Rakel Velč

Reuters

Američka glumica Rakel Velč, zaslužna za utiranje puta za moderne akcione heroine u holivudskim filmovima, preminula je u 82. godini posle kraće bolesti, saopštio je njen menadžer.

Velč je postala svetski seks simbol tokom 1960-ih, u sećanju mnogih kao pećinska žena u oskudnom bikiniju u filmu Milion godina pre nove ere (One Million Years B.C) iz 1966.

Nagrađena je Zlatnim globusom za ulogu u filmu Tri musketara iz 1974.

Džo-Rakel Tehada, kako joj je pravo ime, rođena je 1940. u Kaliforniji, gde je pobedila na takmičenju za tinejdž mis, a kasnije počela da radi na televiziji kao voditeljk vremenske prognoze.,

Kratko je živela u Teksasu i radila kao konobarica i kasnije manekenka za veliku robnu kuću Nojman Markus.

Razvedena majka dvoje dece vratila se u Kaliforniju 1964, i dobila dve manje uloge u filmu Kuća nije dom (1964) i Roustabout, mjuziklu u kojem je glavnu ulogu igrao Elvis Prisli.

The iconic movie poster of Welch

Getty Images

Slavu je stekla dve godine kasnije, ulogama u filmovima Fantastično putovanje (Fantastic Voyage) i Milion godina pre nove ere.

U ovom filmu-fantaziji, Velč je izgovorila samo par rečenica, ali reklamni snimci na kojima je odevena samo u oskudni bikini od jelenje kože doneli su joj titulu glavne pin-ap devojke ovog doba,

Velč je želela da se otrese tog imidža i govorila da se oseća nelagodno zbog takvog pritupa telesnom. Jednom prilikom je izjavila da nije „odgajana da bude seks simbol, niti je to u mojoj prirodi.“

„Činjenica da sam postala je verovatno najsimpatičnije, najglamuroznije i najsrećnije nerazumevanje“, dodala je.

Bavila se sopstvenim imidžom i u memoarima „Rakel: ne samo dekolte“, u kojima je pisala o detinjstvu i ranim danima karijere u Holivudu i životu samohrane majke i zašto nikada nije lagala o godinama.

Njena karijera trajala je duže od pet decenija. Nastupila je u više od 30 filmova i 50 TV serija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.