kolubara

Dimitrije Ilić
Reka Kolubara

Zbog rasta vodostaja i poplava u Srbiji vanredna situacija proglašena je u 20 opština, pod vodom je više od 700 domaćinstava, a saobraćaj je u prekidu na više regionalnih puteva.

Reka Ljuboviđa je u Ljuboviji srušila dva mosta.

Specijalni policijski timovi za spasavanje evakuisali su više stotina ljudi u Arilju, Krupnju, Ljuboviji, Kosjeriću i Lučanima, navodi RTS, a potraga za bračnim parom Bogojević iz studeničkog kraja, gde se izlila reka Studenica još uvek traje.

Oni se vode kao nestali.

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da se situacija smiruje i da se voda postepeno povlači.

Ipak situacija se nije smirila u Majdanpeku i Žagubici, gde je borba s vodom još uvek traje.

Premijerka Ana Brnabić naglasila je prilikom obilaska poplavljenog područja u Kosjeriću da je država sve uradila da do toga ne dođe i da će šteta biti brzo nadoknađena.

Prema podacima republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u sredu će biti pretežno sunčano vreme.

U Kraljevu je nabujali Ibar naneo splav na most u centru grada, koji se od udara potpuno raspao, prenosi agencija Fonet.

https://www.facebook.com/sasarrus/videos/pcb.3283583151672398/3283583055005741/?type=3&theater

Blace, Kuršumlija i Prokuplje pod vodom

Obilne padavine uzrokovale su izlivanje reke Toplice, Kosanice i Blatašnice, a poplavljeno je 150 domaćinstava i više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta.

Vodosnadbevanje je prekinuto u Blacu, jer se voda zamutila zbog oštećenog vodovoda.

Mnogi putevi su poplavljeni, pa saobraćaj otežan.


Teška situacija je i u Ljuboviji, gde se reka Ljuboviđa izlila iz svog korita i poplavila centar ovog mesta, a najmanje 700 domaćinstava u Mačvanskom okrugu.

Saobraćaj na deonici Gračanica-Ljubovija je obustavljen zbog urušavanja mosta.

U Ljigu je proglašena vanredna situacija na teritoriji cele opštine. Padavine su oštetile useve i lokalne i regionalne puteve, pokrenuto je i nekoliko klizišta, a predsednik opštine Ljig navodi da stanovništvo nije ugroženo.

Na području grada Kruševca je u dva dana palo 40 litara kiše po metru kvadratnom kiše što je dovelo do porasta vodostaja na rekama i bujičnim vodotokovima, zbog čega je grad u pripravnosti.

Izlila se i reka Skrapež u Kosjeriću i poplavio pedesetak objekata.

Oko Tamnave i Kolubare preventivno su spremni džakovi i pesak, dok je reka Moravica kod Arilja odnela deo puta, pa je prema Ivanjici u prekidu na dva mesta.

Reka Rzav je u Arilju poplavila objekte i čitavu plažu Urjak.

Obe obale reke Tamiš su pod vanrednim merama odbrane od poplava.

Fotografije i snimci na društvenim mrežama pokazuju nabujalu reku koja je srušila most na magistralnom putu.

Snimci i fotografije Dimitrija Ilića iz Valjeva pokazuju reku Kolubaru.

On kaže da su Valjevčani navikli na ovakvu situaciju.

„Nije prijatno, ali je realno za očekivati da se večeras, kada prestanu padavine situacija vrati u normalnu“, rekao je za BBC na srpskom Ilić.

RHMZ upozorava da je vodostaj u slivu Kolubare u porastu.

Poplave u Srbiji: Voda se povalači i smiruje, potraga za nestalima u toku, u 20 gradova vanredna situacija 1

Ovi putevi su neprohodni

Saobraćaj je obustavljen na putevima Arilje-Ivanjica i Požega-Arilje, na ulazu u Arilje.

Do Guče se može jedino iz pravca Čačka, a zatim se u ovom mestu vozači usmeravaju na alternativni put koji vodi ka Ivanjici.

Do Ivanjice se može iz pravca Sjenice kao i putem koji iz Nove Varoši vodi preko Katića i Jasenova.

Ljubovija

Fonet
Spasilačke ekipe u Ljuboviji

Gde je najkritičnije

Goran Nikolić, načelnik Uprave vatrogasne- spasilačke jedinice i civilne zaštite rekao je da je stanje u Ljuboviji i Guči najkritičnije zbog jake kiše.

Dodao je da je u ponedeljak uveče bilo najkritičnije u Loznici, Krupnju i Osečini, ali da je voda počela da opada i da se situacije smiruje.

Predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković izjavio je da su u naselju Raškova bara poplavljeni svi domovi i da „nema kuće gde voda nije ušla“.

Voda se povukla iz nekih delova, ali su kuće i oranice i dalje pod vodom. Magistralni put Arilje-Ivanjica je i dalje zatvoren.

Jedan deo naselja Gruda, Virovo i Cerova su bez vode pošto je glavna cev otkinuta i za sada se ne zna kada će biti sanirana.

Juče je zbrinuto oko 84 porodica, a veliki broj njih, kaže, nije želeo da napusti svoje kuće.

Nedeljković je rekao da ekipa Ministarstva poljoprivrede dolazi u Arilje kako bi se krenulo sa procenom štete.

„Mi jedino možemo tražiti pomoć od Vlade i Ministarstva poljoprivrede, mi kao opština ne možemo da pomognemo mnogo“, rekao je Nedeljković za RTS.

Dodao je i da je ovo „najveća poplava koju je ovaj kraj doživeo“.

Vladan Živanović iz Osečine na Tviter nalog postavio je fotografiju na kojoj se vidi da mu je voda skoro do kolena.

Reka Jadar koja protiče kroz ovo mesto poplavila je oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata.

Poplavni talas Jadra se iz Osečine kreće se ka Loznici.

Porast vodostaja se očekuje i na reci Tamnavi.

Preventivno su spremni džakovi i pesak, a teren se obilazi 24 sata dnevno.

Tokom noći obilne padavine donele su probleme žiteljima Kosjerića, izlila se reka Skrapež u centru grada, dok je na mestu izgradnje novog mosta zapušeno korito i reka se izlila.

Poplavljeno je oko 50 objekata, a evakuisano deset osoba, prenosi Javni servis Srbije.

Poplave u Srbiji: Voda se povalači i smiruje, potraga za nestalima u toku, u 20 gradova vanredna situacija 2

Nabujalom rekom Ibar u Kraljevu plove otkačeni splavovi.

Porast vodostaja reka u Pomoravlju

Kiša je dovela do naglog rasta vodostaja na rekama u Pomoravlju, uključujući i Veliku Moravu, a hidrometeorološki zavod prognozira dalji rast vodostaja ove reke.

Vodostaj Belice i Lugomira kod Jagodine je porastao za 140 i 113 centimetara, Crnice kod Paraćina 97, Reasave kod srednjovekovnog manastira Manasije u Despotovcu 148 centimetara, prenosi Tanjug.

Reke Belica, Crnica i Resava su pre šest godina u ovim gradovima i Svilajncu izazvale velike poplave.

Blagi porast i na Savi i Dunavu

Nivo Save i Dunava u Beogradu je u blagom porastu, ali nadležni uveravaju da nema razloga za paniku.

Kako je istakao sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, nivo Save i Dunava je trenutno na metar i po od redovne odbrane od poplava.

„U narednim danima nas očekuje razvedravanje i prestanak padavina, tako da ćemo imati dovoljno vremena da se pripremimo za sledeći talas koji je najavljen već za nedelju dana“, izjavio je Glavaš za agenciju Tanjug,

Šta je vanredna situacija i kada se proglašava?

Vanredna situacija proglašava se ako se proceni da se rizici ili posledice vanrednih događaja ili drugih opasnosti ne mogu sprečiti redovnim delovanjem službi.

Zbog toga je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrebiti „posebne mere, snage i sredstva uz pojačan režim rada, navodi se u Zakonu o vanrednim situacijama“.

Za rukovođenje u vanrednim situacijama, za teritoriju Srbije zadužen je Republički štab, za teritoriju autonomne pokrajine – pokrajinski, a za teritoriju upravnog okruga – okružni štab za vanredne situacije.

Šta nas očekuje?

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u Srbiji će danas biti prežetno sunčano i toplije, samo na jugu i jugoistoku promenljivo oblačno, ujutro i pre podne ponegde sa slabom kišom.

Ljubovija

Fonet
Ljubovija

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Poplave u Srbiji: Voda se povalači i smiruje, potraga za nestalima u toku, u 20 gradova vanredna situacija”

  1. Sve je to posledica kulturnog genocida „ne učenja na greškama“. Za 30 g (ili 40 g jer Tito je umro 1980.) šta se zapravo dogodilo? Potpuno je unuštena „primarna matrica kulture“ to je temelj jednog društva od njega zavisi kako mislimo, kako zaključujemo, kakve su nam sposobnosti, kako se ponašamo, kako sarađujemo međusobno, kakav nam je moral…., znači od „primarne kulturne matrice“ (pogled na svet, normi, vrednosti,…) zavisi budućnost jednog društva. Zanimljivo je da mi svih tih 30 g nemamo kritičnu masu elite koja bi državu i društvo posmatrala baš iz tog najvažnijeg ugla „stanja primarne kulturne matrice“. Podsetimo se i privreda, ekonomija, politika, mediji, prosveta, zdravstvo,….,pa i regulacija rečnih tokova, kišni kolektori,…, bilo šta u jednom društvu je onakvo (u onakvom je stanju) kakve su u praksi te primarne kulturne matrice, te matice „indukuju“ ponašanje građana… Posledice? Više generacija naše omladine je vaspitano ne u tradiciji građanskog društva („učenja na greškama“, greške se popravljaju“) nego u tradiciji despotskog društva (greške se ne popravljaju), umesto građana proizvode se podanici!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.