Jedna od najvećih autorki hit pesama u bivšoj Jugoslaviji, Marina Tucaković, preminula je u Beogradu u 67. godini, objavila je Radio-televizija Srbije.

Marina Tucaković primljena je u beogradsku bolnicu „Dragiša Mišović“ 14. septembra zbog gušenja i zadržana je na lečenju od korona virusa.

Poznatoj autorki tekstova velikih hitova jugoslovenske pop i folk muzike pre tri godine je dijagnostifikovan rak dojke.

Važila je za najvećeg hitmejkera u bivšoj Jugoslaviji, napisavši više od 4.000 pesama od kojih su mnoge postale vanvremenski hitovi.

Pisala je za rokere, pop pevače i pavečice, ali je zaslužna je za uspešne karijere mnogih folk izvođača, kakvi su Džej Ramadanovski ili Svetlana Ražnatović Ceca.

„Meni je ključna priča osoba za koju pišem, ali i njeno visočanstvo melodija – kad me povuče, onda sam tu car, a kad me ne vuče bude malo rutine i napinjanja i to ume umetnika baš da smori“, govorila je Marina Tucaković.

Za samo jedan stih hita Zora je Nede Ukraden zaradila je 100.000 evra, otkrila je ta pevačica u jednom intervjuu.

Od festivalskih šlagera, pop provokacija do kraljice folk muzike

Ako želiš hit pesmu, pozovi Marinu Tucaković, važilo je nepisano pravilo na jugoslovenskoj muzičkoj sceni.

Od Ljuljaj me nežno, pesme koju je otpevao Oliver Mandić pre skoro 50 godina, Ti samo budi dovoljno daleko grupe Generacija 5 (1979. godine), Dodirni mi kolena grupe Zana (1982. godine) do novijih pesama, Marina Tucaković je uticala da se mnogi pevača i pevačice vinu u zvezde.

Gotovo da nema izvođača popularne muzike u bivšoj Jugoslaviji u prethodnih pet decenija koji nije sarađivao sa Tucaković.

Njene pesme su se pevale pred desetinama hiljada ljudi, ploče na kojima je bila koautorka imale su velike tiraže, za neke ona je pesnikinja koja savršeno opisuje vreme u kome je živela, a za druge autorka koja pribegava sladunjavim poskočicama.

Prve tekstove napisala je za akustičarski trio Dag, kada je imala 19 godina i „sanjala da bude frizerka ili učiteljica“ kako je rekla u intervju u emisiji Ivana Ivanovića 2016.

„Upisala sam ekonomski fakultet, a htela sam da budem turistički vodič, onda sam upoznala jednu ekipu koja je pravila neku muziku. Onda me je to vuklo.

„Fakultet sam onda završila i prešaltala se na nešto drugo. Pisala sam pomalo i eto.

„Privilegija je da ceo život radiš posao koji voliš“, rekla je Marina u jednom intervjuu.

Sedamdesetih je sarađivala sa rok bendovima kao što su Smak i YU grupa, pisala je tekstove, između ostalih, za Biseru Veletanlić, Mikija Jevremovića, Maju Odžaklijevsku, Mišu Markovića.

Neki kritičari su tada smatrali da su Marinini tekstovi često na ivici šunda.

U intervjuu magazinu Džuboksu aprila 1980. godine, obećala je da više neće pisati za „zabavnjake“, već samo za ljude koje voli da sluša.

Novinar Petar Luković ju je u jednom intervjuu pitao da „među ogromnom konkurencijom“ navede najgluplji tekst koje je napisala.

„Ima par tekstova u kojima sam lupala, gde mi dođe da pitam sebe, kako si mogla,“ rekla je tom prilikom, dodavši da se nijednog teksta ne stidi.

Upitana zašto uopšte radi sa lošim pevačima, odgovorila je: „Zato što sam idiot. Stvarno, meni bilo ko da traži tekst, ja bih ga napisala“.

Kompozitor Zoran Simjanović napisao je muziku za film Gorana Markovića Nacionalna klasa 1979, a Marina Tucaković tekstove za sve pesme, među kojima se i danas slušaju Flojd u izvođenju Dade Topića i Zašto, koju je pevao Oliver Dragojević.

Za Dragojevića, hrvatskog kantantuora koji je preminuo 2018. godine, napisala je i tekst za jedan od njegovih najvećih hitova – Šta to bješe ljubav.

