Shireen Abu Aqla (Al Jazeera handout)

EPA
Ubistvo cenjene novinarke Širin Abu Akle izazvalo je bes u aparskom svetu i osude širom sveta

Palestinska istraga je zaključila da je reporterku Al Džazire Širin Abu Aklu namerno ubio izraelski vojnik.

Objavljujući nalaze, palestinski državni tužilac je rekao da su „vatru jedino otvorili vojnici okupacionih snaga, a namera im je bila da ubiju“.

Izraelski ministar odbrane odbacio je izveštaj, nazvavši ga „očiglednom laži“.

Izraelska vojska sprovodi sopstvenu istragu i saopštila je da su palestinski ekstremisti možda ubili Abu Aklu.

Američko-palestinska novinarka, 51-godišnja Širin Abu Akla ubijena je dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj operaciji u Dženinu, na okupiranoj Zapadnoj obali, 11. maja.

Al Džazira je saoppštila da slučaj prosleđuje Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), kao i dokaze o izraelskom bombardovanju kancelarije televizije kanala u Gazi tokom sukoba s tamošnjim ekstremistima grupama u maju 2021.

MKS ima ovlašćenje da istražuje i krivično goni osumnjičene za ratne zločine koji nisu pred sudovima pojedinih država, iako Izrael ne priznaje njegovu nadležnost.

Palestinske vlasti kažu da su slučaj ubistva već prosledile.

Očevici tvrde da su smrtonosni hitac ispalile izraelske snage, iako Izrael to poriče.

U izveštaju izraelske strane se navodi da još nije moguće utvrditi izvor pucnjave jer su Palestinci odbili njihov zahtev da se ispita metak koji je ubio Abu Akla ili da se sprovede zajednička istraga.

Izrael kaže da je identifikovao oružje vojnika iz kojeg je mogao da bude ispaljen hitac, ali da bez analize metka neće biti sigurno utvrđeno da li je on ubio.

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u gradu Ramala na Zapadnoj obali, palestinski generalni tužilac Akram al-Katib rekao je da je metak koji je ubio Abu Aklu bio kalibra 5,56 milimetara sa čeličnom komponentom koju koriste NATO snage.

On je rekao da palestinske vlasti neće predati metak Izraelcima, a neće biti objavljena ni fotografija municije.

Palestinski zvaničnici su ranije rekli da ne veruju izraelskim istražiteljima.

Abu Akla, koja je nosila zaštitni prsluk sa natpisom Press, kao i šlem, ubijena je na putu u blizini mesta gde je došlo do pucnjave između izraelskih snaga i palestinskih ekstremista.

Producent Al Džazire Ali Samudi upucan je u leđa, ali je preživeo.

Hatib je rekao da je palestinska istraga utvrdila da je izraelski vojnik pucao direktno u Abu Aklu, pogodivši je u glavu dok je pokušavala da pobegne.

On je rekao da nije bilo razmene vatre niti da je neko bacao kamenice na lokaciji gde se nalazila novinarka, dodajući da je su pucnji ispaljeni iz pravca izraelskih snaga.

Na drvetu pored mesta gde je novinarka pogođena, istražitelji su pronašli i grupisane tragove metaka, što sugeriše da je strelac gađao gornje delove tela sa namerom da ubije, dodao je Hatib.

Međutim, izraelski ministar odbrane Beni Ganc odbacio je nalaze Palestinaca.

U ranom izveštaju iz sopstvene istrazi, objavljenom pre dve nedelje, izraelska vojska je saopštila da je smrtonosni hitac mogao da dođe od „masovne vatre palestinskih naoružanih ljudi“ ili verovatno od „nekoliko metaka“ koje je ispalio vojnik „na teroriste koji su pucali na njegovo vozilo“.

Izraelska vojska je saopštila da su njene snage ušle u Dženin da uhapse „osumnjičene za teroriste“ posle talasa smrtonosnih napada Palestinaca na Izraelce, od kojih su dva došla iz okruga Dženin.

Abu Akla je bio jedan od najiskusnijih i najcenjenijih dopisnika u bliskoistočnom regionu.

Ona je dve decenije izveštavala o izraelsko-palestinskom sukobu za arapski kanal Al Džazire.


Pogledajte video: Šta je Zapadna obala

Izraelska aneksija: Šta je Zapadna obala
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari