Đozep Borelj

OLIVIER HOSLET/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Đozep Borelj

Beograd i Priština su postigli dogovor o registarskim tablicama, potvrdio je Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

„Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije, uz pomoć EU, dogovorili o merama kojima će biti izbegnute dalje eskalacije i omogućeno da se u potpunosti usredsrede na predlog za normalizaciju odnosa“, napisao je Borelj na Tviteru.

On je naveo da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa imenima kosovskih gradova, a da će Kosovo obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

„Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o sledećim koracima. Zahvaljujem se Miroslavu Lajčaku na napornom radu“, dodao je on.

Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bisljimija i Petra Petkovića, trajao je u Briselu više od šest sati.

Da je postignut sporazum potvrdio je i ambasador Kosova u Belgiji Agron Bajrami.

Pitanje preregistracije tablica za gradove na Kosovu koje je do sada izdavala Srbija, a koje vlasti u Prištini ne priznaju i zahtevaju da budu zamenjene kosovskim oznakama, mesecima je predstavljalo nerešiv problem u pregovorima kojima posreduje evropski diplomata Miroslav Lajčak.

Predstavnici Srba odlučili su da napuste kosovske institucije 5. novembra, pošto je Vlada Kosova uvela opomene i najavila novčane kazne za sve koji ne žele da promene srpske registarske oznake za tablice sa oznakama Republike Kosovo.

Kako su tekli pregovori?

Posle višečasovnog sastanka predsednika Kosova i Srbije, Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, u Briselu u ponedeljak nije postignut dogovor.

Kurti je zatim, u noći između ponedeljka i utorka, objavio da prihvata zahtev Sjedinjenih Država i da odlaže primenu mere kažnjavanja vozača koji nisu promenili registarske tablice sa srpskim oznakama na 48 sati.

Kosovske vlasti prethodno su najavile da će od 21. novembra početi sa naplaćivanjem kazne od 150 evra onima koji nisu zamenili tablice, ali je dan uoči pregovora taj rok produžen – od ponoći 22. novembra.

Kurti je u ponedeljak dodao da je srećan što će tokom naredna dva dana raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja za pitanje tablica.

Američki ambasador Džefri Hovenijer tada je objavio da su SAD zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum.

Prethodno je isto rekao i portparol Stejt departmenta Ned Prajs koji je poručio da Kurti i Vučić treba da naprave ustupke kako bi bili sigurni da neće biti ugrožene decenije teško postignutog mira.


Pročitajte sve o problemu registarskih tablica:


Četrnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.