Pesma je 1988. godine na Splitskom festivalu osvojila nagradu stručnog žirija.

Sa Simjanovićem je nastavila saradnju na filmovima Sok od šljiva, prvim susretom s narodnom muzikom, i Balkan Ekspres.

Pomak ka provokativnijim temama, otvorenim seksualnim aluzijama, napravila je u pesmama koje je pisala za Olivera Mandića (Ljuljaj me nežno, Sutra imam prazan stan), Slađanu Milošević (Seksi dama) i grupu Zana (Majstor za poljupce, Dodirni mi kolena).

Bila je punopravna članica grupe Zana tokom snimanja albuma Loše vesti uz rege za pivsku flašu.

Valentino iz restorana, B strana singla Rokenrol za kućni savet Riblja čorba, jedina je pesma ove grupe koju nije napisao Bora Đorđević.

Jugoslovenski „one hit wonderi“ poput Apsolutno tvoj grupe Mirzino jato, Voli te tvoja zver Divljih anđela i Ljubav preko žice Aleksandra Mežeka – delo su Marine Tucaković.


Ko je Marina Tucaković

  • Rođena je u Beogradu 1953, studirala je Ekonomski fakultet
  • Prvo je pisala tekstove za izvođače zabavne muzike, a početkom osamdesetih počinje da sarađuje i sa pevačima narodne muzike (Lepa Brena, Šaban Šaulić, Miroslav Ilić, Neda Ukraden).
  • Tokom karijere duge skoro 50 godina napisala je više od 4.000 pesama.
  • Iako nije komentarisala politiku, njeno ime se našlo na spisku hiljadu ljudi koji podržavaju Srpsku naprednu stranku na pred lokalne izbore održane u Beogradu 4. marta 2018.
  • Stih „Sećaš li se lepi grome moj“ iz istoimene pesme Svetlane Cece Ražnatović naveden je kao primer padeža vokativ u radnoj svesci za peti razred osnovne škole, ali su nakon intervencije tadašnjeg ministra prosvete Mladena Šarčevića stihovi ukinuti.
  • U braku sa muzičarem Aleksandrom Radulovićem Futom rodila je sinove Miloša, koji je preminuo 2008. i Milana, takođe tekstopisca.

Tokom osamdesetih, napisala je hit pesme za Zdravka Čolića (Ruška), Masima Savića (Stranac u noći), Mišu Kovača (Svi pjevaju, ja ne čujem), Magazin (Ti si želja mog života) i Doris Dragojević (Željo moja).

U mladosti i u ranoj fazi pisanja tekstova, emotivno se zbližila sa Oliverom Mandićem.

„Marina i ja smo bili u vezi četiri godine. Za vreme našeg zabavljanja napisala mi je ‘Ljuljaj me nežno’. Pošto sam objavio tu numeru, raskinuli smo.

„Ostavio sam je zbog mlađih i lepših devojaka.

„Tada je krenulo ludilo u mom životu, a ona je verovatno patila“, ispričao je Mandić u jednom intervjuu.

Uprsko raskidu, nastavili su saradnju.

„Hvala joj što mi je napisala divne tekstove i posle toga na mojim albumima.

„Radila mi je sve pesme osim ‘Dođe mi da vrisnem tvoje ime’ i ‘Boban'“, ispričao je Mandić pre nekoliko godina za beogradske medije.

Decenija u kojoj se Jugoslavija raspala u krvavom sukobu, donela je promenu na muzičkoj sceni i dominaciju folk muzike, čemu su ključni doprinos dali tekstovi Marininih pesama.

Rat, besparica, novo vreme, nova muzika

Početak devedesetih Marina Tucaković opisuje kao vreme u kome je izgubila tržište i mogućnost da radi za pevače širom Jugoslaviju.

Tada je pisala tekstove na muziku supruga Aleksandra Radulovića Fute, a jedan od pevača iza čijeg je uspona stajala ova porodična radionica bio je Džej Ramadanovski.

„Džeju sam dala put do zvezda. To je kod njega bio pravi američki san, zato je i uspeo.

„Jedan njegov drug je došao kod mene i rekao mi: ‘Imam ja jednog dečka, kad odem u kafanu on uhvati pa peva, peva fenomenalno’.

„Dođe Džej na vrata, znate kad vas energija onako zapljusne.

„Mi se oduševimo i počnemo da radimo za njega. Tako je bilo“, prisećala se Tucaković u intervjuu Televiziji K1.

