A screen shot of a steak from the video game Elder Scrolls - there's a candle on the table, and a fireplace in the background

Bethesda
Biftek iѕ igrice Elder Scrolls

Zašto bi likovima iz video igre trebala ikakva hrana? Ali ispostavlja se da im treba, a ona poprima neke veoma neobične oblike.

Bilo da grickate komadiće hrane da biste povećali sebi zdravlje, ločete eliksire da biste stekli posebne moći ili kuvate da biste dobili novčiće, hrana je oduvek bila važan deo video igara.

Možda će vas iznenaditi, ali „gejmerska kuhinja“ postoji, a evo 10 izvrsnih kulinarskih momenata iz istorije video igara.

1. Pečurke (Super Mario Bros)

Mario's iconic mushrooms

Nintendo
Čuvene pečurke iz igrice Mario

Najpoznatija grickalica iz svih video igara.

Mario, ili njegov brat Luiđi, jede ovu tačkastu žablju stolicu i postaje dvostruko veći, da bi lakše izgazio Gume i Kupe – vrste svesnih Pečuraka i vrstu antropomorfne kornjače.

Uvek je delovalo pomalo čudno što je jedan od Mariovih najboljih prijatelja istovremeno pečurka, ali nemojmo previše u to da se udubljujemo.

2. Torta (Portal)

Neka vrsta Šredingerovog deserta: velika čokoladna torta u igri Portal (sa platformom slagalice) nudi se našoj protagonistkinji Čel ukoliko dovrši svaku komoru za testiranje – ili nivo – u igri.

Problem je što kao i Šredingerova mačka, koja je u slavnom filozofskom eksperimentu rođena istovremeno živa i mrtva, nikad nije jasno da li ta torta stvarno postoji.

Svakako vam ne nude parče kad završite igru.

Zbog ovoga je izraz ‘Torta je laž’ postao mim posle objavljivanja igre Portal.

3. Pečeno pile (Streets of Rage)

Većina hrane u video igrama postoji zbog sticanja energije, ali nisu sve video igre realistične po pitanju načina na koji uvršćena. Na tebe mislimo, Streets of Rage.

Kad god vam opadne zdravlje u ovoj klasičnoj tabadžijskoj igri iz devedesetih, morali biste da otvarate kante za smeće i ulične znake u nadi da ćete pronaći… pečeno pile.

Jer očigledno ljudi su ostavljali čitave pečene ptice skrivene svuda po gradu.

4. Hleb (I Am Bread)

A giant slice of bread walking into a kitchen

Bossa Studios
Igrica I Am Bread u kojoj se kriška hleba pretvori u parče tosta

U jednoj od najluđih ideja za igre u istoriji, I Am Bread, kriška hleba polazi u misiju da se pretvori u parče tosta.

Svaki put kad hleb dodirne nešto što ne bi smeo – kao što su bube na podu – on postaje manje jestiv i vi imate sve manje šanse da ‘pobedite’.

Kasnija proširenja uvela su više raznovrsnih hlebova, kao što su bejgeli i bageti… jer vam nikad nije dosta uvrnutih svesnih hlebova.

5. Horsko voće (Minecraft)

Ranih 2000-tih, Minecraft je postao veliki fenomen, a deca širom sveta postala su opsednuta igrom koja vas je podsticala da gradite praktično sve što poželite.

Dovoljno je bilo samo da sve vreme gradite stvari i održavate vašeg lika u životu, što je podrazumevalo da ga hranite stvarima koje pronalazite svuda, kao što je horsko voće – hrana koja može da se pojede ili da se skuva u raspršeno horsko voće – a koje ima neobičnu nuspojavu da vas nasumično teleportuje u neki drugi deo igre.

6. Iguana na štapu (Fallout)

Igre iz serijala Fallout predstavljaju veoma sumorni pogled na budućnost, u kojoj je nuklearna katastrofa desetkovala svet i velike delove njegovog stanovništva pretvorila u krvožedne mutante.

Hrane nema baš u izobilju i morate da je pravite sami od onoga što vam je na raspolaganju.

Što objašnjava jednu od najčešćih grickalica koje se mogu naći da bi vam obnovile opadajuću energiju: pečeni ražnjić od iguane.

Iako su iguane među veoma retkim reptilima koji se pojavljuju u univerzumu igara Fallout, nikad ih ne vidite žive u igri.

7. Burito (Overcooked)

Overcooked's chef turning over a burrito in a kitchen

Ghost Town Games
Burito izazov u igrici Overcooked

Overcooked je postala ogroman hit zbog visoko zarazne igračke situacije, koja igračima omogućuje da vode suludu kuhinju u kojoj moraju da spreme razne narudžbe za veoma kratak vremenski period.

Neke su proste, od samo par sastojaka.

Ali tu su i veoma komplikovana jela, kao što je burito sa ogromnim brojem sastojaka, koji je postao legendaran u svetu video igara.

8. Cluckin’ Bell (Grand Theft Auto)

Serijal Grand Theft Auto izrastao je iz igre osmišljene od vrha nadole o veoma lošoj vožnji u igru otvorenog sveta koja je toliko ogromna da ju je nemoguće do kraja sagledati.

Svet je toliko porastao da je dobio vlastite restoranske lance – uključujući Burger Shot i Cluckin’ Bell, restoran brze hrane koji je koristio mnoge igre reči koje ne smemo da ponovimo ovde.

9. Sumnjiva hrana (Breath of the Wild)

Kad ne ubijate Bokobline – surove pripadnike pešadije – i iskopavate blago, ovaj savršeni nastavak Legend of Zelda podstiče vas da isprobate kuvanje.

Ako dobro potrefite kombinaciju, bićete nagrađeni izdašnim jelom koje će vam obnoviti energiju i možda vam čak dodeliti posebne moći.

Ali ako pomešate pogrešne stvari, završićete sa tanjirom ‘Sumnjive hrane’, toliko odvratne da je žestoko pikselizovana kako bi sakrila vašu sramotu.

10. Bilo šta (Final Fantasy XV)

Four meal examples from Final Fantasy: some rice, roasted lamb, a lentil stew, and a giant burger with all the trimmings.

Square Enix
Obroci iz igrice Final Fantasy XV

Nema mnogo igara čiji je cilj da hrana izgleda izuzetno privlačno, ali u petnaestom nastavku igre Final Fantasy ona izgleda fantastično.

Bezbroj sati dizajna i kompjuterske veštine otišlo je na stvaranje svakog jela koje pripremate u ovoj RPG-igri – igri igranja uloga, dakle – a koja izgleda toliko realistično da poželite da posegnete za njom kroz TV ekran i nabijete je sebi u usta.


Ovaj članak adaptiran je iz BBC-jeve Emisije o hrani.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

DO NOT DELETE – DIGIHUB TRACKER FOR [49095557]