Senf

Getty Images
Senf je čest sastojak u francuskoj kuhinji

Francuzi će se na leto suočiti sa tužnim prizorom u supermarketima, na policama neće biti senfa.

Do nestašice će doći zbog nedostatka semena slačice potrebnog za proizvodnju ovog sosa.

Teška suša u Kanadi, loše žetve u Francuskoj i rat u Ukrajini zajedno su smanjili zalihe semena slačice dostupne proizvođačima.

Zbog toga je cena senfa u Francuskoj porasla za 10 odsto, a neke prodavnice imaju poteškoće da napune rafove.

Francuska uvozi najveći deo semena slačice iz Kanade, ali je u toj zemlji prošle godine bila velika suša koja je uništila useve.

Nisu sve suše posledica klimatskih promena, ali višak toplote u atmosferi izvlači više vlage iz zemlje, a suše postaju gore.

Planeta se već zagrejala za oko 1,2 stepeni Celzijusa otkako je počela industrijska era, a temperature će nastaviti da rastu, ako vlade širom sveta značajno ne smanje emisije gasova.

Žetve domaćeg semena slačice u Francuskoj ne daju zadovoljavajuće prinose već tri godine zaredom, a poslednji put razlog je bio vlažna zima i hladno proleće.

Lik Vandermeson, generalni direktor trećeg po veličini francuskog proizvođača senfa La Reine de Dijon, rekao je za BBC da je proizvodnja manja za 20 do 25 odsto od uobičajene.

„Tržište je prazno, sve je već rezervisano i imamo teškoće da nabavimo seme“, naveo je on.

Slačica pred žetvu u Francuskoj

Getty Images
Slačica pred žetvu u Francuskoj

Proizvođači u Francuskoj su se prvobitno nadali da će uvesti dodatno seme slačice iz Rusije ili Ukrajine kako bi nadomestili nedostatke, ali zbog rata to nije moguće.

Rat je poremetio globalne lance snabdevanja mnogim poljoprivrednim proizvodima.

Ruski napadi i blokada ukrajinskih crnomorskih luka, kao i sankcije Zapada Moskvi su u velikoj meri ograničile količinu hrane koju obe zemlje izvoze u ostatak sveta.

Početkom nedelje su Ujedinjene nacije upozorile da bi invazija mogla da izazove svetsku krizu u snabdevanju hranom, koja bi mogla da traje godinama.

A u Velikoj Britaniji je obustava isporuke suncokretovog ulja iz Ukrajine prošlog meseca dovela do toga da supermarketi ograniče broj flaša jestivog ulja po kupcu.


Zaboravljena jela sa Balkana:

Zaljubljenici u dobar zalogaj oživeli su zaboravljene ukuse jela sa Balkana.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.