Radnici Fijata blokirali autoput u Beogradu: „Nama ništa drugo nije ostalo“
The British Broadcasting Corporation

Deo radnika kragujevačkog Fijata blokiralo je više sati u četvrtak autoput kroz Beograd kod Sava centra, nezadovoljni socijalnim programom koji su im ponudili Vlada Srbije i kompanija Stelantis, u čijem sastavu posluje fabrika automobila.

Posle objave da ih je na razgovor pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da su dobili pisane garancije, nekoliko stotina radnika je prekinulo bokadu.

„Nismo zadovoljni šta nam Vlada i Fijat nude i zato smo ovde. Nadam se da će ovakva akcija uroditi plodom. A koji je plan za danas… Ne znam. Koliko bude trebalo, bićemo tu“, rekao je za BBC Marko Stevanović koji kaže da 10 godina radi u kragujevačkoj fabrici.

Kompanija Stelantis zbog najavljene dvogodišnje pripreme za proizvodnju električnog automobila ponudila je radnicima odlazak u više njenih fabrika u Evropi, ili otpremnine od 220 evra po godini staža.

Odziv radnika za odlazak u inostranstvo je mali, a otpremninama, kažu, nisu zadovoljni.

Radnici traže da se ponuda o otpremninama od 220 evra po godini staža poveća na 1.000 evra i da se zaštićene kategorije izuzmu iz socijalnog programa.

Dan uoči dolaska radnika u Beograd, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je rekla da ne vidi šta bi radnici mogli da traže na ulici.

„Šta ja sad da radim ako neko želi da ide na ulicu, pre nego što želi da dođe da razgovara u Vladi Srbije“, rekla je ona.

Zoran Miljković, šef pregovaračkog tima Fijata, rekao je popodne da su dobili ponudu iz kabineta predsednika Srbije da u subotu u 9 ujutro izaberu delegaciju i da dođu na razgovor i da dobiju pisane garancije kada sklope dogovor, prenela je Televizija N1.

„Ako nas izrade (prevare), doći ćemo ponovo“, rekao je on.

Predsednik Srbije, rečeno im je, ne može ranije da ih primi jer ide na Samit Evropske unije u Briselu.

Blokada je počela oko 13 časova, a završena oko 18 sati.

Okupljeni, koji su organizovano došli iz Kragujevca, nosili su sindikalne, fabričke i zastave Srbije.

Protest

BBC

Jedan od zahteva je i da radnici, koji ne žele ni inostranstvo ni otpremnine, dobije minimalnu bruto zaradu od oko 47.000 dinara dok im država ne obezbedi posao.

„Od te sume, sami će uplaćivati 12.000 dinara za socijalno i zdravstveno osiguranje, dok im ostaje neto 35.000 dinara mesečno.

„To će trajati sve dok država ne obezbedi radnicima posao u Kragujevcu ili u blizini – do 50 kilometara udaljenosti. Dobili smo uveravanja da će država naći posao našim kolegama za tri do pet meseci“, rekao je ranije Đorđe Milojević, član Pregovaračkog tima.

Predstavnik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Đorđević rekao je za Betu da su u utorak uveče razgovarali sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i da je rekla da ne može da ih primi na razgovor ni sinoć ni danas do pet sati popodne.

On je rekao da se nada da će se rešenje naći u pregovorima jer misli ono da nije u protestima.

„Očekujemo da danas dobijemo pismenu garanciju da će se ispuniti naši zahtevi, a ako ne danas, najdalje do petka“, rekao je Đorđević.

Radnici očekuju da ih u Beogradu prime premijerka Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da dobiju pismene garancije ispunjenja njihovih zahteva.

Brnabić je istakla da ne zna zašto su radnici Fijata izašli da protestuju „uprkos onome što je dogovoreno“.

„Dogovoreno je bilo da konačnu odluku o visini otpremnina za one koji su tehnološki višak ili o alternativama za one koji ne žele da idu u inostranstvo, donesemo i dogovorimo nakon što proces prijavljivanja za inostranstvo bude završen.

„Nikako pre toga, zato što bi pregovori o otpremninama pre toga bilo u direktnoj suprotnosti toga što imamo kao interes, a to je da Stelantis zadrži što više radnika i da što pre krenu u proizvodnju električnog automobila“, kazala je Brnabić.

Predstavnik sindikata Nezavisnost u Fijatu Igor Anđić unapred se izvinio Beograđanima zbog najavljene blokade i rekao da su primorani da to učine.

Podršku radnicima Fijata pružili su na mestu blokade i predstavnici opozicione stranke Moramo Biljana Stojković i Aleksandar Jovanović Ćuta kao i Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd.

Autoput kod Sava centra

BBC

Šta je socijalni program?

Davanje socijalnog programa je zakonski proces za rešavanje viška radnika koji se primenjuje kada fabrika zapadne u probleme ili je u procesu transformacije, rekli su ranije predstavnici sindikata za BBC na srpskom.

Ujedno, kažu i da nije najidealnije rešenje.

„Kao sindikalac, uopšte nisam za socijalne programe. To ne rešava problem ni u jednoj firmi“, kaže Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije za BBC na srpskom.

Šta je socijalni program i može li da reši probleme u firmi čitajte u posebnoj priči.

Zastava

BBC

Kakvi su planovi Stelantisa?

Odlukom čelnih ljudi kompanije Stelantisa u čijem je vlasništvu fabrika u Kragujevcu, više od 2.000 radnika Fijat Krajsler automobili (FCA) našlo se na prekretnici.

Ili će biti proglašeni tehnološkim viškom i uz socijalni program i otpremninu napustiti preduzeće ili će otići na privremeni rad u inostranstvo dok firma u kojoj su zaposleni ne završi proces reorganizacije i pripremi se za proizvodnju novog modela – električnog automobila

Kako bi proizvodnja bila moguća, Srbija je kompaniji FCA dodelila 48 miliona evra podsticaja, za šta je ugovor potpisan krajem aprila.

Proizvodnja novog modela trebalo bi da počne 2024, ali za to fabrici neće biti potrebni svi koji su trenutno zaposleni u kragujevačkom nasledniku čuvene fabrike Zastava automobili.

Višak će biti 500 radnika, a za proizvodnju električnog automobila, koja će početi za dve godine, fabrici će biti potrebno oko 1.500 ljudi, izjavila je premijerka Ana Brnabić početkom juna posle sastanka sa predstavnicima kompanije i sindikata u fabrici u kojoj se nekada proizvodio čuveni fića.


Pogledajte video

U subotu ističe ugovor Fijata i Republike Srbije, pitali smo Kragujevčane šta su dobili.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.