Ispričala je da je Džej u početku bio vrlo ozbiljan i da je slušao.

„Posle ga je, valjda, uhvatilo loše društvo i poludeo je u opasnim godinama. Mi mu se jesmo mešali u karijeru, kako ne.

„On je onda mislio da može sam i normalno, pustite ga.

„Uvek smo mi bili dobri, radili ili ne“, rekla je ona u emisiji K1 televizije o pevaču koji je preminuo 6. decembra 2020. godine.

Pesmu Nedelja, koju je napisala za Džeja, i stihove „Nedelja, i svi ste tu/Sve podseća na sreću, ona je povezala sa ratnim zbivanjima u intervjuu za serijal Sav taj folk, autora Radovana Kupresa emitovanog na Televiziji B92 2004.

Na muziku, spoj orijentalnih melodija, brzog disko ritma i električne gitare, pisala je, kako kaže „urbane, opičene i otkačene“ tekstove.

Neke pesme je, govorila je, izbacivala sa lakoćom, druge je pisala teškom mukom.

„Strofe za pesmu Lična karta za Acu Lukasa sam napisala za pola sata, a refren neće, pa neće, jedan mesec, drugi… ne vredi.

„Odjednom jednog dana, žena koja godinama radi kod nas kaže mi: ‘E maco, vodi računa, lična karta ti je tu’.

„I meni to bude asocijacija za refren i lepo se nadoveže na one strofe“.

Pevačica Neda Ukraden otkrila je jednom prilikom da je za samo jedan stih pesme „Zora je“ iz osamdesetih godina prošlog veka Marina Tucaković zaradila 100.000 evra.

„Pesmu mi je napisao pokojni Đorđe Novković i nas dvoje smo se nekoliko puta posvađali oko samog naslova pesme.

Prvo smo je nazvali ‘Jovane, zora je’, ‘Milane, zora je’. Poslednja i konačna verzija je ‘Zora je’.

„Na kraju sam pozvala Marinu Tucaković koja je napisala samo jedan stih – Suza je iz oka kanula.

„Njoj je taj stih doneo više od 100.000 evra“, rekla je Ukraden u emisiji Glamur Hepi televizije.

Oblikovala je karijeru Svetlane Ražnatović, jer joj je pevačica „verovala i nije se mešala u pisanje tekstova“.

U tekstu o folk pevačicama kao „kraljicama srpskih srca“ Vladan Stošić u magazinu Vreme piše da Cecin uspeh počiva na „pogledu mučenice“, što je Marina Tucaković forsirala u pesmama.

Tucaković nije napisala nijedan veseo tekst, tvrdi Stošić, na albumima snimljenim tokom braka folk zvezde sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, vođom paravojnih formacija, kasnije optuženim za ratne zločine pred Tribunalom u Hagu.

Oni su objavljeni posle 1995, posle Oluje „u doba kada niko nije bio preterano veseo“.

„Pored nesumnjivog talenta, Marinin uspeh počiva i na tome što je uvek znala da osluškuje duh vremena u kojem piše.“

Čarke na estradi nisu uticale na njen rad, radila je za pevačice, koje su medijima bile predstavljene kao suparnice, poput Svetlane Ražnatović i Jelene Karleuše.

Pesme je pisala kad čuje muziku, a da bi neka pesma bila hit, po njoj, presudna je ličnost izvođača.

Za Harisa Džinovića, Tucaković je rekla da veoma zahtevan, dok Aca Lukas nikad nije menjao njene tekstove.

Oprobala se kao tekstopisac pesama za Evroviziju 2010, kada su pevači Milan Stanković, Emina Jahović i Oliver Katić nastupili s pesmama Gorana Bregovića u izboru za srpskog predstavnika.

Stanković je otišao da se takmiči u Oslo s pesmom Ovo je Balkan i dospeo je do 13. mesta u finalu izbora za pesmu Evrovizije.

Bila je članica žirija u emisijama u kojima se takmiče mladi talenti Operacija trijumf i Pinkove zvezde, odakle se povukla kad joj je dijagnostifikovan rak dojke.

Tokom lečenja, pisala je tekstove zajedno sa sinom Milanom Laćom Radulovićem.

U poslednjem televizijskom intervjuu na kanalu K1 u junu 2021. svoje zdravstveno stanje opisala je kao „stabilno loše“.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.