Policija je privela više ljudi, uglavnom migranata, za koje je u četvrtak uveče dobila dojavu da se kreću na području Horgoša na severu Srbije i da pucaju jedni na druge.

Na mestu noćašnje pucnjave zatečeno je šest migranata, među kojima jedan dvadesetogodišnjak sa dve prostrelne rane u grudima, saopštila je policija.

U Policijsku upravu Kikinda privedeno je više osoba za koje se sumnja da imaju veze sa pucnjavom, ali i ilegalnim krijumčarenjem migranata, a ta akcija će biti nastavljena i u narednom periodu.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić poručio je da su migranti zloupotrebili gostoprimstvo ove zemlje, kao i da svaki građanin Srbije mora da ima zagarantovanu bezbednost.

Policija je prethodno u saopštenju navela da je posle dojave o pucnjavi detaljno pretražila teren, koristila je helikoptere i dronove, a potraga je proširena i na područje Beograda, glavnog grada Srbije.

Na teritoriji Horgoša i Beograda pripadnici policije pronašli su ukupno 829 iregularnih migranata, koji će biti izmešteni u prihvatne centre, saopštili su iz MUP-a.

Dodaju da će u narednom periodu redovne kontrole kretanja i boravka migranata kako bi se „očuvala bezbednost i sigurnost svih građana, kao i samih migranata“.

Izbeglice i migranti, uglavnom sa Bliskog istoka i iz Azije, kreću se duž severne granice Srbije, u pokušaju da pređu u Mađarsku, uglavnom uz pomoć krijumčara.

Ovo je drugi put ove godine da se oružani sukobi u blizini srpsko-mađarske granice povezuju sa migrantima i krijumčarenjem.

Zbog noćašnjih incidenata u osnovnoj školi u Horgošu je skraćena nastava, javila je agencija Beta.

„Na taj način učenici mogu da idu kući dok još ima dnevnog svetla“, navodi se u objavi na Fejsbuk profilu škole u Horgošu.

Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević rekla je u oktobru da je od početka godine u zemlji registrovano oko 30.000 više migranata nego prošle godine.

„Trenutno u centrima boravi 5.241 migrant, a procenjujemo da ih van njih ima još oko 2.500″, rekla je tada Stanisavljević.

Šta je rekao ministar policije?

Da su migranti zlopotrebili gostoprimstvo Srbije, da svaki građanin ove zemlje mora da ima zagarantovanu bezbednost, kao i da imovina građana mora da bude zaštićena od svih vidova kriminala.

„Od sada prema svakoj vrsti bilo kakvog kriminala je nulta tolerancija.

„Policija Srbije biće spremna da odgovori svim bezbednosnim izazovima, pogotovu na ovom delu Republike Srbije gde imamo jako veliki broj migranata“, rekao je Bratislav Gašić.

Drugi oružani sukob u blizini granice ove godine

Ovo nije prvi put ove godine da se različite grupe migranata sukobljavaju u blizini granice Srbije sa Mađarskom.

U julu, na periferiji Subotice, u oružanom sukobu dve grupe migranata ubijena je jedna osoba, a više njih je ranjeno.

Policija je tada saopštila da je uhapšen osumnjičeni državljanin Avganistana.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.