuju i sopstvene obaveštajne mehanizme“, ističe Savić.

Zašto sada?

„Celu ovu špijunsku aferu treba posmatrati u kontekstu strateške politike vojne neutralnosti Srbije. Saradnja s Rusijom je vrlo intenzivna na vojnom planu i sigurno se to ne gleda blagonaklono u zapadnim krugovima, naročito u okviru NATO alijanse.

„To može biti jedan od motiva zašto sada. Trebalo je malo oštetiti nivo vojnih odnosa sa Rusijom“, ističe bivši načelnik RDB, a danas profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.

Ipak, smatra da se to neće desiti.

„Postoji staro pravilo u obaveštajnom radu, da i među najvećim prijateljima uvek ima takvih pojava – obaveštajnog interesovanja – jer je to važan mehanizam svake države i od toga zavisi kreiranje političkih odluka“, navodi Savić.


Poruka Beograda Moskvi

Obraćanje predsednika Vučića nakon otkrivanja afere i navođenje imena aktera može se tumačiti i kao poruka Moskvi.

„Samo objavljivanje u javnosti ruske (obaveštajne) operacije predstavlja diplomatski prekor, šta god da se dalje desi“, smatra Mark Galeoti, profesor Univerzitetskog Koledža u Londonu i stručnjak za rusku spoljnu politiku i bezbednost.

„Kako mnogi zapadnjaci Srbiju vide kao ruskog predstavnika, Beograd će demonstrativno odgovoriti Moskvi kada oseti da su njeni interesi dovedeni u pitanje“, kaže on za BBC.


Za Savića je ključno pitanje ko je sproveo tu akciju, ako srpske vojne službe nisu.

„Nedopustivo je da neko sa strane može da izvede takvu akciju, u profesionalnom smislu to izaziva podozrenje i nameće potrebu da se stvar preispita i da se razreši, kako se ne bi ponovo događalo“.

Na pitanje da li smatra da predsednik i domaće službe bezbednosti znaju odgovor na to pitanje, Savić odgovara diplomatski.

„Postoje neke stvari koje su poznate, a nisu za javnost“.

Maja Gojković, Vladimir Putin, Tomislav Nikolić

Sasha Mordovets
Ruski lider Vladimir Putin na vojnoj paradi 2014. u Beogradu sa tadašnjim predsednikom Srbije Tomsilavom Nikolićem

Saniranje štete

Izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Predrag Petrović veruje da je video snimak iskorišćen za skretanje pažnje javnosti sa drugih pitanja.

„Teško je utvrditi da li je Srbija lansirala tu aferu, ali je ona svakako iskrišćena za pokušaj gušenja afere Krušik“, ističe Petrović za BBC.

Radnik srpskog proizvođača oružja Aleksandar Obradović medijima je dostavio informacije o sumnjama na korupciju u valjevskom Krušiku, u koju je navodno umešan i otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Stefanović je negirao tvrdnje, rekavši da je afera o navodnom učešću njegovog oca u trgovini oružjem laž dela opozicije koja ima za cilj da nanese štetu njemu, njegovoj porodici i Srbiji.

Direktor BCBP podseća i da je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana četiri dana posle objavljivanja snimka – upravo u danu kada se odlučivalo o doktoratu ministra Siniše Malog.

„Nismo saznali mnogo detalja ni o ruskom, ni o srpskom obaveštajcu, imali smo uopštenu priču o obaveštajnom i kontraobaveštajnom radu.

„Da je to toliko važno, valjda bi ranije reagovali“, navodi on.

Nekoliko sati pre Vučićeve konferencije za medije, rektorka je Univerziteta Ivanka Popović rekla da se „može reći da je došlo do plagiranja, odnosno do preuzimanja tuđe intelektualne svojine bez odgovarajućeg navođenja“.

Mali je odluku Univerziteta nazvao „političkom“, kao i predsednik Vučić.

Šta je rekao Vučić?

Srbija je u više navrata zabeležila kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije, naveo je predsednik Srbije na konferenciji 21. novembra 2019. godine.

„Samo sa Klebanom 10 kontakata je dokumentovano, imamo i foto, audio i video dokumentaciju da je davao novac. Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti“, rekao je Vučić.

Z. K. je, prema Vučićevim rečima, bio predmet nadzora srpskih službi bezbednosti još od 2012. godine zbog kontakata sa hrvatskom kontraobaveštajnom službom.

Ruski potpukovnik Kleban, koji je u Srbiji bio na funkciji pomoćnika izaslanika odbrane, više nije u Srbiji.

Politika Srbije prema Rusiji neće se menjati, jer je „doživljavamo je kao bratsku zemlju“, rekao je Vučić.

Ipak dodao je da je ruskog ambasadora Bocan-Harčenka povodom te afere upitao samo „zašto“.

„Nisam video logiku u svemu ovome“, istakao je predsednik dodajući da misli da predsednik Rusije Vladimir Putin nije bio obavešten o delovanju Klebana.

Srbija, kaže, ne zaboravlja sve što su Putin i Rusija učinili za Srbiju u međunraodnim organizacijama i u smislu nabavke vojne opreme.

„Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji, nije ni glasala protiv interesa te zemlje i ničim ne ugrožava prijateljstvo. Jedina van Evroazijskog saveza koja sa njima održava i vojne vežbe“.

Predsednik je ponovio da Srbija ostaje vojno neutralna i da neće u NATO.

„Ne pada nam na pamet da pravimo novu 1948. i da Rusiju doživljavamo kao neprijatelja Srbije“, istakao je Vučić, napominjući da će predstojeći susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 4. decembra biti od izuzetnog značaja.

Posle Rezolucije Informbiroa 1848. jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito rekao je istorijsko „ne“ Josifu Visarionoviču Staljinu i okrenuo se od SSSR.

Šta kažu Rusi?

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, izjavila je da bi snimak trebalo posmatrati kao „provokaciju“ koja je osmišljena da stvori „određeni utisak“.

„Sada treba da se održe kontakti na visokom nivou, a već smo navikli da se nedelju ili mesec dana uoči takvih kontakata pojavljuju neki zanimljivi materijali, koji se predstavljaju kao senzacije“, navela je Zaharova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je uveren da ništa ne može naštetiti odnosima Rusije i Srbije.

Šta se vidi na snimku?

Na snimku koji se pojavio na Jutjubu 17. novembra vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih.

Potvrđeno je da je reč o Rusu Klebanu kako daje plastičnu kesu „srpskom potpukovniku“, koji je ostavlja u parkirani automobil.

Njih dvojica potom odlaze u obližnji kafić, a onda se rastaju.

Kada muškarac, označen u opisu videa kao Z. K. nakon sastanka odlazi do drugog automobila i otvora plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.