Donald Tramp

BBC

Kompanija Fejsbuk suspendovala je Fejsbuk i Instagram naloge bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na dve godine.

U januaru mu je na neodređeno vreme zabranjene obe lokacije posle objava o neredima i napadu njegovih pristalica na zgradu američkog Kongresa u Vašingtonu.

Nadzorni odbor Fejsbuka nedavno je kritikovao odluku uprave kompanije Fejsbuk što je kazna otvorena, odnosno na neodređeno vreme.

Fejsbuk je danas saopštio da su postupci Trampa „ozbiljno kršenje naših pravila“.

Gigant društvenih mreža takođe okončava politiku koja političare štiti od nekih pravila moderiranja sadržaja.

Fejsbuk je saopštio da više neće tolerisati političarima obmanjujući ili uvredljiv sadržaj samo zato što su njihovi komentari vredni vesti.

„S obzirom na težinu okolnosti koje su dovele do suspenzije Trampovih naloga, verujemo da su njegovi postupci predstavljali ozbiljno kršenje naših pravila koja zaslužuju najvišu moguću kaznu“, dodaje se.

Dan ranije, ugašen je i kanal komunikacije Donalda Trampa, rekao je njegov pomoćnik za američku televizijsku mrežu CNBC.

„Mreža je svakako bila samo pomoćno sredstvo u sklopu mnogo širih napora koje preduzimamo“, pojasnio je odluku Džejson Miler.

Platforma nazvana Direktno sa stola Donalda Trampa, počela je da radi prošlog meseca i služila je bivšem američkom predsedniku da objavljuje sopstveni sadržaj, uz saopštenja za medije i snimke.

Trampu je zabranjeno da koristi Fejsbuk i Tviter posle nereda na Kapitol Hilu.

Na platformi Direktno sa stola Donalda Trampa postoji odeljak ka zvaničnoj stranici bivšeg predsednika, koji je sada uklonjen.

Miler je na Tviteru potvrdio da su to prvi koraci povratka bivšeg predsednika na mreže, iako nije poznato kada i kako će se to realizovati.


Na vebsajtu, koji se često opisuje kao blog, mogu se videti razni Trampovi postovi, a posetioci mogu da lajkuju i dele sadržaj kao na Fejsbuku i Tviteru.

Link ka vebsajtu sada direktno usmerava posetioce na stranicu, ohrabrujući ih da se prijave za obaveštenja koje će Tramp slati.

U martu je Miler rekao Foks Njuzu da misli „da povratak predsednika Trampa na društvene mreže možemo da očekujemo verovatno za dva ili tri meseca sa sopstvenom platformom“.

O Trampovoj platformi se govori od početka godine, ali nije poznato kako bi mogla da izgleda.

Neki su mislili da je platforma zapravo Direktno sa stola Donalda Trampa, ali je Miler potvrdio da nije rekavši da „će po tom pitanju imati dodatne informacije u bliskoj budućnosti“.

Tramp i njegovi tvitovi

Bivši predsednik SAD je bio strastveni korisnik društvenih mreža koje je koristio kako bi se direktno obraćao pratiocima.

Od kako su ga zabranili na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i Jutjubu, bivši predsednik se ne oglašava kao ranije, iako je preko vebsajta u komunikaciji sa pristalicama od januara.

Tramp je bio entuzijastičan tviteraš, tvitovao je često tokom dana, nekad i tokom noći o različitim temama, pa i o izborima 2020. godine, a korona virus je nazvao lažnim vestima na profilu koji prati 90 miliona ljudi.

Istog trenutka nalog na Tviteru mu je bio zabranjen.

Predstavnici Jutjuba kažu da će reaktivirati Trampov nalog kada se smanji opasnost od „stvarnog nasilja“.


Pogledajte i video o mandatu Donalda Trampa i šta je sve zaostavština njegovog boravka u Beloj kući

Šta je sve uradio 45. predsednik SAD
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Donald Tramp i društvene mreže: Fejsbuk suspendovao nalog bivšeg američkog predsednika na dve godine”

 1. 1) Tramp je tvrdio da ce vakcine biti brzo pronadjene i ulozio je milijarde dolara u istrazivanja laboratorija
  2) rekao je da kineska verzija sumnjiva i da je treba detaljnije ispitati
  3) najavio je i zapoceo povlacenje iz Avganistana, Sirije i Iraka
  4) trazio je kompromis sa Rusijom. Cak i S. Korejom
  5) naveo je nespornu cinjenicnu istinu da je Hanter Bajden „radio“ (primao ogromnu platu) u ukrajinskoj naftno-gasnoj kompaniji, iako nikad u zivotu nije imao nikakve veze ni sa tim poslovima, ni sa Ukrajinom
  6) podestio da Hanter B izbacen iz americke vojske zbog upotrebe narkotika (sto je i on sam priznao)

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.