A vaccinator preparing a vaccine in the UK in November

Getty Images

Treća doza vakcina Fajzer i Moderna ima najbolji efekat na imuni odgovor, pokazuje istraživanje sedam vakcina sprovedeno u Velikoj Britaniji.

Ovo je prva studija o tome koliko su buster doze efikasne i govori u prilog odluci Velike Britanije da koristi Fajzer i Modernu kao buster doze.

Sve testirane vakcine su donekle podigle imunitet protiv Kovida-19, tvrdi se.

Istraživači su uočili i pokazatelje koji ulivaju nadu da će vakcine sprečiti smrtne ishode od omikrona.

Za buster je dovoljno čak i pola doze Fajzera, što bi omogućilo da vakcina stigne do većeg broja ljudi, dodaju istraživači.

Smatra se da su rezultati ispitivanja podstakli Veliku Britaniju da naruči još 114 miliona doza vakcina Fajzer i Moderna za naredne dve godine.

Buster doze smanjuju rizik od infekcije za više od 93 odsto, navode istraživači.

Treća doza se u Velikoj Britaniji nudi svima koji su stariji od 18 godina, i to Fajzer ili Moderna, dok naučnici za to vreme pokušavaju da što bolje ispitaju omikron.

Ranije ove nedelje, direktor kompanije Fajzer rekao je da bi buster doze mogle da postanu deo redovne godišnje vakcinacije.

U studiji na skoro 3.000 odraslih, koja je sprovedena na Univerzitetu u Sauthemptonu, a rezultati su objavljeni u renomiranom naučnom časopisu Lanset, treća doza je data tri meseca posle druge doze AstraZeneke ili Fajzera.

Upravo to je razmak između doza koji se trenutno preporučuje u Velikoj Britaniji.


Omikron: Kako nastaju novi sojevi korona virusa i koliko su opasni

Omikron: Kako nastaju novi sojevi virusa i koliko su opasni
The British Broadcasting Corporation

Svih sedam ispitanih vakcina pokazalo se kao bezbedan izbor za treću dozu, a ima nuspojava kao što su glavobolja i umor.

Osim toga, svih sedam vakcina podstiču imunitet nakon dve doze AstraZeneke, a šest je efikasno posle dve primljene doze Fajzera.

Međutim, neke su se pokazale bolje nego druge.

Moderna i Fajzer pokazale se najbolje kao treća doza kada se pogleda broj antitela i T-ćelija, koji su indikatori koliko je vakcina dobra.

Posebno dobro su se pokazali posle dve doze AstraZeneke.

Vakcine su podjednako efikasne i kod mlađih od 70 i kod starijih od ovog uzrasta.

Istraživači su pronašli dokaze da vakcine deluju protiv svih sojeva, kao što su alfa, delta i originalni soj.

Zato veruju da će vakcine pružiti zaštitu i od omikrona.

Međutim, naučnici su upozorili da će biti potrebno još istraživanja da bi se utvrdilo šta to znači za dugoročnu zaštitu od ozbiljne bolesti.

Kod ljudi koji su primili dve doze AstraZeneke, studija je otkrila tridesetostruki porast nivoa antitela posle treće doze Moderne i dvadesetpetostruki porast posle Fajzera.

Posle dve doze Fajzera, koji nudi veću osnovnu zaštitu, treća doza iste vakcine bila je najefikasnija u podizanju broja antitela.

Ohrabrujući rezultati

„Zaista je ohrabrujuće videti da širok spektar vakcina, koje su razvijene prema različitim tehnologijama, pokazuje dobre rezultate kada se daje kao treća doza nakon AstraZeneke ili Fajzera“, kaže profesor Saul Faust, koji je predvodio istraživanje u Univerzitetskoj bolnici Sauthempton.

„To je dobar znak i daje fleksibilnost u razvijanju programa jačanja imuniteta u Velikoj Britaniji i širom sveta“, dodaje.

O zaštiti od hospitalizacije i smrti od omikrona, profesor Faust je rekao da se nada da će „zaštita ostati neprobojna“ zahvaljujući dosadašnjim vakcinama.

Profesor Džonatan Bol, koji predaje molekularnu virologiju na Univerzitetu u Notingemu, dodaje je da je „sjajan osećaj konačno videti podatke koji su nesumnjivo bili ključni u donošenju odluke o britanskom pristupu trećoj dozi“.

Rekao je da studija jasno pokazuje da su „sve vakcine poboljšale bar jedan aspekt imuniteta na kovid“.

Oksfordska vakcina AstraZeneka se danas koristi u više od 180 zemalja i smatra se da je spasila više od milion života širom sveta.

Fajzer je u upotrebi u više od 145 zemalja, a Velika Britanija je bila prva zemlja koja je odobrila vakcinu prošle godine.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.