Halima Aden

Getty Images

U svetu mode gde vlada golotinja i seksualnost, supermodel Halima Aden uvek izlazi na pistu sa hidžabom odevena u umerenu i zatvorenu odeću. Fanovi se oduševljavaju njenom lepotom i smelošću, kritičari je osuđuju za smele fotografije i smatraju da pravovernoj muslimanki nije mesto na modnoj pisti. Izbeglica iz Somalije koja je odrasla u veoma konzervativnoj sredini, za samo dve godine uspela je da postigne vrtoglavu karijeru i postane jedno od najpoznatijih lica u svetu mode.

BBC servis na ruskom razgovarao je sa prvim svetskim supermodelom koji nosi hidžab, Halimom Aden, o tome kako uspeva da uskladi karijeru modela sa strogim principima islama, a još je i pitala stručnjake iz modne industrije sa čime je povezan dolazak muslimanki u svet mode.


„Molitva u šminkernici“

„Trudim se da se molim pet puta dnevno ali mi ne polazi uvek za rukom,“ priča Halima. „Jedno od mojih najupečatljivijih sećanja je kako trčim sa ćilimom za molitvu za vreme Nedelje mode u Njujoku i tražim gde da se pomolim. Za to često posluže šminkernica ili studio“.

Prvi put se srećem sa Halimom u bekstejdžu Modest Fashion Week u Istambulu.

Okružena fotografima i dizajnerima u pratnji svog menadžera ne propušta priliku da popriča sa svakim čovekom na koga naiđe i rado pravi selfi sa zaposlenima na događaju.

Dvadesetdvogodišnja Halima Aden je prva manekenka sa hidžabom koja se slikala za naslovnicu britanskog časopisa Vogue i koja se pojavila u burkiniju na stranicama američkog časopisa Sports Illustrated, gde se uglavnom pojavljuju poluobnaženi modeli.

Halima Aden

Getty Images
Halimu često kritikuju za preterano provokativno ponašanje na pisti

Iako je visoka svega 166 santimetara, što je minijaturno za topmodel, redovno je zovu da učestvuje na revijama luksuznih brendova, kao što su Max Mara i Yeezy Kanje Vesta.

Pre dve godine postala je prvi model sa hidžabom, koji je potpisao ugovor sa jedniom od najvećih modnih agencija IGM Models.

„Ne menjaj sebe, već pravila igre“, kaže Halima. Njen cilj je da učini modnu industriju inkluzivnijom, tako što je otvorila put do modne piste devojkama iz čitavog sveta bez obzira na njihovu etničku ili religioznu pripadnost.

„Čak i kada je sve loše, ako nisam prošla kasting, nisu me zvali na neku reviju, ja ne očajavam jer je moja vera uvek uz mene. Daje mi sigurnost i upotpunjuje me.“

Koja je poruka iz Kurana najvažnija za nju?

„Ne sudi nikome, jer samo Bog može da sudi, podržavaj ljude, voli ih i pomaži kada im je najteže“, bez razmišljanja odgovara Halima.

„Odrasla sam u izbegličkom kampu i dobro znam da sav ovaj raskošni život može u jednom trenutku da se završi, i spremna sam na to“.

„Osim toga, važna strana moje vere je to, kako sarađuješ sa onima koji ne dele tvoja ubeđenja i koji gledaju na život drugačije od tebe“.

„Nošenje hidžaba stoji u ugovoru manekenke“

Halima se rodila u izbegličkom logoru u Keniji. Njena porodica je poreklom iz Somalije. Sredinom 90-ih godina oni su bežali od jednog od najkrvavijih ratova na afričkom kontinentu.

Njena majka je hodala 12 dana pre nego što je dospela u Keniju. Kada je Halima imala šest godina sa mamom i bratom se preselila u SAD.

Veza sa Haliminim ocem izgubljena je tokom rata.

Halima Aden

Getty Images
Haliminoj majci se ne sviđe što se njena ćerka pojavljuje na bučnim, javnim mestima, gde muškarci bulje u nju

„Moji drugari u Americi mislili su da sam somalijska princeza, zato što sam im pričala da smo se često selili iz jedne kuće u drugu, seća se Halima, čija se porodica naselila u državi Minesota, gde živi najveća somalijska dijspora u SAD.

„Oni nisu znali da kuće u kojima smo živeli su bile napravljene od plastičnih flaša i građevinskog otpada, od svega što je moja mama mogla da nađe, a raspadale su se od jakog vetra i kiše“.

„Drugari iz razreda su mi se podsmevali. Govorili su mi da nosim maramu na glavi zato što mi je prljava kosa ili zbijali šale o teroristima. Ali to je srednja škola, jasno vam je“, sleže ramenima Halima.

Kada je imala 19 godina, postala je prva u istoriji učesnica takmičenja za izbor za „Mis Minesote“, koja se pojavila na bini sa hidžabom i burkinijem, potpuno zatvorenim tipom kupaćeg kostima za muslimanke.

„Uvek sam želela da učestvujem na takmičenju za lepotu, priča Halima. Međutim, ja sam Somalijka i niko od nas to ranije nije radio. Nakon takmičenja pričala sam drugaricama kako je moguće da nosiš burkini i da se osećaš samouvereno pored devojaka u otkrivenim kupaćim kostimima. Iako izgledamo drugačije niko ne može da nam uskrati da se oprobamo u nečem novom“.

Nakon takmičenja Halima je dobila ponudu o saradnji sa jednom od najvećih svetskih modnih agencija IGM Models.

Ona je pristala ali je postavila uslov, da učestvuje na snimanjima i izlazi na podijum samo ako nosi hidžab: „Hidžab nosim od detinjstva, za mene je to nezamenjivi deo svakodnevne garderobe, baš kao par cipela“.

Halima ima stroge zahteve kada je u pitanju odeća koju ona reklamira. Njena religija joj ne dozvoljava da pokaže ljudima ništa osim lica, šaka i stopala. To je napisano i u njenom ugovoru.

Nedelя modы

Rooful Ali
Halima je manekenka koju su specijalno zvali na „Nedelju skromne mode“ prošlog aprila u Istambulu

„Hoću da olakšam posao dizajnerima koji nisu navikli da rade sa modelima kao što sam ja. Ranije sam uvek sa sobom nosila kofer prepun hidžaba, rolki i helanki“, objašnjava Halima.

„Uvek putujem sa svojim menadžerom i to je uvek žena. Kada su na snimanju samo muškarci ona mi pomaže da se presvlačim“.


Šta je to Modest Fashion?

Modest Fashion – je skromna, suzdržana ili pristojna moda, trend koji stiče popularnost u industriji ženske odeće. Ne postoji jasna definicija ove mode, a njena prisutnost varira u različitim zemljama i kulturama. Ali postoje neke zajedničke osobine:

  • Skromna i zatvorena odeća, često širokog kroja
  • Često odeća ne otkriva siluetu, ne ističući njenu seksualnost
  • Nije u vezi sa određenom religijom ali je naročito popularna u muslumanskom svetu. Osim toga skreće na sebe pažnju među sledbenicama judaizma, konzervativnih hrišćanki ili onih koje ovakvu moda biraju prema ličnim afinitetima
  • „Nedelja skromne mode“ održava se jednom godišnje u mnogim gradovima, uključujući Istambul, Dubaji, London i privlači sve više pažnje od strane dizajnera, modnih brendova i kupaca
  • Okvire i kriterijume stila određuje svako prema sebi.

Na nekim revijama za Halimu posebno prave odvojenu manju prostoriju od visokih kartonskih zidova crne boje. Ona je i šminkernica i garderoba. Sakriva Halimu od radoznalih pogleda.

„Ja sam muslimanka i moram o tome da mislim i van piste, objašnjava Halima. Zato dizajneri i organizatori modnih dešavanja rade sve što je u njihovoj moći kako bih imala mali sopstveni prostor u kome mi je udobno.“

Očigledno je da modna industrija za Halimu obezbeđuje idealne uslove, međutim ne možemo, a da ne primetimo da se ostale učesnice „Nedelje skromne mode“ presvlače u zajedničkoj prostroiji pred svima.

Šta ona o tome misli?

„Neke od devojaka nemaju ništa protiv, navikle su na to, sleže ramenima Halima. Čak i da postoji takva prostorija mnoge manekenke bi više volele da budu zajedno. Ja ne mogu da se presvlačim na očigled svih i zato mi je potrebna zasebna prostorija. Ne tražim tako mnogo“.

„Ako to ne odgovara nekome od dizajnera ja sam uvek spremna da ustanem, okrenem se i odem“.

„Mama je uvek mislila da ću da se slikam polugola“

Halimina majka se ne slaže sa izborom svoje ćerke i smatra, da se posao modela kosi sa verom.

Kao konzervativna muslimanka ona strogo poštuje sve što je propisao islam, oblači se skroz u crno i drži se po strani.

„Ne sviđa mi se što se Halima pojavljuje na bučnim mestima gde se oko nje okuplja mnogo ljudi i muškarci zure u nju“, rekla je ona u jednom od retkih intervjua za Al Džaziru.

Ali Halima tvrdi da to ni na koji način ne remeti bliske porodične odnose i odnose pune poverenja.

„Mama zna da može da mi veruje, priča Halima. Ona me je ispravno vaspitala, tako da je u dubini duše ona ipak na mojoj strani. Ona takođe zna da ako nešto nije kako treba za mene ja se sa time ne mirim nego jednostavno kažem ne“.

Halima Aden

Getty Images
Halimin cilj je da modna industrija postane inkluzivnija, otvorivši put do piste devojkama iz celog sveta

„U našoj sredini niko ranije nije čuo za posao modela, mnogi, uključujući i moju mamu, su mislili da ću se fotografisati polugola, nastavlja Halima da priča. Međutim, sada se svi raduju mojim uspesima“.

Ipak, Halimina mama nije bila ni na jednoj reviji na kojoj je njena ćerka učestvovala.

„Ona ne rezume modne trendove i ja je za to ne krivim. Za nju je odeća nešto što možeš bez preteranog razmišljanja da obučeš i ne misliš više o tome“, priča ona.

„Obrazovanje, porodicu, skroman i običan život je ono što bi ona želela za mene više od svega“, dodaje Halima.

Simbol „skromne mode“ ili prestupnica islama?

Fotografije sa snimanja, javnih nastupa i svetskih prijema Halima objavljuje na svom Instagram profilu na kome ima milion pratilaca.

Ispod svake fotografije ima na desetine hiljada lajkova i stotine komentara

https://www.instagram.com/p/BzDZmtHBjn1/

Kritičari često krive Halimu da na nekim fotografijama izgleda suviše senzualno


Njeni pratioci su uglavnom mlade muslimanke iz različitih zemalja iz celog sveta kojima je Halima uzor:

„Ti si dokazala da devojka može da se oblači skromno i da izgleda lepo, hvala!“

„Mi te obožavamo Halima, ti inspirišeš ceo svet.“

Dok se jedni pratioci oduševljavaju Haliminom lepotom, drugi je osuđuju za javne foto sesije i „nemuslimanski“ način života.

„Molim te da prestaneš, prikazuješ našu religiju u lošem svetlu, treba da te je sramota!“, piše korisnik Min_xi.

„Devojka koja nosi hidžab ne treba da šeta tako kako ti šetaš na svim tim modnim revijama. Ako zaista sebe smatraš muslimankom, ne treba to da radiš“, piše korisnik _itsshahed_

„Niko ne može da mi određuje kako da se ponašam pristojno, odgovara Halima. Svaki čovek to rešava za sebe“.

https://www.instagram.com/p/BorOqufAoR3/

U svetu mode Halimu doživljavaju kao lice koje predstavlja Modest Fashion, pravac u ženskoj modi koji predviđa zatvorenu odeću, koja ne ističe žensku seksualnost.

Ovaj trend izazvao je naročito interesovanje u Rusiji, gde postoje čitavi regioni koji su sa istorijske tačke usmereni na skromniji stil odevanja. I prema rečima stručnjaka ovaj trend se zahuktava.

Modest Fashion prema definiciji ne predviđa pripadnost određenoj religiji, međutim, u Rusiji većina klijentkinja, koje vole da nose zatvorenu odeću, su muslimanke, priča direktorka konsultantsko-medijske platforme Modest Russia Diljara Sadrijeva.

„Mnogim mladim devojkama, kojima je važno da budu prihvaćene u nemuslimanskom društvu drago je da vide Halimu kao simbol toga, da i sa hidžabom mogu da stvore karijeru, i shvate da njihovu vrednost deli i podržava mejnstrim modna industrija“, navodi Diljara.

„Sa druge strane neki Halimini postupci nisu u potpunosti u skladu sa religioznim kanonima koje ona navodi. To odbija devojke koje ih se strogo pridržavaju, – priča stručnjak.

Na nekim njenim fotografijama nema pokrivene noge iznad kolena, u poluprovidnim je tkaninama, fotografije su efektne ali provokativne, što izaziva zabrinutost i nezadovoljstvo mnogih“.

Halima Aden, Aйvan Brat

Getty Images
Direktor modne agencije IGM Models Ajvan Brat (desno) smatra da Halimin uspeh je pre svega vezan za njenu izvanrednu ličnost

„Nošenje marame i skromna odeća nisu put do smernosti i skromnosti. To je celokupan način života koji iziskuje odricanja (ili ograničenja) od „glamuroznog“ stila života“, nastavlja Diljara.

„Halima posećuje mnoge svetske događaje, što od nje i zahteva uloga u šou biznisu, gde ima alkohola, a kod mnogih taj način života može da izazove odbojnost, bez obzira na to koliko je manekenka skromna“, dodaje ona.

„Hidžab je moj lični izbor“

Za mnoge u muslimanskom svetu pa i izvan njega hidžab već odavno nije samo odevni predmet. Jedni vide u njemu simbol podčinjenosti i bespravnosti, a drugi mogućnost da se izbegne nepotrebna pažnja i znak unutrašnje slobode.

U nekim zemljama žena ne može da izađe na ulicu bez hidžaba, ne bojeći se da će biti prebijena ili strpana u zatvor.

Kritičari govore da to što se pojavljuje na pistama i naslovnicama sa hidžabom Halima, svojevoljno ili ne, promoviše hidžab kao neizostavni aksesoar za žene u muslimanskom svetu, čineći da slična ograničenja postanu normalna.

Halima Aden

Getty Images
Halima je postala uzor mnogim mladim muslimankama u celom svetu. Prema njenim rečima, često joj se obraćaju roditelji, i to ne samo muslimani, već i hrišćani, tražeći savet kako da njihova ćerka postane manekenka.

„Ni u jednoj zemlji na svetu, ni jedna žena ne treba da nosi hidžab protiv svoje volje, niti da ga skida pod prinudom. Ja nosim hidžab zato što me čini lepom i daje mi samouverenost“, odgovara na to Halima.

Pitam Halimu da li bi mogla jednom da izađe na podijum bez hidžaba, kako bi dokazala ženama koje nemaju izbora da je to moguće?

„To bi bilo u suprotnosti i lišavalo bi smisla celokupnu ideju, prigovara ona. Ako želimo da živimo u društvu u kojem žena ima pravo da odlučuje za sebe, onda je pogrešno da mene pitate o tome. Uostalom, oduzima mi se pravo da obučem nešto što me čini lepom i samouverenom. A to je moj hidžab“.

„Bez obzira na to koji stil odevanja birate, vi ste dostojni poštovanja, podrške i ljubavi. To je moja poruka“.

Izgled koji se traži

Ove godine je nekoliko luksuznih brendova, uključujući Michael Kors i Burberry, predstavilo kolekcije u kojima je prisutan hidžab.

Prema procenama stručnjaka do 2023. godine ukupna prodaja odeće usmerena na islamsko tržište činiće 361 milijardu dolara, što je za trećinu više nego u 2017. godini.

Da li je Halimin uspeh povezan sa porastom popularnosti islamske mode?

Halima Aden

Getty Images
Kritičari smatraju da Halima vodi mondenski način života što nije u skladu sa slikom pravoverne muslimanke

Direktor IMG Models Ajvan Brat ne misli tako: „Halima je pre svega izvanredna ličnost, kako i svi naši modeli, od Karle Klos i Džoan Smols doĐiđi Hadid“.

„Ona zrači svojim prisustvom. Ako imate loš dan, samo je nazovite“, nastavlja Ivan, koji je u manekenskom poslu već više od 20 godina. „Nije dovoljno da budete najlepši u sobi, morate da budete najbolji i veliki individualac. Ona to jeste“.

Prema mišljenju Dejvida Ratmokoa, profesora komunikacija i direktora modne agencije Metro Models, medijska sredina i politički diskurs vrše pritisak na modne brendove: „ Dizajneri su prinuđeni da predstave ceo etnički i kulturološki spektar kako bi izbegli optužbe o nedostatku inkluzivnosti u svojim kolekcijama.

„Tokom niza godina standardi u modi su bili jednoobrazni. Vremena su se promenila i sada su brendovi prinuđeni da brzo isprave neravnotežu koja je nastala“, dodaje on.

„Želim da mama vidi moju reviju“

Halima kaže da ako hoćeš nešto da promeniš ne treba da menjaš sebe već pravila igre.

I čini se da joj polazi za rukom. „Već sada na pisti možete da vidite mnogo modela sa hidžabom, kod nas u agenciji ih ima, mislim da to već postaje norma“, priča ona.

„Sve što čujemo o ženama koje nose hidžab stavljeno je u negativnu konotaciju i obojeno političkom notom, nastavlja ona. Želim da to promenim. Ja sam mlada devojka, obožavam modu i dizajnersku odeću, imam dušu i osećanja, i ničim se ne razlikujem od bilo koje druge devojke“.

Halima Aden

Fadil Beridha
„Odrasla sam u izbegličkom kampu i dobro znam da sav ovaj raskošni život može u jednom trenutku da se završi, i spremna sam na to“

Čini se da je Halimi pošlo za rukom da dostigne ono čemu je stremila i o čemu je maštala: poznati dizajneri čekaju u redu da bi radili sa njom, fanovi je prate od revije do reviju, velike medijske kuće snimaju filmove o njoj i pozivaju je na intervjue.

Ipak, manekenka mašta još o nečemu, što joj se nije ostvarilo:

„Jako bih volela kada bi jednom moja mama sedela u prvom redu na mojoj reviji. To mora da bude najveća revija u mom životu“.

„Nadam se da će se jednom to ostvariti“.

Autorska prava za fotografiju u burkiniju pripadaju magazinu Sports Illustrated.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.