otpad, priboj, reka, jezero

Saša Bjelić
Potpećko jezero – 4. januar 2021. godine

Nadležne službe počele su u ponedeljak čišćenje i uklanjanje otpada iz jezera Potpeć u jugozapadnoj Srbija odakle su u prvim danima 2021. stigle zastrašujuće slike gomile plastičnih flaše, frižidera, guma, kućnih aparati, čak i mrtvačkog sanduka kako plutaju.

Goran Puzović, direktor Srbija voda rekao je za Radio-televiziju Srbije da će čišćenje jezera, prema prvim procenama, trajati najmanje tri nedelje.

„Koristi se teška mehanizacija, neće biti lako da se radi u hladnim danimaa, ali naš zadatak je da u što kraćem roku uklonimo otpad i da jezero ponovo bude zeleno“, rekao je Puzović za RTS.

On je naveo i da sav materijal treba da se transportuje na regionalnu deponiju kod Užica.

Delovi Lima na jugozapadu Srbije i Drine u Bosni i Hercegovini, koji u tom krajevima važi za ogroman turistički potencijal, prvih dana 2021. više su ličilili na plutajuće deponije, a takve slike nisu retkost na ovim rekama.

Slična je situacija bila i na Drini kod hidroelektrane u Višegradu, a zbog pucanja sajle koja zaustavlja otpad, đubre je stiglo do brane i ugrozilo proizvodnju električne energije.

Stanje na Limu se pogoršava kako nivo vode raste, kaže za BBC na srpskom Pribojac Saša Bjelić.

„To jezero je postalo vodena deponija, a brane ne dozvoljavaju da Lim prodiše, guše ga brane deponije – sve je sada postalo vidljivo jer je visok vodosaj“, navodi on.

Bjelić vodi grupu VoLim NE dam – Protiv hidroelektrana na Limu u Priboju i tvrdi da je glavni krivac za ovakvo stanje prijepoljska deponija Stanjevine koja se nalazi na magistralnom putu ka Crnoj Gori, kao i niz mini deponija duž čitave obale reke.

Prema nekim navodima, ima ih sedamdesetak.

Zlatan Turković iz obližnjeg Prijepolja kaže da je deponija pomerila korito reke.

„Lim udara u drugu stranu gde imam obradivo zemljište. Nekad iz njive izvadim po 50 guma“, kaže Turković za BBC na srpskom.

U opštini Priboj za BBC na srpskom tvrde da ništa od smeća koje pluta Limom nije sa njihove teritorije.

„Priboj, reka Lim i njene obale su već godinama ugroženi plutajućim otpadom koji stiže iz gornjeg toka Lima, sve od izvora u Crnoj Gori.

„Na toj maršruti otpad i smeće Lim ‘pokupi’ sa nekoliko nesanitarnih ili divljih deponija“, piše u odgovoru predsednika opštine Priboj.

reka, otpad, Lim, Priboj

Zlatan Turković
Priboj je kraj 2020. dočekao ovako

„Kad nivo reke poraste, dobijamo apokaliptične slike“

„Stanje se menja u odnosu na vodostaj Lima. To nije smeće samo iz Stanjevina, već i iz Crne Gore, sa drugih manjih nesanitarnih deponija kojih ima duž celog Lima.

„To je septička jama u spavaćoj sobi“, kaže ekološki aktivista Bjelić.

Koliko može da se vidi, ta deponija nije pored Lima, nego u reci, objašnjava on.

„To je deponija na ulazu u Prijepolje. Čim je visok vodostaj, Lim pokupi smeće i onda imamo ovakve apokaliptične slike“, dodaje Bjelić.

Deponija Stanjevine, koja se nalazi na magistralnom putu ka Crnoj Gori, u međuvremenu je zatvorena, a komunalni otpad iz Prijepolja odlaže se na pribojsku deponiju Duboki potok, piše u odgovoru koji je BBC na srpskom dobio iz opštine Priboj.

„Otpad koji pluta Limom i zagađuje njegov tok kroz Priboj i dalje do Drine, kao i priobalje reke, nijednim procentom nije sa teritorije naše opštine“, navodi se u odgovoru predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića.

„Vode se i međudržavni razgovori sa kolegama iz Crne Gore oko zaštite reke Lim od smeća, jer ovo mora biti zajednička akcija i nema efekta ako se sve uredi u toku Lima kroz Srbiju, ako se slične mere ne preduzmu i u susednoj državi“, dodaje se u odgovoru predsednika opštine Priboj.


Vujović: Počinje čišćenje

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Srbije Irena Vujović je ukazala na hitnost rešavanja problema i dodala da velika količina smeća koje završi u rekama ozbiljno ugrožava životnu sredinu.

„Znamo da ovaj problem datira od ranije, da imamo i mnogo divljih deponija u blizini reke i da je u cilju dugoročnijeg rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini potrebna saradnja sa nadležnim ministarstvima iz susednih država, kojima smo već uputili poziv. U ovom trenutku je najvažnije da se ukloni komunalni otpad koji se taloži u Potpećkom jezeru“, navodi se u saopštenju.

Ministarka je pozvala sve jedinice lokalne samouprave iz ovog dela Srbije da se maksimalno uključe u akciju čišćenja koja će biti započeta narednih dana.


Čišćenje Drine kod HE Višegrad

https://www.youtube.com/watch?v=27EbRA-mcB8

U utorak bi trebalo da počne čišćenje smeća na Drini kod hidroelektrane u Višegradu.

Na krunu brane u Višegradu u Bosni i Hercegovini pristiglo je oko četiri hiljade kubika plutajućeg otpada, što bi moglo da ugrozi rad preduzeća HE na Drini, rekao je direktor ovog preduzeća Nedeljko Perišić.

