Vučić: Električna "fijat panda" će se proizvoditi u Kragujevcu 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je nakon sastanka sa kompanijom „Stelantis“ da će se u kragujevačkom „fijatu“ proizvoditi električni automobil tipa „Fijat panda“.

„Mi danas počinjemo novu eru u investicijama u našu zemlju i u našem ponašanju u budućnosti. Potpisali smo dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu“, rekao je Vučić, a prenosi Nova.rs.

Posle sastanka potpisan je ugovor o dodeli sredstava podsticaja. Predstavnici kompanije Stelantis (Srellantis) i Vlade Srbije potpisali su danas u Predsedništvu Srbije ugovor o finansiranju proizvodnje električnih automobila u fabrici u Kragujevcu.

Kako je objasnio Vučić, nova investcija u kragujevačkoj fabrici automobila biće u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

On je kazao da će priprema proizvodnje novog modela automobila trajati do kraja 2023, a da bi proizvodnja u Kragujevcu počela u trećem kvartalu 2024.

Novi model električnog automobila će, po rečima Vučića, biti namenjen srednjoj klasi.

Vučić je jutros razgovarao sa rukovodstvom kompanije Stelantis, koje predvodi izvršni direktor Karlos Tavareš, a sastanku je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Stelantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila, jedna od četiri najveće u svetu, a formirana je 2021. godine spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fijat Krajsler Automobili (Fiat Chrisler Automobiles) i francuske PSA grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari