ležaljke na plaži

Getty Images

Maštate o plaži i pakujete kofere? Mere zbog virusa korona i dalje su na snazi na granicama, te bi bilo dobro da se pre odlaska na put dobro informišete.

Iako su uoči početka turističke sezone pojedine zemlje ublažile mera za ulazak stranih državljana, na snazi su i dalje brojna ograničenja zbog pandemije korona virusa.

Lista zemalja u koje državljani Srbije mogu da putuju bez potvrde o vakcinaciji, boravka u karantinu i negativnog PCR testa je kratka.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije savetuje svim putnicima redovno proveravanje informacija o merama za ulazak i boravak u stranim zemljama jer se uslovi menjaju iz dana u dan.

U Srbiji je do sada od Kovida-19 preminuo ukupno 6.951 pacijent, a zaraženo je 714.634 ljudi.

Prema zvaničnim podacima, do sada je u Srbiji revakcinisano 2.171.244 ljudi.

Gde se može bez PCR testa, karantina i potvrde o vakcinaciji

Bez potvrde i testova državljani Srbije mogu da idu u zemlje koje pripadaju „Malom Šengenu“, a to su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija.

Srpski državljani u zemlje Malog Šengena mogu bez ograničenja da ulaze i izlaze, kao i da prolaze kroz tranzit.

Od zemalja u okruženju, Srbiju je sa takozvane „crvene epidemiološke liste“, skinula i Slovenija.

Uz Srbiju, sa ove liste skinute su i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska.

Ova odluka stupila je na snagu 12. juna i važiće do 20. jula, kada će biti ažurirana u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Takođe, PCR testovi koji su izdati u Srbiji priznati su na slovenačkim kontrolnim punktovima.

Bez PCR testa i potvrde u vakcinaciji, samo uz prijavu na granici, državljani Srbije mogu da uđu i na Jamajku i u Meksiko.

Za koje zemlje nije potreban PCR test

Državljani Srbije koji putuju u Hrvatsku mogu da uđu ukoliko prilože negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati).

Ukoliko ste vakcinisani, umesto PCR testa možete priložiti potvrdu o dobijene dve doze vakcine koje su priznate u Evropskoj uniji, ako je prošlo 14 dana od primanja druge doze ili prve doze u slučaju da ste primili vakcinu koja se prima jedanput (Džonson i Džonson).

U Hrvatsku je moguće ući i uz potvrdu o preležanom Kovidu-19.

Pored navedenog, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, prilikom ulaska u Hrvatsku svi putnici su u obavezi da prilože i verodostojnu dokumentaciju o razlogu putovanja u ovu zemlju.

Putnicima u tranzitu nije potreban test, ali oni ne smeju biti u njemu duže od 12 sati.

Deca mlađa od 12 godina izuzeta su od PCR testiranja.

Dubrovnik

BBC
Plaža kod Dubrovnika

Državljani Srbije mogu ući u Veliku Britaniju ukoliko imaju validnu vizu, ali i negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Međutim, u Veliku Britaniju ne možete ući ako pre polaska niste kupili i rezervisali još dva PCR testa koja radite drugog i osmog dana po dolasku.

Samoizolacija je obavezna bez obzira na testove, a može je prekinuti tek posle 10 dana i samo ukoliko su testovi koje ćete uraditi drugog i osmog dana negativni.

Za putovanje u Bugarsku je potreban negativan rezultat PCR testa ili dokument o potpuno završenoj vakcinaciji protiv Kovida-19.

Ukoliko ste odlučili da putujete u Grčku ove godine na more, do tamo možete stići avionom ili automobilom preko graničnih prelaza Evzoni (koji je otvoren od 7 do 23 sata), Promahonas, Ormenio i Nimfea (prva dva su otvorena 24 sata, dok poslednji radi od sedam do 23 sata).

Za ulazak u Grčku potrebno je imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata (ovoga su oslobođena deca do šest godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji ili preležanom Kovidu 19 u prethodna dva do devet meseci pre putovanja.

Nidri

BBC
Plaža u Nidriju u Grčkoj

Putnici na grčkim graničnim prelazima mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom i ukoliko je test pozitivan, obavezna je kućna izolacija u trajanju od 10 dana.

Za srpske turiste popularna destinacija ove godine je i Egipat.

Svim putnicima koji dolaze u ovu zemlju potreban je negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Ovaj režim ulaska primenjuje se za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm El Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

Državama koje dozvoljavaju ulazak vakcinisanim građanima Srbije pridružila se i Španija, koja od 7. juna prihvata sva cepiva osim Sputnjika, uz uslov da je od revakcinacije prošlo 14 dana.

Nešto stroža pravila važe za Francusku – državljani Srbije mogu da uđu pod uslovom da su revakcinisani najmanje 14 dana pre putovanja i to isključivo cepivima vakcinama Fajzer i AstraZeneka.

Uz to, čak i vakcinisani putnici moraju prilikom ulaska da imaju negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata.

Za razliku od Francuske i Španije, turisti iz Srbije i dalje ne mogu da putuju u jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta – Italiju.

Digitalni zeleni sertifikat

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima testiranja na Kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Na dobijenom dokumentu se nalazi kju-ar (QR) kod, prilikom čijeg očitavanja su dostupni svi navedeni podaci.

Zelena boja, odnosno odobrenje za prelazak granice, očitaže se kod putnika koji imaju:

  • rezultat PCR i antigenskog testa ukoliko su urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni
  • rezultat serološkog testa ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za vakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za nevakcinisane osobe) i ukoliko je parametar koji prikazuje broj antitela pozitivan.
  • ukoliko je od revakcinacije prošlo 14 dana

Potrebno je da su testovi urađeni u referentnim državnim laboratorijama kako bi se prikazali rezultati testa.

Digitalni zeleni sertifikat je besplatan, a može se odštampati ili čuvati u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta.

Ovaj sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.


Pogledajte i video o tome kako će funkcionisati pasoši za vakcine

pasosi
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.