Perišić rekao je novinarima da je zbog velike količine vode koja je poslednjih dana prolazila rekom pukla sajla koja treba da zadržava plutajući otpad, a sa kojim hidroelektrana ima višedecenijski problem.

„Naši radnici su uspeli da saniraju problem i da povežu gornju lančanicu, tako da nam ostaje da saniramo otpad sa krune. Naš zadatak je da angažujemo sopstvene snage i preduzeća koja se bave ovim problemom kako ne bismo dozvolili ugrožavanje proizvodnje na našoj hidroelektrani“, rekao je Perišić.

On je naveo da se sa ovim problemom sami bore i da njihova saznanja nisu optimistična, jer bi još otpada moglo da dođe.

„U gornjem toku reke Drine nalazi se desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji dolazi pritokama reke Drine, počev od Prače, Tare, Pive, a najviše reke Lim“, dodao je Perišić.

Rekao je i da u rešavanje problema treba da se uključe institucije iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Pre više od dve godine održan je trilateralni sastanak resornih ministarstava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, ali problem nije rešen, piše agencija Srna.


reka, otpad, Lim, Priboj

Zlatan Turković
Ovako je Lim izgledao 31. decembra

„Priboju je najbliža deponija Stanjevine u Prijepolju, koja je na samoj desnoj obali Lima, i redovni tok reke, a pogotovo pri bilo kolikom povećanju vodostaja, odlazi najpre do Potpećkog jezera, koji tako zagađuju i reku, ali i probalje, sve do ušća u Drinu“, dodaje Rvović.

BBC na srpskom je ovim povodom kontaktirao i čelnike opštine Prijepolje, ali odgovor nije stigao do objavljivanja teksta.

otpad, priboj, reka, jezero

Saša Bjelić
A ovako izgleda 4. januara

Deponija Stanjevine zatvorena je od sredine novembra, a smeće se sada vozi na pribojsku privremenu deponiju.

Nju bi trebalo da zameni regionalna transferna stanica koja će se nalaziti u Novoj Varoši i gde će se odlagati smeće iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši.


Kako su Beograđani, jedan nindža i dvojica Kineza čistili Beograd

Kako su Beograđani, nindža i dvojica Kineza očistili Beograd
The British Broadcasting Corporation

Te tri opštine započele su projekat Lim bez divljih deponija i smeća.

Plan je da se komunalni otpad ove tri opštine, izgradnjom transfer stanice sa reciklažnim dvorištem transportuje u regionalnu deponiju Duboko koja se nalazi na teritoriji grada Užica.

„Pošto su Stanjevine zatvorene, Prijepoljci nemaju gde da bacaju smeće, pa je doneta odluka da se smeće deponuje na pribojsku deponiju koja je takođe nesanitarna i koja je takođe u neposrednoj blizini Lima.

„To nije nikakvo rešenje“, zaključuje Saša Bjelić.

On dodaje da je u toku sanacija deponije Stanjevina, a da slike Lima pokazuju kako ta sanacija izgleda.

Može li sajla da reši problem?

U planu sanacije deponije Stanjevine je izgradnja zaštitne barijere na desnoj obali Lima, kako smeće ne bi više odlazilo u reku.

Tokom leta 2020. dogovoreno je da se na reci postavi plutajuća sajla koja će zaustavljati smeće.


Pogledajte i video o trkačima koji čiste smeće

Trkači i aktivisti za zaštitu životne sredine udruženi u jednom – da očiste kej od smeća.
The British Broadcasting Corporation

„Eko plutajuća barijera nije još izgrađena, prošle godine je urađen samo pristupni put do obale reke, a realizacija projekta se nastavlja krajem januara“, dodaje se u odgovoru opštine Priboj.

Bjelić ne veruje da će se postavljanjem sajle nešto promeniti.

„Kako može sajla da zaustavi hiljade tona otpada, a i šta ako zaustavi – jedan deo Lima će biti ružan.

„To je smešno, kao zavesa ispred poljskog toaleta“, kaže i dodaje da „opština reaguje pričom, a da se godinama ništa nije uradilo“.

Bjelić navodi da je dobio uveravanja da će to biti sređeno, ali da ne veruje, jer se „slično priča već 20 godina, a ništa nije urađeno“.

„Smeće je konstantno u Limu. Da li će biti koncentrisano, da se napravi apokaliptična fotografija kao sada, zavisi od nivoa reke.

„Vrh ledenog brega sad je postao vidljiv. To nije problem koji može da se reši lokalno i na nivou jedne vlasti“, zaključuje ekološki aktivista iz Priboja.


Pogledajte video: Zašto je ovaj momak bacio 4.000 plastičnih boca u Savu

Zašto je ovaj momak namerno bacio 4.000 flaša u reku
The British Broadcasting Corporation

Prijepoljac Zlatan Turković kaže da je, iako je prestalo dovoženje smeća na Stanjevine, situacija i dalje katastrofalna.

„To ne može da se opiše. Mora da se vidi. To je brdo smeća, bar da se posadi neko drveće da se ne vidi“, kaže Turković koji nije optimističan da će se situacija promeniti.

Slike smeća u Limu izazvale su reakcije na društvenim mrežama.

Na Fejsbuk stranici Priboj objavljene su fotografije uz pitanje da li sajla može da zaustavi smeće.

„Trenutne sa Lima, na jezeru Potpeć, kod Ribarskog naselja, uzdanice turizma u Priboju. Možda je ovo najavljena sajla mogla da zaustavi?“, piše u objavi.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.